Galeria de Arta "Ioan Sima" a implinit 30 de ani

Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau organizeaza, astazi, de la ora 14, expozitia “Galeria de Arta “Ioan Sima”, la 30 de ani”. Vernisajul va avea loc la Galeria de Arta, unde vor fi prezentate lucrarile pictorului Ioan Sima, aflate in colectia galeriei si in colectii particulare, piese de arta populara, arhiva si obiecte personale. Manifestarea este prilejuita de implinirea a 30 de ani de la deschiderea, in 1981, a noii sectii din cadrul Muzeului de Istorie si Arta, denumita “Galeria de Arta Ioan Sima”.

Potrivit informatiilor furnizate de muzeograful Marcela Babanas din cadrul MJIA Zalau, in anul 1980, pictorul Ioan Sima, a donat muzeului 162 de lucrari de pictura si grafica, spre pastrare si valorificare. In urma acestei donatii, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, inaugureaza in 9 iulie 1981 sectia de arta, prin infiintarea “Galeriei de Arta Ioan Sima”. La sfarsitul anului 1983, pictorul mai doneaza muzeului inca 40 de lucrari de pictura si grafica, dar si alte obiecte de arta populara si arhiva personala, care completeaza colectia constituita initial.

Sectia nou infiintata avea sa functioneze intr-o cladire cu o arhitectura aparte, din strada Gheorghe Doja nr.6. Pictorului i s-au oferit mai multe locatii, artistul alegand-o pe cea din str. Gh. Doja, pentru ca era un “Petit Rodin”, pe care o vazuse la Paris.

“Cladirea, care adaposteste in prezent “Galeria de Arta Ioan Sima” are un trecut interesant. Pana in anul 1930 a fost imobil particular care a apartinut familiei Roth, iar pe 14 iulie 1930 agentia Bancii Nationale a Romaniei cumpara imobilul de la sotii Ernest si Dora Roth. Prin ordinul nr. 28 din 14 martie 1980 al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, se transfera administrarea acestui imobil Oficiului de Gospodarire a Apelor Salaj. Ulterior, in 27 octombrie 1980, prin decizia Consiliului Popular Judetean Salaj, dreptul de administrare al imobilului este atribuit Comitetului de Cultura Zalau, respectiv Muzeului Judetean de Istorie si Arta, Zalau, detinator si in prezent”, ne-a informat Marcela Babanas.

Salile muzeului etaleaza pentru public cele mai valoroase dintre lucrarile artistului salajean, formand nucleul unei expozitii permanente. Acestea, cat si obiectele de mobilier, biblioteca artistului si multe alte piese fac subiectul sectiei de arta a Muzeului Judetean din Zalau.

Ioan Sima s-a nascut in 19 decembrie 1898 la Pericei, a urmat liceul in Simleu Silvaniei si a studiat dreptul la Bucuresti si Cluj unde si-a luat doctoratul in 1922. In paralel, a studiat pictura, iar in 1935 a deschis prima expozitie personala. I s-a decernat titlul de Artis Emerit in anul 1964, cand i s-a organizat o retrospectiva ampla la sala Dalles din Bucuresti. In anul 1969 a deschis o expozitie personala la Paris, la galeria “Ror Valmer”. S-a stins din viata in 8 februarie 1985.

Recomandari

Alte Articole