Activele Uzinei Electrice, cumparate de TenarisSilcotub

SC TenarisSilcotub SA a achizitionat active de la Uzina Electrica Zalau, aceasta din urma obtinand, in urma respectivei tranzactii, o suma de bani care i-a permis atat achitarea tuturor restantelor, cat si incheierea anului 2011 cu bani in cont.

SC Uzina Electrica SA Zalau a scos la vanzare in acest an, in cadrul planului de reorganizare, active si stocuri, iar cumparatorul s-a gasit repede: SC Tenaris Silcotub a achizitionat nu mai putin de opt hectare de teren detinute de UE si situate pe platforma industriala a orasului.

Directorul Uzinei Electrice Zalau, Viorel Marian, ne-a declarat ca activele respective au fost scoase la vanzare de administratorul sindic in cadrul planului de reorganizare a UE. „S-au vandut opt hectare de teren. Suma obtinuta este suficienta ca sa achitam datoriile si sa ramanem si cu bani in cont. In prezent nu mai avem alte active de vanzare, am vandut tot ce era prevazut a se vinde in planul de reorganizare a UE”, a declarat Viorel Marian.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, ne-a declarat ca terenul a fost vandut „cu tot cu fierul vechi si ce se mai gasea acolo” si a reamintit ca Uzina Electrica este in proces de privatizare. „Una dintre companiile interesate de privatizarea UE este RFV din Ungaria, dar, intrucat au survenit unele modificari de date, ar trebui refacut caietul de sarcini. Vom vedea cum decurg lucrurile”, a declarat primarul Capilnasiu.

In 2011, pe partea de venituri, UE a inregistrat cresteri importante, potrivit referatului atasat unei hotarari de Consiliu Local prin care alesii municipali au aprobat, luni, bugetul de venituri si cheltuieli al Uzinei pe anul in curs. Cea mai semnificativa majorare a veniturilor este inregistrata la venituri din vanzare de active si stocuri, deoarece se valorifica active suplimentar fata de lista propusa la intocmirea bugetului pe 2011, lucru care va aduce Uzinei Electrice venituri de circa 17,6 milioane de lei (crestere cu 190 la suta, n.r.) si „va permite iesirea mai devreme cu circa un an din procedura de reorganizare cu avantaje pentru procedura de privatizare”. De asemenea, potrivit aceluiasi referat, la final de 2011, se vor obtine venituri din incasarea de penalitati pentru energia termica vanduta.

In ceea ce priveste privatizarea UE, alesii municipali au votat in august 2011 privatizarea prin vanzarea a 3.957.697 de actiuni, reprezentand 99,9 la suta din pachetul de actiuni detinut de Consiliul Local la UE, utilizand in acest sens metoda licitatiei cu oferta in plic.

Potrivit proiectului de hotarare din august, pretul de pornire la vanzare este de 11,36 lei/actiune (echivalentul a 2,68 euro/actiune, n.r.), asa cum a reiesit din raportul de evaluare intocmit in cazul Uzinei Electrice de SC CS Invest Consulting SRL.

Initial, in luna iulie 2011, consilierii locali zalauani au aprobat un proiect de hotarare privind initierea procedurii de privatizare prin vanzarea intregului pachet de actiuni pe care Primaria Zalau le detine la SC Uzina Electrica (UE) SA Zalau. Decizia de a privatiza Uzina Electrica prin vanzarea a doar 99,9 la suta din pachetul de actiuni a fost ca urmare a raportului de consultanti si a raportului de evaluare intocmite in acest caz. In referatul aferent proiectului de hotarare din luna iulie 2011, se arata ca este nevoie ca Uzina Electrica sa fie privatizata dat fiind ca, incepand din aprilie 2012, nu va mai detine capacitatea de productie corespunzatoare necesitatilor de consum, singura alternativa fiind realizarea unui program de investitii.

Aceasta initiativa de privatizare nu este singura pe care alesii municipali au avut-o fata de SC Uzina Electrica, in perioada 2008-2009 administratia zalauana mai avand o incercare in acest sens. Cum, insa, nu au existat oferte, societatea nu a fost privatizata. Ca urmare, in 2009 s-a demarat procedura de insolventa a Uzinei Electrice, in cadrul acestui proces fiind elaborat si aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor si Adunarea creditorilor Planul de reorganizare judiciara a UE Zalau, cu termen final la 31 martie 2013.

In prezent, planul respectiv este realizat la zi, fiind platite la zi inclusiv datoriile catre creditori.

Recomandari

Alte Articole