Ioan Mocan viseaza la Primaria Simleu Silvaniei

Cu sau fara voia sa, unul dintre fostii pedelistii de marca din Simleu Silvaniei, consilierul judetean Ioan Mocan, este atras intr-un nou scandal. De aceasta data este vorba despre anumite legaturi de afaceri pe care acesta le-ar fi avut, de-a lungul timpului, cu presupusul escroc Domitian Pasca, suspectat ca, printre altele, ar fi prejudiciat statul roman cu peste un milion de lei. Ioan Mocan spune ca este strain de “afacere”, insa admite ca in spatele acuzatiilor care i se aduc se afla cativa dintre fostii sai colegi din PDL Simleu. De aici si pana la o candidatura, hai doua, nu-i decat un pas…

Escrocheriile facute de simleuanul Domitian Pasca si depistate de politistii salajeni par a fi multe si destul de “grele”, acesta fiind suspectat ca ar prejudiciat statul roman cu peste un milion de lei, prin neinregistrarea in contabilitate a unor venituri de peste 3,3 milioane de lei. Astfel, prezentandu-se drept specialist in medicina complementara, cu diferite competente, in perioada anilor 2010 – 2011, simleuanul ar fi incasat de la mai multe persoane suma de peste o suta de mii de lei, reprezentand contravaloarea de analiza a dosarelor medicale si stabilirea diagnosticului, respectiv a tratamentului care se impunea. Potrivit politistilor, suma a fost colectata in doua conturi bancare, din aceasta fiind ridicati in numerar 92.513 de lei.

Printre ilegalitatile pe care le-ar mai fi comis tanarul de 23 de ani s-ar numara si eliberarea unui numar extrem de mare de facturi care nu au fost inregistrate in contabilitate, creandu-se astfel goluri financiare greu de imaginat. Mai exact, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a declarat ca cercetarile politistilor au relevat ca, „in perioada 2008-2011, in calitate de administrator al unei firme, Domitian Pasca a emis un numar de 653 de facturi catre cinci firme, avand ca obiect prestari servicii, vanzari sau achizitii de bunuri, in valoare totala de 3.241.024 de lei (valoarea TVA aferenta fiind de 670.408 de lei), fara a le inregistra in contabilitate. Contravaloarea acestor facturi a fost incasata in numerar, pe baza de chitanta. Reprezentantii legali ai acestor firme sunt cercetati de politisti, pentru a se stabili legalitatea si realitatea acestor operatiuni”. Conform sursei citate, in total, prin neinregistrarea operatiunilor in evidentele contabile, simleuanul a prejudiciat bugetul statului cu suma totala de 1.221.904 lei. „Tanarul in varsta de 23 de ani, din Simleu Silvaniei, a fost retinut marti de politistii salajeni si urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Salaj cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile”, a declarat Tincuta Dumuta.

Surse oficiale, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustin ca o mare parte din facturile emise de catre firma lui Domitian Pasca, si care sunt apreciate ca fiind cel putin suspecte, au o stransa legatura cu una sau mai multe dintre firmele apartinand omului de afaceri simleuan Ioan Mocan, care este si consilier judetean. Acesta marturiseste ca in urma cu ceva timp a avut o relatie de afaceri cu Domitian Pasca, insa din puctul sau de vedere totul s-a petrecut sub auspicii legale. “Imi amintesc ca, in urma cu un an sau doi, am cumparat ceva de la el (de la Domitian Pasca – n.r.), insa totul cu acte, care se sunt inregistrate in contabilitate”, spune Ioan Mocan, care preciaza ca pe el nu-l priveste problemele altora, atata timp cat nu a incalcat legea: “Eu nu am facut nimic ilegal si nici nu am fost informat oficial cu privire la ceva nereguli. Ca cineva vrea sa-mi faca rau, este altceva…”.

Ioan Mocan sustine ca toate acuzatiile care i se aduc, mai mult sau mai putin oficiale, au la baza factorul politic, fiind de notorietate faptul ca a fost exclus din PDL Simleu Silvaniei, la cererea presedintelui acestei organizatii, Septimiu Turcas. Asa cum se arata intr-un comunicat de presa al democrat-liberalilor simleuani, publicat in luna mai 2011, principala acuzatie care i-a fost adusa lui Ioan Mocan a fost ca “prezenta sa in randurile democrat-liberalilor este nociva pentru PDL Simleu Silvaniei, fapt evidentiat atat de activitatea sa in interiorul partidului, cat si in afara acestuia”. “Toate mi se trag de la faptul ca, anul acesta, vreau sa candidez la Primaria Simleu Silvaniei. Si va asigur ca voi candida, ca independent. Si va mai asigur ca o sa-l bat pe Septimiu Turcas”, a tinut sa precizeze consilierul judetean, care a adaugat ca, dupa ce va obtine fotoliul de primar, isi va depune candidatura si pentru functia de deputat pe Colegiul Simleu, acolo unde spera sa-l aiba ca rival pe actualul ministru al Economiei, deputatul Lucian Bode.

Primarul Simleului, Septimiu Turcas, se arata sceptic cu privire la candidatura anuntata de Ioan Mocan, liderul PDL fiind de parere ca fostul sau coleg nu are curajul necesar pentru a intra intr-o astfel de competitie. “Sincer, m-as bucura sa fie adevarat ca Ioan Mocan sa candideze la Primaria Simleu. Insa, am convingerea ca nu o va face pentru ca Ioan Mocan, asa cum se stie, nu este un om de cuvant”, a apreciat in final Septimiu Turcas.

Recomandari

Alte Articole