Fetita de cinci ani, violata de unchiul ei de 15 ani

Un caz socant a iesit de curand la iveala intr-o familie de romi din localitatea Ileanda, cand fetita de numai cinci ani i-a spus bunicii ca a fost violata de unchiul sau, un minor in varsta de 15 ani. Femeia a anuntat imediat autoritatile. In cursul zilei de vineri, baiatul a fost retinut si prezentat instantei de judecata cu propunerea de arestare preventiva.

Un minor in varsta de 15 ani risca sa stea ani grei dupa gratii, fiind acuzat ca si-a violat, in urma cu o luna, nepoata in varsta de numai cinci ani. Bunica a fost cea care a anuntat politia despre socanta intamplare, imediat ce fata i-a povestit ce a patit. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, politia a fost sesizata in data de 28 octombrie despre faptul ca o minora in varsta de cinci ani a fost violata. Cazul a fost preluat pentru cercetari de catre procurori, stabilindu-se ca acesta s-a produs in cursul lunii august. “In baza declaratiilor date de inculpat si de catre ceilalti martori la dosar, s-a stabilit ca minora a fost violata de unchiul acesteia din partea tatalui. In cauza s-a dispus retinerea si prezentarea minorului de 15 ani in fata instantei cu propunerea de arestare preventiva”, ne-a declarat procurorul de caz, Bogdan Chis.

Minora provine dintr-o familie dezbinata si a ramas in grija tatalui si a concubinei acestuia. Se pare ca adultii stiau despre viol, insa au hotarat sa tina totul sub tacere. Potrivit sursei citate anterior, violul a fost reclamat o luna mai tarziu autoritatilor. “Fapta a fost savarsita de inculpat in cursul lunii august chiar in locuinta victimei, casa acestuia fiind in imediata apropiere. Cateva saptamani mai tarziu, fetita a relatat bunicii ce i s-a intamplat, acestea sesizand imediat autoritatile. Din cercetarile efectuate, parintele minorei este in cunostinta de cauza despre actul de viol”, a explicat procurorul Bogdan Chis.

Desi este un caz extrem de grav, care ar trebui sa puna in alerta toate fortele implicate, acesta este tratat superficial de autoritati. Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, a spus ca nimeni nu a sesizat institutia pe care o conduce despre ceea ce s-a intamplat in localitatea Ileanda. “Am solicitat un raport la primaria comunala cu privire la actul de viol savarsit asupra minorei in varsta de cinci ani, din localitatea Ileanda. Nu am fost sesizati nici de catre politie si nici de personalul medical despre cele intamplate, astfel ca nu putem interveni”, a afirmat Violeta Milas. Potrivit acesteia, doar la solicitarea parintilor se va putea interveni pentru evaluarea psihologica a fetitei.

Primarul comunei Ileanda, Satmari Petru, ne-a spus ca a fost sesizat cu intarziere de catre organele de politie, cunoscand insa situatia familiei respective. Acesta a spus ca va lua toate masurile care tin de compententa primariei.

In cursul zilei de vineri, minorul a fost prezentat instantei de judecata cu propunerea de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile pentru savarsirea infractiunii de viol. “In data de 11 noiembrie s-a verificat legalitatea luarii masurii de arestare preventiva si mentinerea acesteia in cazul inculpatului. In cauza s-a respins cererea de inlocuire a masurii de arestare preventiva cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu”, ne-a comunicat purtatorul de cuvant din cadrul Tribunalului Salaj, judecator Mirela Lazoc. Duminica, inculpatul a facut recurs impotriva masurii de mentinere a arestarii preventive, dosarul fiind inregistrat la Curtea de Apel Cluj.

Tragica intamplare a dus la distrugerea a doua vieti: copila de cinci ani care va ramane traumatizata pe viata si minorul de 15 ani, care risca sa-si petreaca tineretea in spatele gratiilor. Pentru savarsirea infractiunii de viol, daca victima este membru de familie si nu are implinita varsta de 15 ani, legea prevede detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Recomandari

Alte Articole