In scolile si gradinitele din Zalau sufla gerul

Inceputul acestei saptamani a fost marcat, in Zalau de o supriza, de care totusi nu trebuia sa ne mai miram. Caldura promisa de cei de la RFZ Distriterm a fost un mare fas, tocmai intr-o dimineata in care termometrele indicau afara, minus un grad Celsius. Cu toate ca reprezentantii companiei au sustinut zilele trecute ca, in 15 octombrie, vor finaliza lucrarile la reteaua magistrala de termoficare de pe Bulevardul Mihai Viteazul, ca mai apoi, vor deschide robinetii agentului termic, lucru care trebuia sa se intample cel tarziu ieri, caloriferele din clasele scolilor si din gradinite au fost reci-beton. Copiii, mici si mari, au inghetat spre disperarea parintilor. Multe familii au decis sa-si duca acasa copiii de la gradinite. Nu pe atat de simplu este cazul scolarilor, care nu au putut “chiuli” pentru ca s-a fi umplut catalogul cu absente. In Zalau, sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, 35 de unitati de invatamant, din care 16 sunt gradinite, 7 sunt scoli gimnaziale si 9 licee. E greu de inteles de ce situatia se repeta in fiecare an, la inceput de sezon rece. Si mult mai greu de acceptat este ca au trecut deja mai bine de 20 de ani de la momentele in care Ceausescu ne vindea castraveti de genul “salvam economia tarii si cu patriotism rabdam frig in clase si la serviciu”. Oare cum poti face educatie la 10 grade Celsius, cum poti sta nemiscat ore in sir in banci si scrie cu manusile pe maini? Dar cui ii pasa? Cu siguranta, factorii decizionali nu au dardai de frig nici- o clipa, la fel cum nu le-a inghetat mana pe bancomat in zilele de salariu.

Caldura e… pe drum

Agentul termic din sistemul centralizat a fost ieri prin conducte, dar lipsea cu desavarsire din calorifere. Asa cum ne-a spus primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, furnizarea caldurii de catre Distriterm a demarat duminica dupa-amiaza. Dar, din cele sesizate de cetateni, consumatorii nu au simtit deloc acest lucru. “Jumatate din instalatii au fost puse in functiune astazi dimineata (luni – n.r.), iar pana spre seara agentul termic va fi distribuit la toata reteaua de consumatori. Vor ramane fara caldura patru blocuri, care sunt conectate la punctele termice PT17 si PT41, unde se lucreaza la instalatiile interioare de termoficare. In mod normal, angajatii de la Distriterm trebuia sa inceapa lucrarile pe bulevard in cursul lunii august, dar nu am inteles de ce le-au decalat. S-au incadrat in termen, asa cum au anuntat, pe 15 octombrie, cand este data de incepere a perioadei de furnizare a agentului termic”, a sustinut Radu Capilnasiu.

 

“Cere si ti se va da”

Reprezentantii Distriterm ne-au raspuns ca au fost respectate termenele avansate in urma cu cateva zile, si pe de alta parte, au aratat ca ar fi fost dispusi sa furnizeze agent termic daca s-ar fi cerut acest lucru in mod explicit. “Operatorul de termoficare RFV ZA Distriterm a terminat in proportie de 95 la suta lucrarile de modernizare pe tronsonul de retea primara dintre cladirea Administratiei Finantelor Publice Zalau si cladirea Scala de pe Bulevard, urmeaza ca pe parcursul zilei de astazi (ieri – n.r.) sa se efectueze racordarea acestei retele la PT21. Tot astazi (ieri – n.r.) vor incepe lucrarile de asfaltare pentru a readuce carosabilul in starea initiala in zona in care s-a desfasurat modernizarea termica”, a explicat purtatorul de cuvant al Distriterm, Trella Varhelyi Gyopar.

Conform declaratiilor reprezentantilor Distriterm, aceste lucrari nu au afectat inceperea sezonului de incalzire. In urma probelor de presiune incepute saptamana trecuta pe reteaua termica secundara si la anumite institutii, in data de 16 octombrie 2011 s-a dat drumul la incalzire la primele puncte de consum din Zalau. “Distriterm a fost pregatita pentru inceperea sezonului de incalzire, iar in cazul in care am fi primit solicitari din partea vreunei institutii pentru inceperea furnizarii incalzirii inainte de data de 15 octombrie, am fi avut posibilitatea de a deservi unitatea respectiva cu agent termic inainte de termenul oficial, insa nici o cerere scrisa de acest fel nu a fost inregistrata la Biroul de Relatii Publice”, a sustinut reprezentantul societatii.

Acesta a fost de parere ca, urmare a furnizarii agentului termic de duminica dupa-amiaza, astazi, caloriferele tuturor institutiilor racordate la reteaua de termoficare a orasului vor fi calde, iar prescolarii si elevii nu vor mai rabda de frig. Ramane sa vedem sau, mai bine spus, sa simtim cat adevar si cata minciuna se ascunde in spatele vorbelor celor de la Distriterm.

 

Recomandari

Alte Articole