Disponibilizatii salajeni din MAI – "bolnavi inchipuiti"

 Salajenii pusi la dispozitie in urma restructurarilor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor se agata, cu orice pret, de aceste locuri de munca. Astfel, daca o parte au cerut sa se transfere la alte structuri din cadrul ministerului, altii au gasit diferite metode de a ramane pe post. Cel putin la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, jumatate din cadrele ce urmau a fi trecute in rezerva din 15 septembrie, mai precis poftite afara pe portile unitatilor in care lucreaza, au intrat in concediu medical.

Incepand cu data de 15 septembrie, jandarmii si pompierii salajeni pusi la dispozitie in urma concursurilor organizate in vederea restructurarii posturilor din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) au fost trecuti in rezerva, anume: disponibilizati.

Conform planului de restructurari, un numar de 68 de angajati in structurile salajene ale MAI trebuiau sa-si ia adio de la locurile de munca. Mai exact, urmau sa plece din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj un numar de 24 de angajati, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Porolissum” al judetului Salaj trebuia sa reduca 33 de posturi, in timp ce organigrama de personal a Inspectoratului de Politie Judetean Salaj era in minus cu 11 angajati. Cu toate acestea, nu mai putin de 14 jandarmi si pompieri militari sunt “scutiti” de reduceri, cel putin pentru o perioada de timp.

 

Pasuiti de concedii medicale

Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Salaj, Isaia Micle, doar trei dintre jandarmii ce trebuiau trecuti in rezerva din 15 septembrie au fost disponibilizati incepand cu aceasta data. “Incepand cu data de 15 septembrie, trei cadre au fost trecute in rezerva. Anterior acestei date, opt dintre cei pusi la dispozitie in urma concursurilor organizate in vederea disponibilizarii fie si-au dat demisia, fie s-au transferat la alte structuri. Ceilalti 12 jandarmi nu pot fi trecuti in rezerva pentru faptul ca: unul a intrat in concediu pentru cresterea copilului, iar ceilalti 11 sunt in concediu medical. Potrivit legii, situatia acestora va putea fi clarificata doar dupa intoarcerea acestora din concedii”, ne-a declarat Isaia Micle. Pana atunci, bolnavii isi vor primi la final de luna remuneratia obisnuita.

In aceeasi situatie se afla si doua cadre ale ISU Salaj, care au intrat in concediu medical in perioada in care au fost puse la dispozitie. Din cele declarate de purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi, aceste persoane nu pot fi trecute in rezerva pana la intoarcere. In privinta celorlalti 31 de pompieri militari care nu au trecut de concursurile organizate in vederea disponibilizarii, au fost dati afara de la locul de munca incepand cu 15 septembrie.

Politistii salajeni ce urmeaza a fi disponibilizati au o perioada de “gratie” ceva mai lunga, respectiv data de 6 octombrie. Si aici, doar doi din cei 11 angajati urmeaza sa fie disponibilizati ori pusi pe functiile devenite vacante pana la data respectiva. Purtatorul de cuvant al Politiei Salaj, Maria Cristea, a mentionat ca in cazul celor opt, o parte dintre acestia s-au pensionat, in timp ce restul s-au transferat la alte structuri.

 

Au “verde” din partea autoritatilor

Situatia este cu atat mai bizara cu cat numarul jandarmilor aflati in concediu medical si care trebuiau disponibilizati este destul de ridicat. Insa acest lucru nu pare sa fie prea batator la ochi autoritatilor. Cel putin, pana la aceasta data, reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Salaj nu au facut niciun fel de verificari. Directorul institutie, Claudiu Barsan, a declarat ca nu a primit niciun fel de sesizari cu privire la situatia jandarmilor sau pompierilor aflati in concedii medicale. “Controalele care privesc concediile medicale se efectueaza in diferite situatii, cum ar fi sesizari din partea unor persoane sau a societatilor comerciale unde sunt angajate sau din oficiu. Nu avem cunostinta despre cazurile jandarmilor sau pompierilor care sunt in concedii medicale cand ar fi trebuit disponibilizati”, ne-a comunicat Claudiu Barsan.

Verificari privind angajatii aflati in concediu medical se efectueaza obligatoriu doar in cazul celor care solicita acest drept legal mai mult de 90 de zile intr-un an. Directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, Anamaria Pernes, a afirmat ca la depasirea acestui termen, persoana in cauza este obligata sa se prezinte la Comisia de Expertiza Medicala din cadrul institutiei pentru supraviza, respectiv pentru verificari amanuntite.

 

 

Trimisi acasa muritori de foame

In timp ce cadrele puse la dispozitie, dar aflate in concediu medical, isi primesc salariul la scadenta, pompierii si jandarmii disponibilizati au fost trimisi acasa cu “coada intre picioare”. Acestia din urma sunt privati de salariile compensatorii stabilite prin lege pentru disponibilizati. Asta pentru ca banii prevazuti prin OUG 54/2011, respectiv maxim 60 la suta din solda vreme de noua luni, nu ii vor primi pana la aparitia normelor metodologice de punere in aplicare a respectivei ordonante. Din pacate pentru cei disponibilizati, acestea se fac uitate de ceva vreme.

Personalul trecut in rezerva nu are dreptul nici macar la indemnizatia de somaj. Fiind angajati ai MAI, acestia nu pot sa solicite ajutorul de somaj, fiindca nu au cotizat la acest fond. Cu alte cuvinte, jandarmii si pompierii trimisi acasa au ramas cu “buzele umflate”. Dupa ce s-au pregatit pentru o cariera in aceasta arma, care altcandva oferea garantia unui post pana la pensionare, au trebuit sa iasa umili pe poarta unitatii, cu buzunarele goale si fara speranta ca se vor mai putea intoarce inapoi.

Recomandari

Alte Articole