Haltele CFR – locuri de ruşine pentru Valea Someşului (Video-Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Dezastru pe calea ferată ce leagă Baia Mare de Cluj Napoca. Mai multe halte arată ca după război iar liniile ferate se pierd în tuneluri de bălării şi boscheţi. Dezastru pe calea ferată ce leagă Baia Mare de Cluj Napoca. Mai multe halte arată ca după război iar liniile ferate se pierd în tuneluri de bălării şi boscheţi. Rating:
Ești aici: Acasă » Economie»Haltele CFR – locuri de ruşine pentru Valea Someşului (Video-Galerie FOTO)

Haltele CFR – locuri de ruşine pentru Valea Someşului (Video-Galerie FOTO)

Haltele CFR – locuri de ruşine pentru Valea Someşului (Video-Galerie FOTO)

Dezastru pe calea ferată ce leagă Baia Mare de Cluj Napoca. Mai multe halte arată ca după război iar liniile ferate se pierd în tuneluri de bălării şi boscheţi. Una dintre cele mai ”celebre” este chiar în staţiunea Bizuşa, unde turiştii veniţi sunt întâmpinaţi cu şobolani şi  mizerie în loc de bun venit, într-o localitate balneară. Cei care călătoresc noaptea se aventurează prin întuneric, pentru că nu există nici măcar un bec.

 

Pline de bălării, în ruină şi vandalizate. Aşa arată mai multe halte CFR de pe Valea Someşului. Dacă în majoritatea mai locuiesc oameni la etajul clădirilor, în localităţile Rus şi Bizuşa ceea ce se mai poate vedea este o  ruină absolută. S-a furat tot ce s-a mai putut fura, fără ca cineva să ridice vreun deget. Peisajul este cel al unui WC public, unde ajung să-şi facă nevoile toţi borfaşii. Ghişeele pentru vânzarea biletelor sunt pline de cioburi şi tencuială căzută din tavan iar sălile de aşteptare stau să se năruie. De ani buni nimeni nu a mai pus mâna pentru reparaţii iar de când nu mai există vânzători de bilete clădirile au ajuns la cheremul teribiliştilor şi  boschetarilor. Pentru a călători cu un tren în halta Glodul Someşului trebuie să găseşti mai întâi o potecă laterală pentru că aleile ce duceau  la peronul care nu mai există,  sunt acum acoperite de tufe.  Peronul din halta Rus este acoperit cu cioburi căzute din geamuri care pot pune în pericol sănătatea pasagerilor ce se încumetă să ia trenul de aici şi nu se uită pe unde calcă.

Sobele de teracotă au fost furate iar în geamuri au mai rămas câteva perdele rupte, vechi de zeci de ani. Becul lipseşte de ani buni, singura amintire a vremurilor când se mai zărea lumină fiind o dulie ruginită. Majoritatea călătorilor care pleacă sau vin cu  trenuri pe timp de noapte  preferă să ocolească ruinele fostelor clădiri, de cele mai multe ori pe câmp.

Bizuşa este o localitate balneoclimaterică unde sute de turişti, majoritatea bătrâni, sosesc la tratament cu trenul. În locul unui ”Bun venit” sunt întâmpinaţi de o clădire mai mult decât dezolantă, care numai cu intrarea într-o staţiune nu seamănă. Aici colcăie şobolanii, tavanul este distrus, bălăriile şi gardurile dărâmate fac o notă cu totul discordantă faţă de renumele localităţii. Responsabilii CFR nu au dat măcar cu o mătură de ani de zile . Călătorii sunt revoltaţi şi spun că în preţul biletului de călătorie ar trebui să intre şi aceste aspecte, necesare pentru minimul de civilizaţie feroviară.

Majoritatea muncitorilor CFR din zonă refuză dialogul despre acest subiect, de frică să nu-şi piardă slujbele iar şefii cei mari de la regionale arucă pisica spre şefii de la Bucureşti în legătură cu informarea publică despre acest dezastru. Oricare ar fi explicaţiile, mizeria şi dezordinea în clădirile care funcţionau până nu foarte demult, se vede chiar şi din tren. Nimeni nu este de vină! Cine ar putea fi tras la răspundere pentru o astfel de batjocură? La prima vedere, poţi spune că sunt ”bune” de privatizat…

Mircea Mureşan

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus