In ultimii 22 de ani, Salajul a dat sapte ministri

Salajul se numara printre judetele cu cei mai multi ministri de la Revolutie si pana acum. Ultimul dintre acestia, Lucian Bode, a preluat conducerea Ministerului Economiei.

Din 1989 si pana in prezent, sapte salajeni au fost la guvernare. Potrivit unui clasament realizat de econtext.ro, Salajul ocupa locul 8 pe tara dupa numarul ministrilor proveniti din judet. In ierarhia realizata de specialistii Econtext se arata ca aproape o treime din ministrii tarii, 64, provin din Bucuresti, numar ce situeaza Capitala in topul clasamentului. Pe locul doi se pozitioneaza judetul Cluj, cu 13 ministri, iar pe trei se afla judetul Hunedoara. La coada clasamentului, sunt judetele Ialomita, Arges, Covasna, Giurgiu, Tulcea, Vaslui – cu cate un ministru si Ilfov (fara niciun ministru).

Primul dintre cei sase ministri pe care i-a dat Salajul dupa 1989 este Teofil Pop, nascut in localitatea Peceiu (comuna Banisor). Acesta a fost ministru al Justitiei in perioada 3 ianuarie – 28 iunie 1990, in guvernul condus de Petre Roman. Ulterior functiei de ministru, Teofil Pop a ocupat pozitia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie. Urmatorul ministru provenit din Salaj a fost Ioan Moldovan, de profesie procuror si implicat politic la acea vreme in Frontul Salvarii Nationale. El a detinut portofoliul Tineretului si Sportului intre 16 octombrie 1991 si 19 noiembrie 1992 in guvernul condus de Theodor Stolojan. Al treilea ministru din Salaj este Alexandru Lapusan, originar din Fodora, a fost ministru al Agriculturii si Alimentatiei in perioada 3 septembrie – 11 decembrie 1996, in Guvernarea Nicolae Vacaroiu. Vasile Puscas, din Surduc, a fost in perioada 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004, ministru Delegat in Guvernul Adrian Nastase, Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana si a mai ocupat, ca interimar (in perioada 20 octombrie 2003 – 27 noiembrie 2003) pozitia de ministru al Integrarii Europene. Al cincilea ministru al Salajului a fost Ioan Codrut Seres, nascut la Zalau. El s-a ocupat de portofoliul Economiei in Guvernul Tariceanu (intre 29 decembrie 2004 si 4 decembrie 2006). Unul dintre cei mai apreciati ministri nu numai ai Salajului, este Dacian Ciolos (nascut in Pericei); el a fost ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Guvernul Tariceanu, ocupand aceasta functie din 12 octombrie 2007 pana in 22 decembrie 2008. Din 2010 este comisarul pentru Agricultura al Comisiei Europene. Ultimul salajean care a fost instalat in fotoliul de ministru este Lucian Bode. El se afla de cateva zile la conducerea Ministerului Economiei. Lucian Bode s-a nascut in 1974, in localitatea Valcau de Jos. In 1998 a absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnica si Informatica, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat in “Managementul Securitatii in Societatea Contemporana”, la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. In perioada 2001-2008, Lucian Bode a fost inginer la Electrica S.A., Sucursala de distributie a energiei electrice Zalau. A fost presedintele sindicatului Electrica Zalau intre 2003-2008. In anul 2009 a urmat un Program de perfectionare in domeniul relatiilor internationale, Institutul Diplomatic Roman, Ministerul Afacerilor Externe, iar in 2011 un Curs de nivel inalt „Securitate si buna guvernare”, la Colegiul National de Aparare, Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”. In plan politic, a fost secretar BPJ PD Salaj, vicepresedinte BPJ PD Salaj, secretar general BPJ PD Salaj, secretar general BPJ PDL Salaj, iar in prezent este presedinte al BPJ PDL Salaj. Lucian Bode a fost consilier local in Consiliul local al comunei Valcau de Jos, consilier judetean in Consiliul Judetean Salaj si in prezent este deputat.

Recomandari

Alte Articole