"Amintiri sau suveniri" – lansare de carte

Studiul de folclor “Amintiri sau suveniri”, semnat de Romul Grecu, va fi prezentat miercuri la Zalau. Lucrarea, care este in acelasi timp si o veritabila culegere de folclor, a vazut lumina zilei la Editura “Caiete Silvane”, in Colectia “Ethos” la Zalau, anul acesta. Cartea va fi lansata miercuri, de la ora 15, la Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj. Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj.

“Preotul Romul Grecu se dovedeste a fi nu doar un bun culegator de folclor, ci si un documentat folclorist. Acesta a remarcat, acum 50 de ani, in plin regim comunist, care este valoarea morala, educativa si culturala a folclorului si, mai ales, care este miza imensa a culegerii si conservarii traditiilor. Impresionant este felul in care sunt redate piesele folclorice: autorul a inteles raportul existent in folclor intre variantele active si invarianta de baza, precum si o serie de relatii intre aria de circulatie, motive, cai de preluare; remarcabila este si perceperea relatiei intre folclorul vechi, autentic, si folclorul nou, muncitoresc si, mai ales, necesitatea de prelevare si a acestuia din urma, la nivelul productiilor si a continuturilor vehiculate”, a apreciat dr. Camelia Burghele, cercetator in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau.

Potrivit lui Adrian Nicolae Petcu, de la publicatia Lumina, Romul Grecu s-a nascut la 16 octombrie 1913, in localitatea Rahau, judetul Alba, intr-o familie de credinciosi ortodocsi. A urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti si, in 15 martie 1936, in capela mitropolitana din Sibiu, a fost hirotonit ca preot pe seama Bisericii Rahau I, unde a sustinut o ampla activitate misionara si pastorala. Dupa instalarea regimului comunist a adoptat o pozitie de pasivitate fata de initiativele autoritatilor de implicare a preotilor in “activitatile obstesti”. Alaturi de alti clerici si credinciosi a refuzat sa se implice in “campania de socializare a agriculturii”, fapt pentru care a fost arestat in 10 martie 1959. La perchezitie i s-au retinut publicatii ale Asociatiei Preotesti din Arhiepiscopia Sibiului, deoarece erau considerate “legionare” si a fost condamnat de Tribunalul Militar Brasov la 15 ani de munca silnica. A cunoscut inchisorile din Hunedoara, Jilava, dar mai ales pe cea din Aiud. A fost eliberat la 17 aprilie 1964.

Recomandari

Alte Articole