Armata nu cedeaza Poligonul Aghires

Problema inca nerezolvata a Poligonului Aghires, aflat pe traseul celui de-al doilea tronson al centurii Zalaului, este spinul din coasta Institutiei Prefectului Salaj, dar si al Primariei Zalau. Prefectul Alexandru Vegh si-a exprimat nemultumirea, ieri, intr-o conferinta de presa, privind faptul ca, in ciuda multiplelor eforturi facute de autoritatile salajene de a gasi o rezolvare, incercarile s-au izbit continuu de obstacole ridicate de reprezentantii Ministerului Apararii Nationale.

Situat pe traseul celui de-al doilea tronson al soselei de centura a Zalaului, Poligonului Aghires trebuie relocat pentru ca aceasta investitie sa poata fi realizata. In acest sens, autoritatile salajene au facut demersuri inca de acum cativa ani, timp in care promisiunile celor de la Bucuresti – inclusiv ale premierului Emil Boc – ca totul va fi rezolvat in favoarea zalauanilor au curs garla. In practica, lucrurile nu au mers deloc struna, ba s-au impotmolit de-a dreptul, lucru care l-a facut pe prefectul Alexandru Vegh sa considere problema drept cea mai mare nemultumire legata de 2011. „Incercam de ani de zile sa gasim o rezolvare, iar la inceput eram chiar optimist, am mers chiar eu pe teren pentru a identifica o suprafata care sa corespunda cerintelor MapN si pentru ca Poligonul Aghires sa poata fi relocat. Cu toate acestea, cu MapN nu am reusit sa colaboram aproape deloc. Toti, inclusiv premierul Emil Boc – ne-au dat asigurari ca lucrurile se vor rezolva, dar, de fapt, intampinam dificultati. Daca initial intelegerea cu MapN a fost sa se procedeze la un schimb de terenuri, acum ne cer si echivalentul valoric”, a declarat prefectul Vegh, intr-o conferinta de presa desfasurata ieri.

Potrivit sursei citate, in ultima adresa primita de Prefectura Salaj, MapN solicita o expertiza tehnico-imobiliara a terenului, in vederea stabilirii echivalentului valoric. „Armata s-a transformat in agentie imobiliara”, a declarat Alexandru Vegh. Acesta este nemultumit si de faptul ca autoritatile centrale raspund extrem de greu adreselor inaintate de institutia salajeana. Spre exemplu, desi potrivit legislatiei in vigoare, raspunsul la o adresa oficiala trebuie dat in 30 de zile, dupa ultima adresa inaintata in 18 octombrie catre MapN, Prefectura Salaj nu a obtinut nici pana astazi vreo reactie. Prin respectiva adresa, prefectul Vegh atragea atentia ca, desi intelege nevoia MApN ca trupele sa fie instruite intr-o locatie corespunzatoare, trebuie sa se ia in considerare si importanta unei investitii de care vor beneficia numerosi salajeni si nu numai. „I-am rugat pe reprezentantii MapN sa isi reconsidere pozitia si sa fie de acord cu schimbul fizic de terenuri (fara a cere si echivalentul valoric, n.r.). Nu ne-au raspuns. Nu mai stiu ce sa cred. Poate la anul, cand vor fi alte conditii si alte interese, se va rezolva si problema poligonului”, a declarat prefectul.

Recomandari

Alte Articole