Doliu în Mănăstirea ”Sfânta Maria” din Rus

Doliu în Mănăstirea ''Sfânta Maria'' din Rus

Ctitorul mănăstirii, Arhimandridul Neofit Man a plecat la ceruri. Decesul a avut loc ieri într-o clinică din  Cluj-Napoca, unde preotul călugăr a fost internat şi a luptat cu boala aproape  o lună de zile. Înainte  de a cădea la suferinţă, ultima dorinţă a monahului a fost aceea de a sluji măcar o dată în noua biserică a mănăstirii, aflată încă în construcţie.

Preotul călugăr Neofit Man a trecut în nefiinţă ieri în jurul orei 12.45 în Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca în urma unei îndelungi suferinţe. A fost internat acum o lună şi operat de două ori pe creier,  însă starea de sănătate a duhovnicului s-a înrăutăţit în ciuda eforturilor medicilor specialişti de a-l ţine în viaţă.

neofit man 1În acest an preotul ştia că nu va apuca să-şi vadă cu ochii visul ultimilor ani, acela de a sluji măcar o dată în biserica nouă a mănăstirii.

Maria Magdalena Terheş, stareţa mănăstirii ”Sfânta Maria”: ”A ştiut că va muri! Tot timpul îmi spunea că nu o să apuce să vadă gata construcţia noii biserici!  Încă din primăvară îmi spunea că şi-ar dori să trăiască să o vadă gata, să poată face măcar o slujbă în biserică! Simţea că nu mai are de trăit! Înainte de a cădea pe  patul de spital şi-a cerut iertare că mă lasă singură şi că nu mai putem continua împreună construcţia lăcaşului…, a fost ctitorul acestui loc binecuvântat, a fost visul lui…!”

Deşi nu a apucat să slujească în biserica sfinţită, totuşi a ţinut în noua biserică o slujbă de maslu în vară, după terminarea căreia a rugat o parte din credincioşii mai apropiaţi ca să mai rămnă pentr a mai povesti.

Maria Magdalena Terheş, stareţa mănăstirii ”Sfânta Maria”: ” Parcă nu se mai putea desprinde de oameni! Îi ruga să mai rămână cu el, să mai povestească! Şi-a iubit foarte mult credincioşii! A fost unul dintre momentele care prevesteau parcă sfârşitul vieţii pământeşti a fratelui nostru călugăr!” Dumnezeu să-i ducă sufletul în locul binecuvântat al veşniciei, alături de sfinţii părinţi ai neamului românesc!”

Călugării, preoţii,colegii, credincioşii, apropiaţi sau mai puţin apropiaţi îşi pot lua un ultim rămas bun de la cel care a fost duhovnicul mănăstirii ”Sfânta Maria” din Rus, Arhimandridul Neofit Man. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă în incinta mănăstirii cu începere de la ora 12.00.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Mircea Mureşan

 

 

Recomandari

Alte Articole