"Literatura rezistenţei la totalitarism" – debut editorial

Cartea scriitoarei Imelda Chinţa, “Literatura rezistenţei la totalitarism” a fost lansată joi, la Zalău. Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Sălaj şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, a starnit interesul unui public larg, scriitori, oameni de cultură, cadre didactice şi elevi. In debutul manifestării a fost prezentat filmul “Plantados” despre regimul totalitarist din Cuba, iar ulterior, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Sălaj, Viorel Tăutan, a făcut cateva referiri la volum. Acesta a precizat că “lucrarea reprezintă debutul editorial al scriitoarei Imelda Chinţa, debutul in presă ca şi critic literar l-a avut in revista “Caiete Silvane”. “Cartea este o sinteză a unei bătălii cu ideile, o sinteză a lucrării de doctorat şi reprezintă rodul unei munci extraordinare care a inceput practic din anul 2002. Este o carte absolut necesară profesorilor de limba şi literatura romană şi intelectualilor interesaţi de fenomenul rezistenţei prin cultură, şi a celei fizice, individuale, colective, opuse regimului totalitar. Cartea, bine structurată şi migălos documentată, cuprinde capitolele: Literatura de rezistenţă, Totalitarismul ca formă de manifestare a absurdului, Memorialistica inchisorilor, Experienţe cubaneze”, a arătat Viorel Tăutan. Imelda Chinţa a explicat că “literatura totalitaristă este poezia suferinţei celor care au depăşit sistemul inchis, prin artă”.

Lansarea de carte a inclus şi momente muzicale (recital la pian), la care şi-au dat concursul doi fraţi, Amalia şi Eduard Matyas, elevi la Colegiul Naţional “Silvania” – clasa a X-a şi, respectiv, la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” – clasa a VIII-a.

Reiterăm faptul că Imelda Chinţa a absolvit cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, secţia Romană-Engleză şi este doctor in filologie. A fost suplinitor şi profesor de limba şi literatura romană la Grupul Şcolar “Voievodul Gelu”, Liceul de Artă “Ioan Sima” – Zalău, iar din 2009 este cadru didactic la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău.

Recomandari

Alte Articole