Premierul Emil Boc a facut public ieri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. Acesta a facut apel la maturitate catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern. “Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii”, a spus Boc.

El a facut apel la maturitate catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un “parteneriat corect in interes public” si sustinerea masurilor de reforma, cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau.

Seful Guvernului a aratat, de asemenea, ca apreciaza efortul PDL pentru a sustine masurile anticriza dispuse de Guvern si a considerat ca acest efort va fi rasplatit din punct de vedere politic.

Emil Boc a multumit totodata populatiei pentru ca a inteles in ultimii ani sa suporte masurile de reforma ale Guvernului.

Premierul a amintit ca, pentru anul trecut, Romania a inregistrat, dupa doi ani de criza, o crestere economica de aproxmativ 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din UE, si ca pentru acest an Comisia Europeana si Fondul Monetar International apreciaza ca Romania va avea o crestere economica mai mare decat cea din zona euro.

Reducerea inflatiei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil si mentinerea sub control a datoriei publice si a deficitului bugetar au fost alti factori prezentati de premier drept efecte ale masurilor economice corecte dispuse de Guvern in mandatul sau.

Surse din presa centrala arata ca varianta luata in calcul in acest moment in PDL, pentru a prelua fraiele viitorului Executiv, este cea a unui premier tehnocrat, fiind din nou vehiculate nume precum Lucian Croitoru sau Mihai Tanasescu.

Ca si anul trecut, cand se discuta despre posibila demisie a premierului Boc, au aparut din nou ca posibili nominalizati sefii SRI si SIE, Cristian Marior si Mihai Razvan Ungureanu.

Guvernul nu va fi insa unul de tehnocrati, ci majoritar politic, doar ca pentru ministerele cheie optiunile se indreapta catre tehnocrati. De asemenea, nu este exclusa nici reconfigurarea coalitiei care sa sustina Guvernul.Pana joi, premier interimar a fost desemnat Catalin Predoiu.

 Prefectul nu comenteaza

Prefectul Salajului, Alexandru Vegh, nu a dorit sa comenteze situatia de ieri, ci s-a limitat sa spuna ca, fiind reprezentantul Guvernului in teritoriu, respecta decizia luata la Bucuresti. “Nu as dori sa comentez. Sunt reprezentantul Guvernului in teritoriu, aceasta este decizia premierului, o respect. Sper sa se gaseasca o solutie viabila pentru viitor, pentru perioada grea (electorala, n.r.) care ne asteapta”, a declarat prefectul Vegh.

 Un gest de onoare

Liderul PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, ne-a declarat ca depunerea mandatului Guvernului a fost “un geste de onoare”, Emil Boc ramanand cel mai bun premier pentru Salaj de la 1989 incoace. “Depunerea mandatului a fost un gest de onoare. Presedintele PDL, Emil Boc, a dat dovada de foarte mult altruism. Respect decizia Domniei Sale, chiar daca personal nu as fi fost de acord cu ea. O respect pentru ca pentru noi, salajenii, Emil Boc a fost cel mai bun premier de la 89 incoace. A fost primul care, atunci cand a promis ceva, a facut, iar acest lucru este foarte mult pentru un om politic. Pentru PDL Salaj a fost un om care a promovat, pentru intaia data, salajeni la nivel inalt – ma refer la Andreea Paul Vass, Andrei Todea, Bogdan Ilea. Suntem intr-un moment in care toate organismele internationale spun ca Romania inregistreaza stabilitate economica si ca este pe drumul cel bun. La luarea deciziei de ieri, a cantarit si pozitia PDL in sondaje, in perspectiva alegerilor”, a declarat Lucian Bode.

Presedintele PDL Salaj a spus ca democrat-liberalii vor sustine un Guvern cu ministri asumati politic, condusi de un premier neangajat politic. “Categoric, decizia de astazi obliga PDL sa preia initiativa. In urmatoarea saptamana, vom avea un nou Cabinet validat de Parlament”, a conchis Lucian Bode.

 Cu gandul la anticipate

Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, ne-a declarat ca depunerea mandatului Guvernului reprezinta singura solutie pentru un Guvern legitim, pasul urmator fiind organizarea de alegeri anticipate. „Cred ca depunerea mandatului Guvernului este, pana la urma, recunoasterea unui esec. Consider ca acum s-au deschis caile pentru organizarea de alegeri anticipate. Este singura solutie pentru un Guvern legitim. Nu pot preciza cand vor fi organizate exact anticipatele. Sunt 60 de zile pentru formarea unui alt Guvern, sigur ca nu trebuie neaparat ca aceasta perioada sa fie dusa pana la capat, dar intai trebuie sa avem un nou Guvern, iar apoi vor fi alegeri anticipate”, a spus Tiberiu Mac.

Presedintele PSD Salaj a spus ca lucrurile vor depinde mult si de discutiile din aceste zile de la Bucuresti si de ce anume vor hotari liderii centrali. Marc nu facut nicio nimonalizare pentru functia de premier, dar a conchis ca „solutia este un Guvern de tranzitie, de tehnocrati, care sa organizeze anticipatele”.

 Negocieri la sange

Liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, a declarat ca presiunea politica si publica a fost foarte mare asupra Guvernului Boc, mai ales in ultimele saptamani, dar ca depunerea mandatului Guvernului a fost o decie buna. „Presiunea politica si publica a fost foarte mare asupra Guvernului Boc, mai ales in ultimele saptamani si a impus demisia acestuia. Reforma Guvernului – introdusa acum doi ani si jumatate – pentru a stabiliza Romania a cerut luarea unor masuri dure, stricte, care au facut ca Guvernul Boc sa nu fie indragit de populatie. Totusi, eu cred ca depunerea mandatului a fost o decizie buna. Guvernul Boc si-a facut datoria, a luat masuri pentru reechilibrarea si stabilizarea tarii, dar popularitatea i-a scazut enorm. Cred ca este important in acest moment ca si noul Guvern sa asigure stabilitatea si echilibrul economic si politic de care Romania are nevoie, pentru un trai mai bun ”, a declarat liderul UDMR. In opinia sa, viitorul Guvern nu va fi unul format din tehnocrati, ci unul politic. Chiar si in aceste conditii, Seres Denes sustine ca UDMR va negocia la sange, in Coalitie, sustinerea viitorului Executiv in Parlament. „Vom negocia foarte serios, in cadrul Coalitiei, pasii pe care viitorul Guvern ii va face. In acest an electoral, nu ne putem angaja la reforme foarte mari. Si asa populatia a avut de suferit de pe urma reformelor din utima perioada”, a incheiat Seres Denes.

 Ce punem in loc?

Presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, spune ca demisia Cabinetului Boc nu surprinde pe nimeni, dimpotriva. „Este o demisie asteptata de toata lumea, de mult timp”, este de parere liberalul. Acesta sustine ca protestele oamenilor din ultima perioada au pus serios umarul la decizia luata ieri de Emil Boc, insa elementul cel mai important din toata „ecuatia” ar fi legat de ceea ce urmeaza. „Demisia Guvernului Boc s-a produs, in primul rand, pe fondul manifestarilor din ultima perioada. Insa, cel mai important lucru pentru noi, pentru viitor, este ce punem in locul fostului Guvern”, a opinat Radu Capilnasiu.

Recomandari

Alte Articole