Incendii cu nemiluita in Salaj

Lipsa bunului simt si inconstienta unor salajeni care au recurs la incendierea vegetatiei uscate pentru curatirea terenurilor agricole, fara a respecta minimele masuri de prevenire, ba mai mult, lasand focul nesupravegheat, au creat prejudicii ce se ridica la ordinul sutelor de mii. Nu mai putin de 43 de arderi necontrolate au fost semnalate, la finele saptamanii trecute, pompierilor militari, in urma carora au fost distruse de flacari sute de hectare de terenuri, zeci de hectare de paduri, mii de pomi fructiferi, mai multe cabane din lemn, stupi de albine etc.

Peste 40 de incendii izbucnite la vegetatia uscata de pe terenurile din mai multe localitati salajene au pus pe drumuri pompierii militari, la finele saptamanii trecute. In ciuda interventiei prompte, echipajele abia au facut fata deselor solicitari. Pagubele se ridica, astfel, la sute de mii de lei.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Porolissum” al judetului Salaj, Lucian Jacodi, a declarat ca, in intervalul 16-18 martie a anului in curs, au fost inregistrate nu mai putin de 43 de arderi necontrolate la nivelul judetului, soldate cu importante distrugeri materiale. “In urma incendiilor izbucnite la vegetatia uscata in weekend-ul trecut, au ars sute de hectare de terenuri si zeci de hectare de padure, o plantatie de puieti de salcam si plante ornamentale, garduri de la gradini, stupi de albine etc. Cele mai dificile interventii au avut loc in localitatea Dolu, unde au fost distruse de foc circa 50 de hectare de padure, pe dealul Magura din Simleu Silvaniei, unde incendiul ameninta sa se propage la padurea din apropiere, si in localitatile Plopis si Nusfalau, unde pompierii au intervenit in nenumarate randuri”, ne-a declarat Lucian Jacodi.

Potrivit sursei citate, intr-un incendiu izbucnit, duminica, la vegetatia uscata de pe un teren din apropierea localitatii Salatig, flacarile s-au extins pana la o cabana din lemn din zona, care a ars din temelii. Mai mult, proprietarul cabanei a ramas si fara plantatia de puieti si plante ornamentale, de asemenea, distrusa de flacari.

 Multi incendiatori, putini amendati de pompieri

Zece persoane care au dat foc resturilor vegetale de pe ternurile agricole, fara a respecta minimele masuri de prevenire pentru efectuarea unor astfel de operatiuni, au fost sanctionate de catre pompieri cu amenzi contraventionale intre 1.000 si 2.500 de lei. In cazul acestora, s-a stabilit ca nu au respectat masurile de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor mai precis, datorita faptului ca nu au fost luate masuri pentru limitarea focului la vecinatati.

Unul dintre cei amendati este un tanar de 35 de ani, din Dolu. Acesta a fost identificat si prins ca a provocat incendiul care a cuprins si distrus cele 50 de hectare de padure din apropierea localitatii natale. Pompierii i-au aplicat acestuia o sanctiune in valoare de 2.500 de lei.

Din pacate, in majoritatea cazurilor, pompierii se afla in imposibilitatea de a gasit persoanele vinovate de iscarea acestor arderi necontrolate. La fel se intampla si in cazul persoanei care a dat foc vegetatiei uscate de pe raza localitatii Salatig. Purtatorul de cuvant Jacodi a precizat ca pompierii nu au identificat, pana la aceasta data, vinovatul de producerea incendiului, paguba produsa proprietarului cabanei fiind, astfel, imposibil de recuperat in lipsa unei asigurari.

 Politistii intocmesc dosare penale pe capete

Persoanele care au provocat incendii soldate cu pagube materiale au ajuns si in atentia organelor de politie. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a declarat ca politistii au intocmit acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere din culpa prin incendiere pe numele mai multor persoane care au provocat incendii la vegetatia uscata in urma carora au rezultat pagube materiale produse unor cetateni. In aceste cazuri, pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la o luna la doi ani sau amenda.

In data de 17 martie, la ora 13.16, politistii Sectiei de Politie Rurala Crasna au fost sesizati despre faptul ca, in localitatea Cizer, s-a produs un incendiu de vegetatie. Ajunsi la fata locului, politistii au constatat ca Viorel C., in varsta de 53 de ani, din Zalau, a aprins crengile taiate din gradina sa, dar focul s-a extins in gradina vecinului sau, unde au ars doua capite de fan. Valoarea pagubei este de aproximativ 300 de lei.

In aceeasi zi, politistii au fost sesizati cu privire la un incendiu ce a mistuit o baraca din lemn din Recea Mica, proprietatea lui Gheorghe F., de 50 de ani, din Zalau. Valoarea prejudiciului este de aproximativ 6.500 de lei. Pompierii au stabilit ca baraca a ars din cauza unui foc in aer liber, pus la vegetatia uscata din apropierea cabanei. Persoana care a aprins focul nu a fost, inca, identificata.

Tot sambata, politistii Sectiei de Politie Rurala Sarmasag au fost sesizati de catre Iosif R., de 71 de ani, din Simleu Silvaniei, care a reclamat ca Augustin P., de 71 de ani, din Giurtelecu Simleului, a aprins vegetatia uscata de pe un teren agricol, iar focul s-a extins si a distrus o cabana si un sopron din lemn proprietatea sa, situate pe un teren din apropierea localitatii Maladia. Valoarea prejudiciului este de aproximativ 16.000 de lei.

