In scolile salajene, consumul de etnobotanice nu poate fi oprit

In anul de gratie 2011, pe langa sumedenia de boli care ataca organismul uman, sanatatea este pusa in pericol si de multiple vicii la care se expun, cu buna stiinta, tot mai multi tineri. Furati de senzatiile tari, infuentati de anturaj sau pentru a-si dovedi teribilismul, ei incearca tot felul de substante nocive care adesea ii trimit direct la Urgenta sau, mai rau, ii baga in groapa. Fenomenul este intalnit inclusiv in Salaj, cei mai expusi acestui viciu de tip nou fiind adolescentii din mediul urban.

Analizele recente arata ca, in ultimii patru ani, fenomenul consumului de droguri s-a dublat, mai ales in randul populatiei scolare de 15-16 ani. Daca tinerii cu studii superioare prefera cannabisul si ciupercile halucinogene, cei cu studii gimnaziale si primare opteaza pentru amfetamine si tranchilizante. In fapt, interesul populatiei pentru etnobotanice a adus Romania pe locul patru intr-un clasament al statelor din Uniunea Europeana in care se consuma astfel de droguri.

Consumul de etnobotanice, dar si al altor substante periculoase este un fenomen care ia amploare si in Salaj, de la o luna la alta. Daca in urma cu cinci ani, prea putini erau cei care auzisera de etnobotanice, acum cuvantul este pe buzele unui segment larg de tineri. O confirma cazul traficantului de droguri din Zalau, prins ca furniza zilnic „marfa” catorva zeci de minori din judet, precum si adolescentii prinsi consumand droguri in centrul municipiului, chiar in mijlocul zilei.

Cu toate acestea, consumul de etnobotanice continua sa fie un subiect tabu pentru autoritatile salajene. Majoritatea recunosc existenta acestui fenomen, insa masurile pentru a-l stopa sunt minime.

 

Realitatea, privita in ochi

Realitatea bate filmul si socheaza de multe ori. Faptul ca inclusiv scolari de varste relativ mici au acces la aceste substante psihoactive trebuie sa ne dea de gandit. Salajul nu este strain de aceasta situatie ingrijoratoare, doar in ultimele cinci luni in vizorul autoritatilor ajungand mai multi tineri consumatori.

Astfel, la mijlocul lunii iunie, autoritatile au prins in flagrant un tanar din Zalau in timp ce vindea droguri unui minor, in plina strada. Dealer-ul se afla la volanul masinii cand a oprit in fata Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu” din Zalau. La geamul masinii s-a postat un baiat de numai 13 ani, cu banii pentru cateva „doze”, cand ambii au fost inconjurati de politisti. Cei doi au fost dusi la sectie si anchetati de procurori. Surprinzator, minorul a recunoscut in fata acestora ca, in aceeasi zi, a mai cumparat cateva plicuri cu „etnobotanice” pe care le consumase deja. Rezultatele anchetei in acest caz au scos la iveala date si mai socante: traficantul de droguri avea zilnic „clienti” in randul tinerilor salajeni. In doar cateva zile de investigatii, au fost identificati circa 50 de consumatori cu varste cuprinse intre 13-20 de ani, provenind din municipiu si orasele Simleu Silvaniei si Jibou.

Un alt caz recent petrecut in municipiul Zalau a relevat faptul ca adolescentii consuma droguri pe care au ajuns sa si le prepare singuri. Astfel, doi tineri au fost prinsi de politistii locali in timp ce pregateau un amestec din tutun si „etnobotanice” pentru consum propriu. Cazul a fost preluat de Serviciul de Combatere a Criminalitatii Salaj.

Acestea sunt doar doua exemple care atesta prezenta in Salaj a unui fenomen extrem de ingrijorator, care pune in pericol sanatatea si vietile adolescentilor, cu atat mai mult cu cat varsta la care acestia cad prada drogurilor este tot mai scazuta. Situatia este, insa, mult mai grava, pe langa cazurile cunoscute de autoritati fiind si cele care raman ascunse, tainuite, dar care se pot sfarsi extrem de rau – chiar si cu decesul celui invins de substantele halucinogene.

 

Sulutii exista

Reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj sustin ca ultimii ani au adus in Romania, ca si in celelalte tari ale spatiului comunitar, importante modificari in tendintele de consum de droguri, prin aparitia substantelor noi cu proprietati psihoactive, substante denumite impropriu „etnobotanice”. Pentru a lupta impotriva acestui fenomen ingrijorator, la nivel national urmeaza a fi lansata in scoli o campanie intitulata „Absentul”, avand ca obiectiv principal sensibilizarea si constientizarea adolescentilor cu privire la riscurile consumului de noi substante cu proprietati psihoactive. „Dorim ca mesajele noastre sa ajunga la cat mai multi tineri, astfel incat numarul celor corect informati sa fie cat mai mare, avand in vedere tendintele in crestere in ceea ce priveste consumul acestor substante in judetul nostru”, a declarat coordonatorul CPECA Salaj, Valer Merce.

Si seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj, Ioan Filip, ne-a declarat ca fenomenul consumului de etnobotanice a luat amploare in ultimii ani in Romania, iar Salajul nu face exceptie. „Sunt foarte multe substante care se gasesc la limita legala si care sunt consumate de adolescenti. Exista discutii avansate referitor la modificarea legislatiei in vigoare privind aceste substante si produse, aspect care urmeaza sa intre in vigoare anul viitor”, a declarat Ioan Filip.

 

Abrudan se face ca ploua

Cu toate acestea, de cealalta parte, inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, neaga existenta acestui fenomen ingrijorator in interiorul unitatilor de invatamant si sustine ca nu are niciun fel de semnal in acest sens, nici de la conducerile scolilor, nici de la celelalte autoritati in domeniu. „Noi nu avem niciun fel de semnale, nici din partea organelor abilitate, nici din partea profesorilor sau parintilor despre faptul ca in unitatile de invatamant se consuma droguri. Sunt structuri specializate care urmaresc acest fenomen in randul tinerilor. Chiar si asa, avem in derulare multe programe si proiecte de prevenire pentru reducerea fenomenului de consum de droguri, individual si in colaborare cu alte institutii publice”, a declarat Ioan Abrudan. Totodata, inspectorul scolar a mentionat ca actiuni referitoare la prevenirea consumului de droguri sunt cupinse in tematica orelor de dirigentie.

 

Banii, eterna problema

Din pacate, in ciuda masurilor luate de autoritati, efectele sunt minime. Din lipsa de bani, in judet se desfasoara prea putine activitati de prevenire a fenomenului, autoritatile neavand fonduri suficiente pentru derularea unor programe substantiale pentru consumatori. Mai mult, judetul nu are niciun Centru de dezintoxicare – fie el public sau privat – asa cum au alte municipii, unde acesti tineri care au apucat-o pe cai gresite sa poata fi ajutati sa revina la o viata normala. In aceste conditii, tentatia substantelor halucinogene, a pastilelor Extasy sau a altor droguri mai puternice este greu de invins, iar adolescentii sfarsesc prin a le cadea in plasa.

Recomandari

Alte Articole