Comuna Halmasd, lovita de viscol

Drumul national 1H care face legatura intre Salaj si Bihor a fost inchis pe tronsonul Nusfalau – Alesd, din cauza ninsorii si a zapezii pe care vantul o viscoleste pe carosabil, situatia cea mai grava fiind intre localitatile Halmasd, din Salaj, si Sinteu – Bihor, unde zapada viscolita de vant s-a depus pe carosabil intr-un strat de peste doi metri. „DN1H a fost inchis astazi (miercuri, n.r.) de urgenta, pe tronsonul Nusfalau – Alesd (42 kilometri, n.r.) din cauza ninsorii abundente si a viscolului puternic, care spulbera zapada si o aduce pe carosabil. Pe anumite portiuni, incercam sa intervenim cu utilajele, dar sunt tronsoane unde vantul viscoleste zapada atat de tare, incat deocamdata nu putem interveni. Nu stim cat timp va ramane drumul inchis, totul depinde de starea vremii”, a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan.

Primarul comunei Halmasd, Gavril Puscas, ne-a declarat ca situatia cea mai grava se inregistreaza in Salaj, la limita cu judetul Bihor, unde zapada viscolita de vant s-a depus pe carosabil intr-un stat de peste doi metri. „Se actioneaza cu utilajele pe DN1H, pe anumite tronsoane, dar de indata ce utilajele trec, vantul spulbera zapada si o aduce iar pe carosabil. Cea mai grava situatie este pe tronsonul Halmasd – Sinteu (limita cu judetul Bihor, n.r.), unde nu se poate intra defel nici cu utilajele de deszapezire, din cauza ca stratul de zapada de pe carosabil trece de doi metri”, a declarat primarul comunei Halmasd, Gavril Puscas.

Ninsoarea si viscolul a blocat pe drum si un microbuz de transport elevi. Potrivit inspectorului scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, este vorba de microbuzul care transporta elevii de la scoala din Halmasd catre localitatile Cerasa si Drighiu. “Microbuzul scolar se indrepta spre scoala din centrul comunei pentru a prelua copiii si pentru a-i transporta catre localitatea Drighiu. In momentul in care a ramas inzapezit, in masina nu se aflau elevi, intrucat soferul tocmai se intorcea din localitatea Cerasa, unde a lasat un alt grup de copii la domiciliu. In zona in care soferul microbuzului a ramas inzapezit, din cauza viscolului, au intervenit imediat utilajele de deszapezire care au deblocat drumul. Copiii au fost transportati in siguranta catre casele lor”, ne-a declarat inspectorul scolar. De asemenea, Abrudan a precizat ca daca va fi nevoie, in comunele afectate de ninsori si viscol se vor lua masurile de suspendare sau chiar intreruperea cursurilor scolare.

Din cauza viscolului, Primaria Halmasd, Scoala Gimnaziala din localitate si 50 de locuinte au ramas fara curent electric.

Inginerul sef din cadrul SC Electrica Distributie SA Zalau, Constantin Crisan, a declarat ca a fost un scurt circuit pe linia electrica aeriana, din cauza vantului deosebit de puternic. Aceeasi problema a fost semnalata de localnici si in Valcau de Jos, unde 30 de locuinte au ramas fara curent electric. Echipele SC Electrica Distributie SA Zalau au fost mobilizate la fata locului, dar inginerul sef nu a putut estima in cat timp va fi remediata problema.

Recomandari

Alte Articole