Si politistii din Simleu Silvaniei au fost sesizati de catre contabilul fermei pomicole din oras, care a sesizat faptul ca persoane necunoscute au aprins vegetatia uscata de pe pasunea localitatii Cehei, iar focul s-a extins in ferma pomicola, unde a distrus plantatia pomicola de pe o suprafata de aproximativ trei hectare. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 15.000 de lei.

Duminica dupa-amiaza, un alt incendiu a izbucnit la locuinta lui Nicolae P., din Cizer, unde au ars 25 de metri de gard, din cauza focului pe care vecinul sau l-a aprins pentru a arde vegetatia uscata. Valoarea prejudiciului este de 2.000 de lei.

Ulterior, politistii din Crasna au fost sesizati despre faptul ca, in localitatea Varsolt, s-a produs un incendiu in cimitirul vechi ce apartine Parohiei Reformate, unde persoane necunoscute au dat foc vegetatiei uscate, arzand aproximativ doua hectare. Incendiul nu a produs pagube.

In cursul aceleasi zile, politistii Sectiei Sarmasag au fost sesizati despre existenta unui incendiu in localitatea Chiesd, la o casa de vacanta, focul extinzandu-se, din cauza vantului, de pe terenul cu vegetatie uscata din apropierea casei. Valoarea prejudiciului este de 500 de lei.

De asemenea, politistii au in cercetare un incendiu din zona barajului de acumulare a apei din localitatea Salatig provocat de persoane necunoscute. Focul s-a extins pe terenurile a doi localnici, distrugand o cabana de lemn de 12 metri patrati si 0,15 hectare de plantatie salcam si plop, prejudiciul fiind de aproximativ 1.000 de lei, respectiv 1,40 hectare de plantatie salcam si arbori ornamentali, valoarea prejudiciului urmand a fi stabilita.

 Aproape 100 de oameni, in lupta cu flacarile

Unul dintre cele mai extinse incendii a avut loc, duminca, pe dealul Magura din Simleu Silvaniei. Primarul orasului, Septimiu Turcas, ne-a spus ca pentru stingerea flacarilor, intetite de vantul puternic si care amenintau sa ajunga la padure, au sarit in ajutor, alaturi de echipajele specializate, si localnicii. “Peste 100 de oameni au participat la interventia de duminica, pentru a stinge flacarile izbucnite pe terenurile dealului Magura. Alaturi de echipajele de pompieri, de membrii Comitetului local pentru situatii de urgenta si lucratori ai Directiei Silvice, au intervenit pentru limitarea si stingerea incendiului si circa 40 de localnici”, a declarat edilul Simleului. Potrivit acestuia, din fericire nu au fost produse pagube insemnate, in aproximativ 30-40 de minute, reusind sa stinga flacarile. In continuare se fac cercetari pentru identificarea persoanei sau persoanelor care se fac vinovate de producerea incendiului.

 Timp si bani pierduti de pompieri

Inspectorul sef al ISU Salaj, Adrian Chichisan, atrage atentia populatiei ca aceste interventii solicita la maxim echipajele de interventie. “Nenumaratele interventii pentru stingerea incendiilor izbucnite la vegetatia uscata de pe terenuri risipesc sume importante de bani, precum si timpul pompierilor. In timpul alocat limitarii arderilor necontrolate, echipajele ar putea avea solicitari la cazuri mult mai grave, fiind insa ocupate”, ne-a declarat seful ISU Salaj. Potrivit acestuia, pana la aceasta data nu a fost calculata o suma exacta a cheltuielilor cu combustibilul folosit la interventii, nici timpul pierdut de pompieri din cauza neglijentei unor persoane.

De asemenea, Adrian Chichisan sustine ca au avut loc intalniri, la nivelul intregului judet, cu aproximativ 5.000 de localnici, pentru a le comunica importanta respectarii masurilor in incendierea terenurilor si riscurile aferente neluarii in seama a acestor masuri. “In ultimele zile am asigurat chiar si actiuni de monitorizare a situatiei din teritoriu, dispunand echipaje in mai multe localitati, pentru a preveni izbucnirea acestor incendii cu consecinte grave”, a mentionat seful pompierilor salajeni.

 Aproape 70 de arderi necontrolate in 2012

In ciuda deselor avertismente lansate de catre pompieri, terenurile Salajului continua sa fie mistuite de flacari ce ameninta “sa inghita” totul in cale: de la pasuni, garduri, stupi de albine, livezi, paduri si pana si locuintele oamenilor. Cu toate acestea, pompierii salajeni continua actiunile pentru constientizarea populatiei cu privire la curatirea terenurilor de vegetatia uscata, precum si de identificarea celor care incalca aceste masuri. Potrivit lui Lucian Jacodi, controalele au drept tinta zonele in care s-au produs majoritatea incendiilor. Aceste actiuni se desfasoara impreuna cu lucratori de la Garda de Mediu si de la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, in baza unui protocol incheiat la nivel national.

De la inceputul anului si pana la finele saptamanii trecute, pompierii salajeni au fost solicitati de 67 de ori la incendii de vegetatie uscata scapate de sub control in mai multe localitati din judetul Salaj. O mare parte dintre arderile necontrolate au avut loc in mediul rural, printre localitatile cu cele mai multe incendii numarandu-se: Plopis, Nusfalau, Bobota, Maeriste, Babeni, Simleu Silvaniei si chiar pe terenurile din imprejurimile municipiului Zalau.

Recomandari

Alte Articole