Incubatoare neonatale de ultimă generație, la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Secția Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Sălaj, a fost dotată cu două incubatoare Giraffe de ultimă generație, ce asigură un microclimat neonatal optim pentru nou-născuții prematuri.

Cele două incubatoare recreează climatul intrauterin, reușind să asigure o atmosferă de confort termic umidificat optim, în funcție de vârsta gestațională, vârsta postnatală și greutatea bebelușului. Sunt dotate cu sistem de reducere a zgomotului și a luminii ambientale care ajung la nou-născut, iar pentru a da siguranța unei îngrijiri confortabile, monitorizarea se realizează printr-un sistem de alarme inteligente.
Versatilitatea și multiplele funcții ale aparatelor reduc semnificativ manevrele necesare asupra nou-născutului și, implicit, stresul, cunoscut fiind faptul că factorii stresanți se codează ca durere în creierul bebelușului, în special al celui prematur.
Fiecare incubator este dotat cu lampă de examinare specială, ce facilitează vizualizarea corzilor vocale în procesul de intubație, precum și cu casetă de radiologie, pentru efectuarea radiografiilor fără mobilizarea pacientului. De asemenea, dispune de lampă de fototerapie cu lumină albastră, pentru tratarea eficientă a icterului – patologie frecventă și trenantă în îngrijirea prematurilor.
Salteaua antiescare, cu înclinare antireflux, este rotativă, permițând clinicianului să rotească patul la 360° pentru un acces facil la pacient. În ceea ce privește accesul mamei la nou-născut, acesta se realizează prin hublouri ergonomice, astfel fiind reduse la minimum pierderile de căldură din interior.
“Începutul vieții este cel mai important moment, iar felul în care ne îngrijim de nou-născuți reprezintă pașaportul pentru viitor. Noile incubatoare aliniază secția Neonatologie a Spitalului Județean la nivelul standardelor internaționale cerute pentru o maternitate de grad II. Suntem încrezători că și această investiție se va reflecta în creșterea calității actului medical și a stării de sănătate a unei noi generații”, subliniază dr. Melinda Baizat, medic primar neonatolog, șef Secție Neonatologie.
Anul trecut, în Maternitatea SJU Zalău au venit pe lume 1.662 de copii, dintre care 154 s-au născut prematur.

Recomandari

Alte Articole