Casa memoriala "Vasile Avram", cladire de patrimoniu

Lucrarea “Vasile Avram-Omul si opera” a fost lansata, In memoriam, luni, la Zalau, dupa ce, in urma cu cateva zile, cartea a fost prezentanta si in Baia Mare, acolo unde a vazut lumina tiparului. Volumul a fost publicat la Editura Ethnologica in 2011 si cuprinde aprecieri ale unor critici si scriitori referitoare la opera literara si stiintifica a scriitorului omagiat. Lucrarea este structurata pe capitole in care sunt oferite informatii despre Vasile Avram, precum si interviuri ale acestuia, pagini de corespondenta, ecouri ale creatiei sale si dedicatii de carte.

Cu prilejul lansarii volumului la Zalau, Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene Salaj, a prezentat viata si activitatea lui Vasile Avram, structura cartii si a prezentat volumul de teatru al scriitorului, “Roata stelelor, precum si ultimul numar al revistei Tabor, in care este omagiata personalitatea scriitorului salajean. Camelia Burghele, etnolog in cadrul Muzeului de Istorie si Arta din Zalau a facut referiri la opera lui Vasile Avram, caruia i-a fost discipol, iar scriitorii Marcel Lucaciu si Iuliu Suciu au vorbit despre opera sa literara. Despre omul si modelul Vasile Avram a vorbit profesorul Ioan Ciocian, iar prof. Dorina Tuduce a evocat amintiri despre acesta. Cea care a pus in practica testamentul nescris al scriitorului de la Lemniu, sotia, Felicia Avram, a citit scrisori si insemnari referitoare la limba romana, considerate drept sfinte de Vasile Avram.

Nu in cele din urma, Doina Cocis, directorul Directiei de Cultura Salaj, a propus sa fie inclusa in lista monumentelor de patrimoniu ale judetului si Casa Memoriala de la Lemniu, care are nevoie de restaurare.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, al Bibliotecii Judetene Salaj, Directiei Judetene pentru Cultura, Patrimoniul Cultural National Salaj si Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Vasile Avram s-a nascut in satul Lemniu, la 17 iunie 1940 si s-a stins din viata la 12 decembrie 2002 la Manastirea Nicula, unde este si inmormantat. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj promotia 1967 si a obtinut doctoratul in etnologie la Universitatea din Bucuresti. A practicat mai multi ani publicistica. In ultimii ani, a fost cadru universitar cu specialitatea de baza antropologie la Facultatea de Litere, Istorie si Jurnalistica a Universitatii “Lucian Blaga” dinSibiu. A publicat: Spirala, Zeul din labirint, Constelatia Magicului, Cartile Eptimahice, Anima dr. Telea-Timp si destin la Noul Roman, Crestinismul cosmic, Elegiile Orhideei, Calatoria de sambata, Interviu transfinit, Fiul Apocrif. A lasat in manuscris: Teatru, Reportaje, Scrisori cu Pitici, Insemnari de calatorie, Traduceri, Reflectii antropologice, Agandirea Aurorala: Gandirea Arhaica. Gandirea Crestina. Vasile Avram intentiona sa cuprinda principalele scrieri antropologice intr-o trilogie.

Recomandari

Alte Articole