Greu de sărit: Gardul de unică folosinţă!

Plăcutul şi utilul fac întotdeauna casă bună! Rar este însă când cele două se îmbină, sau dacă se şi ”întâmplă să se întâmple”, atunci combinaţia se sfârşeşte inevitabil cu semnul exclamării! Plăcutul pare a fi fratele mai mic al utilului în ceea ce se poate vedea la faţa locului în Surduc, imediat înainte de a trece primul pod dinspre Ciocmani, la nici cinci sute de metri de la intrarea în sat.

Codrul este frate cu românul mai ales iarna. Ţurţurii îngheţului au scornit cea mai inedită şi autentică invenţie în materie de construcţii. Eternul, vechiul şi banalul gard, dincolo de filosofia proprietăţii are şi multiple valenţe metafizice. Înstruţat cu spini sau usturoi în sărbătorile religioase apără precum o barieră locul unde a fost construit, de strigoi sau alte duhuri necurate ce ar pofti la gospodăria ce-i stă în spate .În cazul nostru se leagă direct de filozofia frigului.

Dacă în istoria omenirii gardul a luat multiple forme de-a lungul mileniului, de la gardul de piatră clădită folosit pentru apărare, gardul viu folosit ca plăcere ambientală, gardul de fier mai apoi construit pentru rezistenţă sau de ce nu cel din inox al vremurilor moderne, construit pentru ”asorteu” cu vila din spate, evoluţia ultimilor ani a scos pe piaţă şi gardul de unică folosinţă. Am încercat astfel de termen pornind chiar de la materialul din care a fost conceput. Lemnele de foc…

Bine clădite între stâlpi, lemnele sparte fac un veritabil panou ECO prin care numai aerul poate trece(cât o încăpea). Înălţimea o întrece cu puţin pe cea a gardurilor din vecini, însă este condiţionată în mod direct de gradele din termometru. Falnic şi bine făcut în toamnă, va evolua în mod sigur odată cu venirea iernii. Dacă unităţile de măsură intr-ale combustibilului la ţară sunt exprimate în care de lemne când vine vorba de cât s-a băgat pe foc, aici putem spune la nivel contabil că într-o lună de frig se ard două panouri sau două intervale între stâlpii de beton. Utilitatea unui astfel de gard este lesne de priceput,  gândită prin prisma sobei.

Mai încâlcită pare situaţia văzută din drum. Şmecheria este una cât se poate de logică la prima vedere. Fără caracteristici tehnice sau manuale de utilizare, gărduţu precis nu este foarte indicat la rezemat. Greu şi de sărit. Şi mai greu  de prevăzut cum va arăta la primăvară…

Recomandari

Alte Articole