Flavius Lucacel urca pe scena Nationalului clujean

Teatrul National din Cluj prezinta, in aceasta saptamana, in premiera, spectacolul “Hell’s Cabaret” dupa o piesa a scriitorului salajean Flavius Lucacel. Evenimentul artistic, asa cum ne-a informat Eugenia Sarvari, secretar literar al Nationalului clujean, este inclus in programul “Dramaturgi clujeni”, care promoveaza dramaturgia clujeana pe plan local, national si international, familiarizarea publicului cu dramaturgia clujeana si diversificarea ofertei de spectacole. Regia piesei este semnata de Sorin Misiriantu, muzica de Adrian Balint, orchestratia este realizata de Catalin Pop, iar design decorul de Arhidiade Muresan. Din distributia “Hell’s Cabaret” fac parte: Petre Bacioiu (Jokerul), Ruslan Barlea (Dorutu), Anca Hanu (Lizet), Patricia Brad (Gina), Adriana Bailescu (Tamara), Anca Lacusteanu (Nubira) si Claudia Ciobanu. Reprezentantia va avea loc vineri, 11 mai, de la ora 19, la Studioul „Euphorion” a TN Cluj Napoca.

“Scoici pe nisipul fierbinte” (titlu de spectacol: “Hell’s Cabaret”), aparuta in volumul “Trecatoarea pisicii” (2011) este o premiera absoluta si s-a jucat pentru prima oara pe o scena profesionista. Eugenia Sarvari a mentionat ca textul a fost remarcat si apreciat de criticul Mircea Ghitulescu, care scria in volumul sau “Istoria literaturii romane. Dramaturgia” (Editura Tracus Arte, 2008): “«In Scoici pe nisipul fierbinte» tinerii petrec mai bine decat parintii lor, sunt niste hedonisti. Dar sa nu bagi de seama jalea din care se trag este o grava eroare. Peste tot aceeasi viata copiata dupa realitate, aceeasi existenta traita de altii cu mult inainte, ca in piesele lui Mazilu”. “Tot ca in piesele lui Mazilu si aici se insinueaza personajul de dincolo, Jokerul, care, ca intr-un joc de marionete, va actiona sforile cu o nepasare sublima. Cele patru „papusi” – Dorutu, Lizet, Gina si Tamara – vor intra intr-o invartejire de stari, de situatii, de conflicte pe care Jokerul le va specula ademenindu-i in „lumea lui” unde e altfel decat cred ei si unde vor juca dupa cum le canta el. „Si nu cant prost”, le spune el, dand semnalul dezlantuirii cabaretului din iad”, a apreciat secretarul literar al TN Cluj Napoca.

Reiteram faptul ca Flavius Lucacel s-a nascut la 26 august 1968, in Alunis, comuna Benesat. A debutat ca poet in 1992, in revista Tribuna, iar ca dramaturg, in revista “Thalia”, cu piesa “Pasii”. In 2010 i s-a decernat premiul “Radu Stanca” al Uniunii Scriitorilor filiala Cluj, pentru cartea “Ceai de fluturi”. Piese de teatru semnate de Flavius Lucacel au aparut si in revista „Caiete Silvane”. Scriitorul salajean a publicat: “Trilogia spatiului inchis” (la Editura Eikon, Cluj-Napoca), “Martianul Telemah” (Editura Eikon) – desemnata Piesa Anului 2008 la Clubul Dramaturgilor din Bucuresti, “Ceai de fluturi”/ “Butterfly Tea” (Editura Limes, Cluj Napoca), “Tutungeria” (Editura Limes), “Trecatoarea pisicii” (Editura Limes).

Recomandari

Alte Articole