Castrele romane, incluse intr-un circuit turistic

Doua obiective de interes major pentru istoria Salajului vor fi promovate in cadrul unui proiect al Consiliului Judetean Salaj. Castrele romane de la Porolissum Moigrad si de la Buciumi sunt incluse intr-un circuit turistic prin implementarea unui proiect cu fonduri europene. Documentatia pentru obiectivul de investitii “Circuitul castrelor romane din judetul Salaj” a fost promovata spre finantare in cadrul Programului Operational Regional (POR). Valoarea totala a proiectului a fost estimata la 33,702 milioane de lei. Contributia judetului Salaj, care reprezinta 2 la suta din valoarea eligibila ar putea fi de 508.623 de lei, fara taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga costurile neeligibile ale proiectului, de 1,510 milioane de lei. Suma prevazuta pentru autofinatarea proiectului este de 2,638 milioane de lei.

Se preconizeaza ca prin acest proiect la Castrul de la Moigrad sa se execute lucrari de conservare primara, consolidare si reabilitare a principalelor obiective ale castrului, sa fie amenajate alei pietonale (in suprafata de 9.000 metri patrati), iluminat ambiental pe o lungime de 2,57 kilometri, sa fie reabilitat drumul de acces de la drumul comunal, va fi refacut un pod si vor fi amenajate doua parcari. In cazul obiectivului de la Buciumi, s-au prevazut a se executa, lucrari de conservare si reabilitare ale castrului, alei, iluminat ambiental (pe o distanta de un kilometru, reabilitarea drumului de acces de la DC70A si strada Mihaiasa, construirea unui pod nou, instalarea unui lift vertical la castrul (pentru o inaltime de 115 metri), precum si doua parcari.

Astazi, consilierii judeteni aproba devizul general si indicatorii tehnico-economici ai proiectului aflat in faza precontractuala, de verificare si evaluare, selectie si contractare la Autoritatea de Management din cadrul POR si se asteapta termenul de semnarea a contractului de finantare a investitiei de la cele doua castre.

Recomandari

Alte Articole