BAC-ul, supravegheat de 170 de „ochi electronici”

Aproximativ 170 de camere video vor fi cumparate in Salaj, pentru examenul de bacalaureat la care vor participa 2.569 de candidati. Achizitionarea echipamentelor care vor asigura monitorizarea in detaliu a probelor va reveni unitatilor de invatamant, in colaborare cu administratiile locale.

A mai ramas foarte putin timp pana cand se va da startul la examenul de bacalaureat, in focul probelor urmand sa intre 2.569 de candidati (total ce poate varia cu +/- zece persoane, n.r.). Ca totul sa se desfasoare astfel incat sa nu existe urma de suspiciune prind realitatea rezultatelor si modul in care a fost desfasurata fiecare proba, toate salile de examen vor fi supravegheate de ochii lui Big Brother. In total, in Salaj vor fi cumparate aproximativ 170 de camere video pentru examenul de bacalaureat. „Vorbim, deocamdata, de un numar aproximativ de camere, intrucat totalul definitiv va putea fi stabilit doar dupa ce vom vedea in cate sali de examen vor fi repartizati candidatii. In medie, vor fi 18 candidati intr-o sala, asezati cate unul intr-o banca. Achizitionarea camerelor video va reveni unitatilor de invatamant, in colaborare cu administratiile locale”, a declarat inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Szabo Stefan.

Potrivit sursei citate, din cele aproximativ 170 de camere, 25 vor fi amplasate in salile unde se vor multiplica subiectele si unde se vor prelua lucrarile candidatilor. In ceea ce priveste investitia pe care o vor avea de suportat unitatile de invatamant si administratiile locale, inspectorul scolar adjunct a declarat ca, in urma analizarii unor oferte, s-a constatat ca dotarea unei sali de examen cu camera video, softul si cablurile aferente costa, in medie, 200 de lei. „Cred ca se va merge pe echipamente simple, dar vor fi si unitati de invatamant care isi vor permite camere video complexe. Oricum, toate camerele video vor ramane ulterior in dotarea unitatilor de invatamant, asigurand monitorizarea perimetrului scolii, a holurilor, a curtilor etc.”, a declarat Szabo Stefan.

Personalul – instruit in detaliu

Potrivit sursei citate, la nivel de judet, se face in aceasta saptamana o instruire a personalului care se va ocupa de salvarea inregistrarilor facute de camerele video, dupa fiecare zi de examen, Salajul fiind, probabil, singurul judet unde se insista pe acest aspect. „In aceasta saptamana, facem instruirea personalului care se va ocupa de salvarea inregistrarilor facute de camerele video. Dupa fiecare zi de examen, imaginile surprinse de camerele video trebuie salvate perfect. Am vrut sa ne asiguram de acest lucru, probabil Salajul este singurul judet unde se insista pe acest aspect, adica unde se face o instruire de acest gen”, a declarat Szabo Stefan.

Potrivit sursei citate, la prima sesiune de bacalaureat din 2011, in Salaj nu au existat camere video, la nivel de judet ISJ considerand ca „trebuie avut incredere in oameni”. Spre deosebire de sesiunea din vara, insa, cand supraveghearea in sali s-a facut doar de cadrele didactice, la cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2011, candidatii au fost supravegheati de camere web.

BAC-ul anului trecut

In Salaj, anul trecut, examenul de bacalaureat (prima sesiune., n.r.) a fost sustinut de aproximativ 2.500 de absolventi salajeni ai cursurilor liceale, cu circa 100 mai putini fata de cei care au sustinut bacalaureatul in prima sesiune din 2010. Promovabilitatea inregistrata in judet, la prima sesiune de bacalaureat din 2011, a fost de 59,02 la suta, nefiind inregistrata nicio nota de 10. La cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2011, au participat aproximativ o mie de candidati, promovabilitatea inregistrata fiind de 18,06 la suta.

Recomandari

Alte Articole