Episcopia Salajului baga mana in buzunarele preotilor Reviewed by CD on . Spre surprinderea clerului din Salaj, la Zalau, s-a decis ca remuneratiile din luna ianuarie sa fie virate in contul Episcopiei, valoarea lor putand acoperi in Spre surprinderea clerului din Salaj, la Zalau, s-a decis ca remuneratiile din luna ianuarie sa fie virate in contul Episcopiei, valoarea lor putand acoperi in Rating:
Ești aici: Acasă » Eveniment»Episcopia Salajului baga mana in buzunarele preotilor

Episcopia Salajului baga mana in buzunarele preotilor

Episcopia Salajului baga mana in buzunarele preotilor

Spre surprinderea clerului din Salaj, la Zalau, s-a decis ca remuneratiile din luna ianuarie sa fie virate in contul Episcopiei, valoarea lor putand acoperi in mare masura restantele acumulate pentru lucrarile efectuate de constructori si pentru materiale. Desi demersul pare sa aiba la baza cele mai bune intentii, acesta a starnit nemultumirea majoritatii fetelor bisericesti. Sub protectia anonimatului, din motive lesne de inteles, mai multi preoti salajeni si-au exprimat nemultumirea, deocamdata doar in surdina, pentru faptul ca au fost obligati sa renunte la salarii, tocmai in toiul crizei. Clericii nu au indraznit insa sa se opuna fatis, temandu-se ca mai marii bisericii ar putea trece la sanctiuni, unele dintre ele putand ajunge pana la “confiscarea” parohiilor celor care vorbesc mai mult decat li s-a sugerat…

 Preotimea “fierbe”

“S-a propus ca toata lumea, inclusiv salariatii care nu sunt din randul preotilor, sa doneze banii cuveniti pe luna ianuarie pentru sediul eparhial. Lumea se teme, nimeni nu s-a opus”, a precizat unul dintre preoti. Sunt voci care sustin ca in tot judetul preotimea “fierbe” din acest motiv si ca singurul care a avut curajul sa apere drepturile acestor oameni a trecut, in urma cu cateva zile, la cele vesnice, poate si prin prisma faptului ca nu mai avea nimic de pierdut. Fetele bisericesti sunt de parere ca in momentul in care nesocotesc o decizie luata la nivelul conducerii Episcopiei se pot astepta la represalii. “Ni s-ar gasi ceva amanunt in munca pe care o facem pentru care sa fim transferati sau dati afara. Si la urma urmei, degeaba ar vocifera cineva, chiar daca se stie mai departe, nimeni nu face nimic pentru noi”, a aratat un alt preot.

 Donatii, de bunavoie

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, parintele Gabriel Gardan, a afirmat ca preotii nu au fost obligati sa renunte la salariu. “Banii nu s-au retinut de noi, ci lumea a decis sa-i doneze de comun acord. Un grup de preoti a propus, avand in vedere datoriile acumulate la nivelul eparhiei, din spirit de solidaritate, sa doneze salariul pe luna ianuarie, pentru constructia sediului eparhial. Fiecare preot a avut libertatea sa doneze sau nu acesti bani, nimeni nu a obligat pe nimeni sa faca acest gest”, a sustinut preotul Gabriel Gardan. Purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului a mentionat ca propunerea facuta de grupul de preoti a fost foarte apreciata de Episcopie, fiind un act de solidaritate din partea preotilor care inteleg dificultatile cu care se confrunta eparhia. Gabriel Gardan a mai afirmat ca, deocamdata, nu au fost virati banii din partea tuturor parohiilor, dar a estimat ca, probabil, suma care se va aduna va fi in jur de 400.000 de lei. Datoria Episcopei Salajului se ridica la 500.000 de lei, aceasta suma provenind din costuri neachitate ale materialelor de constructii si pentru manopera. Reprezentantul Episcopiei Salajului a mai spus ca nimanui nu i s-a cerut sa doneze valoarea integrala a salariului. Au fost chiar propuneri ca aceste donatii sa fie platite in rate, in cateva luni. Gabriel Gardan a afirmat categoric ca nimeni nu va fi pedepsit, sub nicio forma, daca nu poate dona bani pentru constructia noului sediu episcopal. Mai mult, a explicat ca in toate actiunile precedente derulate prin biserici, de colectare de fonduri, nu a fost nimeni pedepsit indiferent de suma stransa pentru ca nu a existat si nu s-a impus un barem, sau o cota de bani.

 Sediul e gata abia peste trei-patru ani

Desi acum preotii strang cureaua punand mana de la mana bani pentru finantarea noului sediu episcopal, de buna voie si nesiliti de nimeni asa cum sustine purtatorul de cuvant, cladirea nu va fi functionala decat peste trei sau patru ani. Startul constructiei s-a dat in urma cu mai bine de un an, in toamna lui 2010. Acum, imobilul este ridicat si acoperit, urmand a se executa finisajele interioare si exterioare, precum si instalatiile. Toate acestea ar putea dura, potrivit estimarilor lui Gabriel Gardan, in timp de criza si in functie de sumele care se vor colecta pe viitor, trei-patru ani. Graba pentru finalizarea constructiei a fost justificata de interlocutorul nostru prin aceea ca Episcopia Salajului nu are un sediu al ei, motiv pentru care a incheiat (in 2007) un contract de comodat pe zece ani cu Consiliul Judetean Salaj. Cand acesta expira nu se exclude posibilitatea ca salariatii din episcopie sa fie nevoiti sa paraseasca actualul sediu. Acesta, asa cum a sustinut Gabriel Gardan, este de multe ori impropriu desfasurarii anumitor activitati (de exemplu organizarea de sedinte). Pana acum, viitorul sediu a inghitit un milion de lei, iar suma necesara finalizarii tuturor categoriilor de lucrari nu a putut fi precizata de purtatorul de cuvat al institutiei.

Clip to Evernote

Comentarii (1)

  • mihaita

    La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298. Doamne ajuta,,, A-R

    Răspunde

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus