Guvernul Ponta cere inapoi banii primariilor PDL

Banii alocati de Guvernul Ungureanu primariilor PDL vor fi retrasi in baza unei hotarari de emise de Guvernul Ponta in urma cu doua zile. Doar ca, la nivel de judet, la ultima sedinta de Consiliu Judetean, s-a decis alocarea de fonduri, de data aceasta primariilor USL, ca gest reparatoriu. Insa, daca statul retrage fondurile alocate, se pune intrebarea, ce va face CJ? Retrage sau nu banii din contul primariilor USL, tot pentru a face un act de dreptate?

Guvernul a adoptat luni o ordonanta de urgenta care prevede oprirea din conturile administratiei locale a sumelor alocate de fostul Cabinet Ungureanu din Fondul de rezerva. Ordonanta de urgenta face referire la o decizie a Guvernului Ungureanu din 3 aprilie prin care se alocau 648,233 de milioane de lei administratiilor locale, pentru plata unor datorii si a unor lucrari la proiecte aflate in derulare. La cateva saptamani, respectiv in cadrul ultimei sedinte a CJ Salaj s-a aprobat o hotarare prin care primariile care nu au fost vizate sa primeasca bani de la stat, sa beneficieze de fonduri de la bugetul judetului, in compensare. Mai precis, aproape jumatate de unitatile administrativ teritoriale din Salaj, cu primari USL, au primit bani din fondul de rezerva al judetului pentru achitarea datoriilor. Aceasta hotarare a CJ Salaj a fost controversata la momentul adoptarii, fiind votata doar de consilierii judeteni social-democrati si liberali. Celor 28 de primarii salajene li s-au alocat, din fondul de rezerva a judetului, cate 50.000 de lei din bugetul Salajului pentru plata unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri externe nerambursabile. Este vorba de primariile: municipiului Zalau, orasului Jibou, comunelor Almasu, Balan, Banisor, Benesat, Bobota, Bocsa, Buciumi, Chiesd, Cizer, Coseiu, Cristolt, Cuzaplac, Dragu, Fildu, Garbou, Halmasd, Ileanda, Mirsid, Napradea, Nusfalau, Poiana Blenchii, Rus, Sanmihaiu Almasului, Somes-Odorhei, Simisna, Zimbor (majoritatea primarilor acestor unitati administrativ – teritoriale fiind social-democrati sau liberali). Decizia de a se aloca aceste sume a fost combatuta de grupul consilierilor UDMR care a sustinut ca astfel judetul risca sa ramana complet fara bani pentru evenimente neprevazute sau dezastre. Ideea a fost contracarata, la vremea respectiva de presedintele CJ Salaj, care a sustinut ca trendul incasarilor si veniturilor la bugetul judetului este crescator, dar si ca suma totala repartizata prin horatare de Consiliu Judetean celor 28 de primarii este de patru ori mai mica decat cea primita de la Guvern de catre celelalte 33 de unitati administrativ-teritoriale.

“Guvernul Ponta nu va strange nici 10 la suta”

Deputatul PDL de Salaj, Lucian Bode asteapta ca banii repartizati la nivel de judet primariilor USL sa fie retrasi de Consiliul Judetean, tot asa cum actualul Guvern a retras banii de la primariile PDL. “Este o decizie impulsiva care va aduce atingere directa intereselor a mii de oameni afectati. Cum poti identifica beneficiarii acestor sume in comune a caror primari fac parte din PDL, atata timp cat in aceste comunitati sunt si simpatizanti ai USL? Majoritatea fondurilor alocate, asa cum a fost precizat in hotararea de Guvern, au fost cheltuite pe datorii si plata arieratelor acumulate de primarii in timp. Suma care va rezulta la bugetul statului va fi infima, nu va depasi nici 10 la suta din suma alocata (aproape 700 de milioane de lei). Aceasta maniera de lucru dovedeste disperarea politica in care se afla USL de a strange bani. Pe de alta parte, daca vom analiza sumele alocate in intregime in cei trei ani de mandat ai Guvernului Boc si Ungureanu sunt mult sub dimensiunea celei prevazute printr-o singura hotarare de Guvern de Tariceanu la final de mandat in 2008 pentru cheltuieli de capital. Daca acest lucru se va intampla, solicit public presedintelui CJ Salaj sa initieze un proiect de hotarare prin care sa retraga toti banii alocati catre primariile USL, facand astfel un act de dreptate pentru toate primariile din Salaj”, a sustinut, ieri, Lucian Bode.

Primarii PDL vor ataca in instanta OUG 15/2012, prin care Guvernul Ponta le cere autoritatilor locale sa restituie banii alocati de Guvernul Ungureanu, dar pe care nu i-au cheltuit pana in prezent, a explicat ieri presedintele PDL Salaj, Lucian Bode. “Primariile PDL vor ataca in instanta ordonanta, pentru ca este vorba de un abuz”, a afirmat Lucian Bode. Acesta sustine ca este vorba despre o incalcare a drepturilor primariilor de a-si administra resursele financiare, liderul pedelist apreciind ca nu a fost vorba de pomeni electorale ori de cheltuieli nejustificate, ci de achitarea unor arierate, a unor datorii acumulate de unele spitale sau unitati de invatamant.

Conturile la control!

Presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc spune ca nu stie deocamdata cum se va proceda si ca vor fi verificate conturile primariilor pentru a se sti daca banii au fost folositi pentru achitarea datoriilor. “Am auzit din presa despre aceasta hotarare, nu stiu daca banii s-au retras deja din conturi. Nu doresc sa fac nicio declaratie referitor la ce urmeaza sa facem pana nu vedem efectele Hotararii de Guvern. Daca sumele au fost cheltuite, nu este ce retrage. Sunt doua situatii: fie primariile au cheltuit banii primiti, potrivit hotararii de Guvern deoarece aveau datorii si le-au achitat, fie sunt primarii care au primit bani fara a avea datorii si atunci sumele respective sunt in cont. Evident, atunci, doar de la acestea se pot retrage banii. Deocamdata, va fi nevoie sa facem verificari, pentru ca situatia nu poate fi tratata global”, a apreciat Tiberiu Marc.

Recomandari

Alte Articole