Epidemia de rubeola loveste Salajul!

Numarul bolnavilor de rubeola a explodat, in ultimele saptamani, in Salaj. Aproape 700 de adolescenti, majoritatea elevi de liceu, au fost infectati cu virusul rubeolic, de la inceputul lunii septembrie si pana in prezent, fiind izolati la domiciliu. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Salaj sustine ca numarul mare de persoane bolnave conduce spre epidemie, insa ca fenomenul este tinut sub control.

Cazurile de rubeola, o boala infectioasa si foarte contagioasa, au crescut alarmant in ultimele luni, in unitatile de invatamant salajene. Aproape 700 de elevi, majoritatea de liceu, au trebuit izolati la domiciliu dupa ce au fost infectati de virusul rubeolic. Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, ne-a declarat ca este vorba de o posibila epidemie. “De la inceputul lunii septembrie si pana in prezent, in mai multe unitati de invatamant din judet, in special licee, au fost confirmate 686 de cazuri de rubeola. Sunt cazuri usoare si medii, in consecinta au fost izolate la domiciliu cu recomandarea de a mentine o igiena corepunzatoare a tegumentelor si mucoaselor, iar in perioada eruptiva sa opteze pentru o alimentatie usoara. Cu toate acestea, din cauza numarului mare de imbolnaviri, suntem la un pas de epidemie”, ne-a declarat Ligia Marincas.

Potrivit sursei citate, infectarea afecteaza persoanele care nu au fost vaccinate impotriva virusului rubeolic. Probabilitatea ca o persoana vaccinata sa contracteze virusul este extrem de mica, de 0,5 la suta. Acestea sunt cazuri izolate, cand pacientii nu dezvolta sistemul imun impotriva rubeolei.

Desi rubeola este o boala tratabila, iar la varste fragede nu presupune riscuri mari in dezvoltarea complicatiilor, unele persoane au ajuns internate la spital. Conform afirmatiilor facute de Ligia Marincas, cazurile spitalizate nu au fost grave. “Un numar de 30 de elevi s-a prezentat la spital cu simptomatologia de rubeola, fiind internati pentru o zi pana la prezentarea analizelor medicale. Nefiind cazuri grave, ulterior, pacientii au fost lasati la domiciliu, pentru continuarea tratamentului”, a precizat directorul DSP Salaj.

Rubeola este o boala infectioasa si contagioasa specifica omului, care se manifesta prin eruptii cutanate si febra. Desi boala apare, in special, la copii, aceasta poate sa afecteze si adultii, care pot suferi complicatii grave de sanatate. In judetul Salaj, cazurile depistate la adulti sunt extrem de rare. Potrivit sursei mentionate anterior, in perioada de referinta au fost inregistrate trei persoane adulte infectate, nefiind insa cazuri grave.

Cele mai multe cazuri de rubeola au fost depistate in liceele din municipiul Zalau: un numar de 297 de bolnavi. Incidenta marita la nivelul municipiului este explicata de Ligia Marincas prin faptul ca foarte multi adolescenti care locuiesc la sate urmeaza studiile liceale in Zalau. “Virusul rubeolic se transmite pe calea aerului, astfel incat elevii care locuiesc in mediul rural transporta cu usurinta boala in comunitatea din care provin”, a precizat directorul DSP Salaj. Au fost inregistrate mai multe cazuri in comunele: Zimbor, Ileanda, Samsud, Bocsa, Sarmasag, Hereclean, Mirsid, Aghires si Cransa.

In ultimii ani, in judet au fost semnalate doar cateva cazuri de imbolnavire cu rubeola. Astfel, daca anul trecut au fost trei cazuri, in 2009 erau infectati cu virusul rubeolic doar noua salajeni. In jur de 30 de cazuri anual au fost semnalate intre 2006-2008.

Numarul alarmant de cazuri a fost adus in atentia medicilor de familie si a medicilor scolari. Depistarea din timp a infectiei si tratamentul adecvat sunt necesare pentru a tine sub control raspandirea bolii. “Am solicitat medicilor de familie si scolari sa monitorizeze cu atentie cazurile de rubeola, de asemenea, sa urmareasca izolarea la domiciliu a bolnavilor”, a afirmat Ligia Marincas.

O persoana infectata poate raspandi virusul prin picaturile de fluid din timpul tusei, stranutului, vorbirii sau prin mancare sau bauturi la comun. Se poate produce infectarea si prin contactul cu o suprafata contaminata de picaturi de fluid, iar apoi atingerea zonelor ochilor, nasului sau gurii fara spalarea pe maini in prealabil.

Simptomele tipice de rubeola sunt exantem minor, edem si sensibilitate la palparea ganglionilor, mai ales cei aflati retroauricular, in spatele urechilor si occipital, partea posterioara a capului, precum si febra moderata. In cazul simptomatologiei, este obligatorie prezentarea la medic.

Recomandari

Alte Articole