La Criseni, cateva sute de oi s-au transformat in scrum

Cu doar cateva saptamani inainte de sarbatorile pascale, o familie din localitatea Criseni a ramas fara turma de ovine. Aproape 600 de capete de oi si miei au pierit intr-un incendiu devastator, care a avut loc miercuri seara. Paguba este estimata la aproximativ 300.000 de lei si, cel mai probabil, nu va fi recuperata de catre proprietarii animalelor. Asta – din cauza ca nicio firma de asigurari nu a dorit sa incheie contract cu proprietarii ovinelor, dupa ce, in urma cu cativa ani, familia a ramas fara cateva zeci de ovine lovite de o masina pe drumul E 81, la iesirea din Zalau spre localitatea Hereclean.

Aproximativ 400 de oi si 180 de miei au pierit, miercuri seara, intr-un incendiu devastator care a cuprins un saivan din localitatea Criseni, in care se aflau. Paguba se ridica la aproximativ 250.000-300.000 de lei.

Din primele cercetari efectuate de catre autoritati, ciobanul care era angajat sa pazeasca saivanul ar fi lasat ovinele nesupravegheate, descoperind macelul in dimineata zilei urmatoare.

Prefectul judetului Salaj, Alexandru Vegh, s-a deplasat joi la fata locului pentru a stabili, impreuna cu autoritatile competente, masurile ce trebuie luate in cazul incendiului ce a distrus, in seara zilei de miercuri, saivanul cu ovine. “Urmare cercetarilor efectuate s-a stabilit ca incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la o soba din tabla, pe lemne, amenajata intr-un capat al saivanului. Se presupune ca ciobanul a aprins focul in soba, in seara zilei respective, dupa care a plecat din saivan, lasand animalele nesupravegheate. Nimeni nu a observat incendiul, arzand toate cele aproximativ 400 de oi si 180 de miei”, ne-a declarat Alexandru Vegh.

Potrivit spuselor acestuia, ciobanul a fost condus la sectia de politie pentru audieri.

Directia Sanitar Veterinara (DSV) Salaj a luat imediat legatura cu firma Protan Dej pentru ecarisarea si neutralizarea cadavrelor. Costurile legate de ecarisaj vor fi suportate de catre administratia locala din comuna Criseni. De asemenea, s-a stabilit ca saivanul sa fie curatat, dezinfectat si pazit pana la ridicarea cadavrelor de catre firma de ecarisaj, inspectorii DSV Salaj prelevand probe pentru analize.

 Paguba de nerecuperat

Este putin probabil ca proprietarii animalelor sa recupereze paguba, estimata la valoarea de aproximativ 250.000-300.000 de lei. Din cele declarate de prefectul judetului, patronii firmei nu aveau incheiata asigurare pentru oile arse in incendiu. “Proprietara turmei de ovine, Florica Jecan, din Criseni, a spus ca nu are asigurare incheiata pentru ovine, desi a incercat, in urma cu cativa ani, acest lucru. Nicio firma nu a dorit sa incheie asigurare pentru despagubiri in cazul unor incidente”, a afirmat Vegh Alexandru.

Daca va fi gasit vinovat, ciobanul este foarte putin probabil sa dispuna de suma necesara pentru a acoperi paguba produsa. In cazul in care familia pagubita depune plangere impotriva acestuia, ciobanul ar putea raspunde in fata legii.

 Zeci de oi ucise pe sosea

Familia Jecan pare urmarita de ghinion. Din aceeasi turma au pierit, in luna mai a anului 2009, cateva zeci de oi lovite de un autoturism care circula pe drumul E81, chiar la iesirea din Zalau spre Satu Mare. Soferul, Augustin B., de 43 de ani, aflat la volanul autoturismului proprietate personala, a intrat intr-o turma de oi care traversa drumul, deoarece aceasta nu era semnalizata cu lanterna sau fascicul luminos. In urma impactului a fost ranit usor pasagerul din dreapta-fata al masinii, de asemenea, au murit cateva zeci de oi din turma. La scurt timp de la producerea incidentului, familia Jecan a incercat sa-si asigure “afacerea”, care acum s-a stins in cumplitul incendiu.

Recomandari

Alte Articole