''Caracal'' de Zalău: Aeroport pentru pietoni, sau trepte cu refugiu? (Galerie FOTO)

Întrebare dificilă pentru orice trecător în zona Liceului Sportiv din Zalău. Pe o stradă ce urcă dealul cartierului Brădet, în mijlocul trotuarului apar când ţi-e mai dragă  lumea trei trepte. Mergând la deal ai trei posibilităţi: să le ocoleşti pentru a mai scuti efortul, să le urci, pentru că de aia sunt trepte sau să te opreşti pur şi simplu pentru a admira ciudăţenia dar mai ales logica după care au fost ”plantate” în mijlocul trotuarului .

La coborâre lucrurile capătă altă faţetă. Pentru că sunt asfaltate în ton cu strada modernizată, scările sunt descoperite în ultimul moment dacă te uiţi la picioare. Dacă te încumeţi să arunci o geană prin jur, ”decolezi ” la propriu şi le descoperi oricum la aterizare. Minunea arhitectonică lasă şi alternativă în alegere trecătorului, în funcţie de partea aleasă pentru circulaţie. Doar cei care urcă pe dreapta trotuarului vor urca lin, pentru că refugiul de aproximativ 40-50 cm dă această posibilitate. Coborârea este mult mai lină numai dacă alegi partea stângă a trotuarului cu mare atenţie, pentru a ocoli trambulina. Una din explicaţiile imediate  care pot veni în mintea celor obligaţi să aleagă modul de urcare sau coborâre ar fi legate de liceul de peste drum. Profilul sportiv al instituţiei ar putea avea avea discipline în domeniu care să dea utilitate  treptelor. Intraţi în UE cu drepturi depline, poate o fi un standard comunitar de acces,  unde trotuarul rămas lângă scări să fie destinat celor cu dizabilităţi. Fără un panou de semnalizare sau informare insă, aceste teorii rămân pure speculaţii în mintea omului pus să aleagă între scări şi trotuar.

Explicaţia vine tocmai de la şeful oraşului. Primarul Radu Căpîlnaşiu lămureşte imediat situaţia.

” Este o moştenire comunistă, de pe vremea când a fost construit cartierul Brădet. Aici a fost o canalizare, iar mutarea scărilor era mai dificilă atunci, pentru că panta este una cu grad ridicat de înclinare iar normele în domeniu legate de ţevi, cădere şi alte lucruri legate de canalizare nu permiteau acest lucru. Nu este greu să le demolăm, poate vor fi construite lângă trotuar, pentru accesul la gura de canal. În această toamnă vom rezolva accesul în zonă şi vom reda trotuarul în întregime zălăuanilor.”

Recomandari

Alte Articole