Doi judecatori, in cursa pentru sefia Tribunalului Salaj

Doi magistrati salajeni au intrat in concurs pentru ocuparea functiei de presedinte al Tribunalului Salaj, in timp ce pentru postul de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Jibou s-a prezentat un singur candidat. Doar functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei nu a prezentat interes pentru nimeni.

Institutul National al Magistraturii (INM) a publicat recent candidatii la posturile de conducere vacante in cadrul parchetelor sau instantelor de judecata. In Salaj, au fost scoase la concurs functiile de conducere la Tribunalul Salaj, Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou si Parchetul de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei.

Potrivit aceleiasi surse, s-au inscris in concurs pentru ocuparea postului de presedinte la cea mai inalta instanta din judetul nostru doi magistrati: Monica Kende, ocupand in prezent interimatul, si Patritiu Daraban, vicepresedintele instantei salajene. Ambii au fost declarati “admis” la prima proba din concurs, indeplinind conditiile legale de participare la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere la judecatorii, tribunale si curti de apel din perioada 4 aprilie – 3 iulie 2012.

Judecatorul Monica Kende a intrat in magistratura in 1993, ca judecator in cadrul Judecatoriei Zalau. In anul 2000, a obtinut gradul de judecator de tribunal, fiind in februarie 2012 magistrat in cadrul Tribunalului Salaj. In aceeasi luna, Monica Kende a fost propusa de Curtea de Apel Cluj pentru presedintia Tribunalului Salaj, propunere validata, incepand cu data de 7 februarie, de Colegiul de conducere al instantei salajene si inaintata spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii. Interimatul este pentru o perioada de sase luni, timp in care se organizeaza concursul pentru ocuparea postului respectiv.

Judecatorul Patritiu Daraban ocupa, in prezent, functia de vicepresedinte la Tribunalul Salaj. Acesta a mai fost inscris la concursul pentru sefia instantei in anul 2009, insa nu s-a mai prezentat la probele de examen.

Postul a ramas vacant dupa ce fostul presedinte al instantei, Petronela Nasaudean, a fost eliberata din functie incepand cu data de 27 ianuarie 2012, anunt facut public in Monitorul Oficial. Fostul presedinte a anuntat inca de la inceputul anului in curs ca se retrage de la sefia instantei salajene si ca va practica avocatura, pe numele acestuia existand, inca din anul 2008, o decizie de pensionare.

Pentru functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Jibou s-a inscris procurorul Marta Daniela Chis. Aceasta a fost declarata admis la prima proba, fiind trecuta in tabelul candidatilor procurori care indeplinesc conditiile legale de participare la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere la parchetele de pe langa judecatorii, tribunale si curti de apel. Pentru ca nu are un contracandidat, procurorul Chis va intra direct in examen.

Doar pentru functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei nu a aplicat niciun procuror, in listele privind candidatii admisi nefiind specificat niciun candidat pentru acest post.

Concursul sau examenul se organizeaza pentru ocuparea unui numar de 101 functii vacante de presedinte si vicepresedinte la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, precum si a unui numar de 124 de functii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror si prim procuror adjunct de la parchetele de pe langa curtile de apel, tribunale si judecatorii.

Judecatorii si procurorii au avut termen data de 25 aprilie pentru depunerea cererilor de inscriere la concurs sau examen. Proiectele referitoare la exercitarea atributiilor specifice functiilor de conducere au trebuit depuse pana cel tarziu vineri, saptamana trecuta. In data de 18 mai se vor afisa rezultatele finale cu candidatii care indeplinesc conditiile de participare la concurs sau examen. In perioada 20-27 mai este programata testarea psihologica, evaluarea capacitatii candidatilor de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea si verificarea rezistentei la stres. Intre 5 si 17 iunie, candidatii vor trebui sa sustina proiectul referitor la exercitarea atributiilor specifice functiilor de conducere, urmand ca in data de 24 iunie sa dea testarea scrisa privind managementul, comunicarea si resurselor umane. Dupa solutionarea eventualelor contestatii, in data de 3 iulie se va afisa tabelul de clasificare a candidatilor, respectiv de ocupare a posturilor.

Pentru functia de presedinte de tribunal sau prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal este necesara o vechime de sase ani in functia de judecator sau procuror.

Recomandari

Alte Articole