Administratorii unei firme salajene, judecati pentru coruptie

Administratorii firmei Silcom Instal SRL din Zalau si primarul comunei Calatele, din judetul Cluj, au fost trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie, fiind acuzati ca au prejudiciat bugetul primariei clujene cu peste 260.000 de lei, achizitionand patru statii de epurare fictive. Dosarul a fost inregistrat in data de 19 decembrie, anul trecut, la Judecatoria Zalau.

Potrivit reprezentantilor instantei judecatoresti, trei persoane sunt acuzate in acest dosar ca au desfasurat activitati ilicite, achizitionand patru statii de epurare fictive din banii primariei clujene. “Inculpatii Petru Toadere, in calitate de primar al comunei Calatele, din judetul Cluj, si Silviu Vlaicu si Denes Karoly-Albert, administratori ai S.C. Silcom Instal SRL din Zalau, au fost trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie. In cursul anului 2008, primarul Petru Toadere a aprobat, cu buna stiinta si in mod defectuos, plata a patru statii de epurare care nu erau achizitionate, producand un prejudiciu primariei in valoare de 262.181 de lei. De asemenea, acesta a semnat contractul de luare in custodie pentru cele patru statii de epurare care nu existau. Silviu Vlaicu este invinuit ca l-a ajutat pe primar sa aprobe plata acestor bunuri in mod nelegal. Acesta a falsificat inscrisurile sub semnatura privata, respectiv factura emisa pentru cele patru statii de epurare in vederea efectuarii ilegale a platii de catre Primaria Calatele. Al treilea inculpat in dosar, Denes Karoly-Albert, l-a ajutat pe primar sa aprobe plata celor patru statii de epurare in mod nelegal. Acesta a falsificat inscrisurile sub semnatura privata, respectiv contractul de lasare in custodie a bunurilor in vederea efectuarii ilegale a platii”, ne-a declarat Cornelia Jula, grefier sef in cadrul Judecatoriei Zalau.

In luna octombrie 2007, intre Primaria Calatele, in calitate de achizitor, si S.C. Silcom Invest SRL, in calitate de executant, s-a incheiat un contract de lucrari al carui obiect consta in obligativitatea executantului de a desfasura lucrarile de canalizare menajera in satul 2 de vacanta Calatele de Padure, judetul Cluj. Pretul contractului se ridica la suma de 727.279 de lei, plus TVA in valoare de 138.183 de lei. Din anul 2008, Toadere Petru este numit primar al comunei Calatele. In acelasi an au intervenit trei acte aditionale la contract prin care s-a modificat termenul limita de executare al lucrarilor, totodata fiind achizitionate si lasate in custodie patru statii de epurare. Aceste statii urmau sa fie cumparate de catre firma din Zalau si predate in custodie primariei clujene, lucru care nu s-a intamplat.

Lipsa statiilor de epurare a fost descoperita in luna august 2010, in urma unui control efectuat de catre Curtea de Conturi Cluj. In urma verificarilor s-a stabilit ca suma platita catre S.C. Silcom Instal constituie un prejudiciu adus bugetului local, intrucat contractul de lucrari este neexecutat, iar plata celor patru statii de epurare s-a efectuat prin nerespectarea clauzelor contractuale care prevad ca platile partiale sa se efectueze la lucrari executate si receptionate ca atare. Statiile nu au fost aduse la locul executarii lucrarii nici pana in prezent, ele neexistand la firma invinuitilor, desi au fost achitate. In anul 2010, pentru S.C. Silcom Instal s-a deschis procedura de isolventa. Prejudiciul nu a fost recuperat.

Primarul comunei Calatele, Petru Toadere, a mai fost cercetat intr-un alt dosar pe rolul instantelor de judecata, fiind condamnat la inchisoare pentru coruptie. Acesta a fost acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in decembrie 2009, de trafic de influenta, dupa ce ar fi promis unei firme care exploata o cariera de piatra din comuna ca ii va elibera avizele necesare. Dupa ce a efectuat un an si trei luni de inchisoare din pedeapsa, Petru Toadere a revenit la primarie cu un document semnat chiar de prefectul de Cluj, Florin Stamatian, potrivit caruia isi poate relua functia de primar.

Recomandari

Alte Articole