Dr.Bogdan ERAŞCU: Sfaturile dentistului, poveşti nemuritoare pentru pacienţi!

În loc să prevină, mai bine tratează şi suferă. Cam despre asta este vorba când discutăm de localnicii de pe Valea Someşului. Cel mai elementar şi banal sfat care este spălatul dinţilor este ignorat de către foarte mulţi oameni iar acest lucru se sfârşrşte nu foarte târziu în cabinetul stomatologic. De vină par a fi mentalitatea şi lipsa de cultură stomatologică în rândul oamenilor.

Spălatul regulamentar de trei ori pe zi este un banc bun în viaţa oamenilor de pe Someş. ”Distracţia” începe însă când apar primele carii şi se termină cu grave complicaţii cum ar fi infecţiile şi abcesele dentare. În majoritatea cazurilor nu mai există foarte mari şanse de tratament iar finalul se termină cu extracţia dintelui.

Dr. Bogdan ERAŞCU: ”Există o spaimă, o frică de a merge din timp la stomatolog. De foarte multe ori aud discutându-se în rândul pacienţilor mai în vârstă cum era mai demult în vechile cabinete stomatologice, când tehnologia era înapoiată şi ustensilele mult mai rudimentare decât astăzi. Problemele stomatologice erau un adevărat calvar în trecut în primul rând din punct de vedere psihologic. Numai la doctor să nu ajungi, pare să fi fost deviza vechilor pacienţi ai anilor 60′ sau ’80. Astăzi tratamentele sunt mult mai silenţioase iar tehnica modernă aduce un aer nou în cabinetele stomatologice. Chiar şi aşa, controlul preventiv lasă mult de dorit!”

Dacă vechea mentalitate (să o numim comunistă) încă persistă în satele de pe Someş nu acelaşi lucru se poate spune în rândul celor plecaţi în străinătate. În luna august când vin în concediu nu pleacă înapoi fără un control stomatologic de rutină la toţi membrii familiei. Acest lucru se poate vedea de departe şi pe sănătatea dinţilor. Obiceiul celor veniţi din vest a început să molipsească populaţia băştinaşă însă într-un ritm foarte lent. Doar un sfert dintre localnici putem spune că ţin la sănătatea danturii iar majoritatea dintre aceştia sunt tineri sub 25 de ani.

Dr. Bogdan ERAŞCU: ”Folosirea pastei şi a periuţei de dinţi este un obicei rar întâlnit încă. Foarte puţini înţeleg cât este de periculoasă pentru dinţi lipsa igienei orale. Chiar dacă suferă complicaţii şi trec prin dureri groaznice oamenii continuă să trăiască cu acelaşi dezinteres chiar dacă le spun de fiecare dată când vin la cabinet cu probleme. Uită imediat după ce scapă de durere! Este obligatoriu de ştiut că spălatul pe dinţi efectuat corect de trei ori pe zi, câte 5-6 minute nu este un moft sau o poveste nemuritoare! Nu apar carii, nu apar pete pe smalţ şi dintele îşi prelungeşte sănătatea dar mai ales viaţa considerabil!”

Mircea MUREŞAN

Recomandari

Alte Articole