Atentionare de Cod portocaliu de ger in Salaj!

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu de ger in mai multe judete din tara, printre care se numara si Salajul. Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative, in perioada 30 ianuarie – 3 februarie.

Anterior, ANM a emis o atentionare de cod galben pentru aceleasi zone afectat de cel portocaliu, aceasta fiind upgradata luni de catre meteorologi.

 

Luni (30 ianuarie)

Vremea va fi deosebit de rece, geroasa in special dimineata si noaptea in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -14 si -4 grade, iar cele minime, in general, intre -25 si -15 grade; in partea de vest a teritoriului se vor inregistra in continuare valori usor mai ridicate, atat ziua, cat si noaptea. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in regiunile extracarpatice unde doar pe arii restranse vor fi ninsori slabe. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in Dobrogea, Baragan, sudul Moldovei. Izolat se va semnala ceata asociata cu depunere de chiciura.

 

Marti (31 ianuarie)

Vremea va fi in continuare deosebit de rece, geroasa in cea mai mare parte a tarii, in special dimineata si noaptea, cu maxime termice, in general, intre -14 si -4 grade si minime intre -27 si -17 grade, mai ridicate in Banat, Crisana si pe litoral. Cerul va fi variabil, cu unele innorari in estul si sudul tarii, unde izolat va fulgui. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei. Cu precadere dimineata si noaptea pe arii restranse va fi ceata, asociata cu depunere de chiciura.

 

Miercuri (1 februarie)

Vremea va fi deosebit de rece, geroasa in special noaptea si dimineata. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -13 si -3 grade, iar cele minime intre -23 si -13 grade, mai coborate in depresiuni pana la -28 de grade, dar si usor mai ridicate in vest. Cerul va fi temporar noros, iar in regiunile sudice izolat va ninge slab. Vantul va sufla slab si moderat. Dimineata si noaptea pe arii restranse in zonele joase va fi ceata asociata cu depunere de chiciura.

 

Joi (2 februarie)

Vremea va fi deosebit de rece, geroasa in special noaptea si dimineata, in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, in general, intre -13 si -3 grade, iar cele minime intre -20 si -10 grade, usor mai coborate in depresiuni, dar si mai ridicate in Banat, Crisana si Dobrogea. Cerul va fi mai mult noros si va ninge in sud-vestul tarii si pe arii mai restranse seara si noaptea si in celelalte regiuni. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in Banat, Dobrogea si pe crestele montane. Dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata, asociata cu chiciura.

 

In aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate – caciuli, manusi etc. Trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi (in acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic).

Este recomandat ca, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

In aceasta perioada, trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor – evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Locuintele si spatiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator si trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

Prin structurile subordonate Ministerului Sanatatii si cele ale Ministerului Administratiei si Internelor se vor asigura masuri de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fara adapost.

Recomandari

Alte Articole