Dupa 70 de ani, Muzeul Holocaustului isi dezvaluie secretele

Sute de carti vechi, in limba ebraica, au fost descoperite in timpul lucrarilor de reabilitare a Muzeului Memorial al Holocaustului din Romania, aflat in Simleu Silvaniei. Volumele – din care unele dateaza din secolul al XIX-lea, au stat ascunse in ultimii 70 de ani in podul fostei sinagogi, intre plafon si scanduri care nu au fost miscate in tot acest timp.

O descoperire senzationala a fost inregistrata, marti, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Simleu Silvaniei, unde echipele de muncitori care se ocupa cu reabilitarea cladirii au descoperit ascunse in pod sute de carti vechi, in limba ebraica.

Directorul institutiei respective, Daniel Stejeran, ne-a declarat ca volumele nu au fost atinse dinainte de Holocaust, multe din ele fiind in stare avansata de deteriorare. „Vorbim de o descoperire extrem de importanta, sunt sute de carti vechi, in limba ebraica. Am gasit volume si din 1899. Unele carti sunt distruse si afectate de apa ploilor care a patruns prin acoperisul subred si nu mai pot fi reconditionate, dar altele sunt pastrate in stare buna. Le vom curata de praf si vor face obiectul unei expozitii”, a declarat Daniel Stejeran.

Potrivit sursei citate, toate aceste volume au apartinut comunitatii evreiesti care a locuit in Simleu Silvaniei pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si ofera o bogata gama de informatii privind viata comunitatii de dinainte de Holocaust. „Cea mai mare parte sunt carti de rugaciune, in limba ebraica. Pe langa valoarea in sine, aceste carti sunt importante dat fiind ca in ele oamenii isi notau date referitoare la viata de zi cu zi: cati copii aveau, cati bani trebuiau sa achite unei alte persoane etc. Sunt date care ajuta la o mai buna intelegere a vietii dinainte de Holocaust”, a declarat Stejeran.

Directorul institutiei de cultura simleuane intentioneaza sa aduca la Simleu un specialist, cu ajutorul comunitatii evreiesti din Oradea, care sa analizeze volumele care au stat neatinse in ultimele sapte decenii.

In ceea ce priveste cartile mult prea deteriorate pentru a putea fi recuperate, ele vor fi puse in saci si ingropate, in cadrul unui ritual evreiesc la care vor lua parte rabinul comunitatii evreiesti din Oradea si un „minian” (grup) format din zece barbati. „Deocamdata, nu putem preciza unde vor fi ingropate aceste carti, dar sigur ele vor ramane pe raza orasului Simleu. De asemenea, nu stim deocamdata daca volumele au fost pastrate in pod, daca au fost uitate acolo sau daca au fost ascunse. Cert este ca ele vor fi luate cu grija, sterse de praf si transportate in saci la fosta Scoala Evreiasca din oras, unde au fost mutate si colectiile muzeului cat timp in cladirea fostei sinagogi se desfasoara lucrarile de reabilitare”, a adaugat Daniel Stejeran.

Aceasta nu este prima descoperire de acest gen facuta la Muzeul Holocaustului de sub Magura. In 2005, cand cladirea fostei sinagogi a fost reabilitata partial pentru ca aici sa poata fi deschis Muzeul, alte cateva sute de volume au fost gasite in pod. „Si atunci, o parte din carti au fost prea deteriorate pentru a putea fi pastrate, asa ca au fost puse in saci si ingropate in zona in care a fost candva Ghetoul din Cehei. Cum, insa, in 2005, lucrarile efectuate la imobil au fost superficiale, au ramas nedescoperite sute de carti pe care le-am gasit abia acum”, a explicat Daniel Stejeran.

Cladirea Muzeului Holocaustului este in plin proces de reabilitare, investitia in valoare de 100.000 de euro fiind posibila datorita fondurilor asigurate de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, JOINT Romania, Comunitatea Evreilor din Oradea si Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau.

Lucrarile vor dura cinci luni, potrivit contractului semnat cu firma constructoare , si vizeaza in primul rand inlocuirea acoperisului si renovari interioare, institutia de cultura avand de suferit in ultimii ani din cauza infiltratiilor de apa din pereti si a ploilor care au patruns inauntru. Ca urmare, abia la inceputul anului viitor, Muzeul va fi redeschis publicului. Intre timp, vizitatorii vor avea acces la colectiile acestuia in incinta Scolii Evreiesti, unde vor fi organizate si expuse colectii de carte veche in limba ebraica, colectii de fotografii si documente care au ramas de la comunitatea evreiasca din Salaj, marturii ale supravietuitorilor Holocaustului, materialele audio – video si materiale documentare, obiecte de cult – printre care o Torah (Vechiul Testament, n.r.) donata de Consiliul Emek-Hefer din Israel.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania a fost deschis la Simleu Silvaniei in 2005, in cladirea fostei Sinagogi Evreiesti din oras. Institutia este unicul muzeu de acest gen din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate Holocaustului. Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclusa in plasa Salaj, n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost fost deportati, insa, de trupele hortyste in Ghetoul Cehei si de acolo in lagarele de exterminare si munca fortata de la Auschwitz.

Recomandari

Alte Articole