Zeci de familii isi petrec Revelionul in intuneric

Cateva zeci de case din Boghis si Starciu nu sunt racordate la reteaua de curent electric nici acum, cand electricitatea, aliatul lumii moderne, a ajuns de neinlocuit in activitatea si viata oamenilor.

Cele doua sate figureaza, de trei ani, pe lista de investitii aprobata de Guvern pentru finantarea lucrarilor de electrificare, respectiv, de extindere a retelelor electrice la gospodarii. Potrivit informatiilor furnizate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de directorul SC Filiala de Distributie a Energiei Electrice Electrica Distributie Transilvania Nord SA Sucursala Zalau, Vasile Filip, in aceasta situatie se afla 22-23 de case la Starciu (Valea Ragului) si 15-20 de locuinte la Boghis.

“Sunt situatii mai vechi, case care niciodata nu au avut curent electric. Proiectele au fost trecute prin filtrul nostru, se asteapta doar finantarea lor. Deocamdata, extinderea retelelor mentionate nu face obiectul de activitate a sucursalei noastre, dar am solicitat, impreuna cu Consiliul Judetean Salaj, sprijinul autoritatilor centrale”, a aratat Vasile Filip.

Pentru electrificarea caselor din Boghis si Starciu inca se asteapta fondurile necesare demararii lucrarilor.

La nivel de judet, s-au prevazut 4,4 milioane de lei pentru investitiile ce vor fi realizate de Electrica SA. Astfel, dupa cum a precizat Vasile Filip, din fondul alocat se va moderniza si reamplasa postul de transformare Pompe 1 Jibou si se va finaliza modernizarea retelei electrice de joasa tensiune din CEM Zalau. Se vor efectua injectii de putere in localitatile: Huseni, Treznea, Tusa, Zalau (str. Sarmas), Aghires in scopul imbunatatirii conditiilor tehnice de alimentare cu energie electrica. Investitiile, asa cum a subliniat directorul Electrica SA, au ca scop imbunatatirea calitatii energiei electrice livrate consumatorilor, prin dezvoltarea retelelor electrice si cresterea fiabilitatii instalatiilor. Totodata, sunt incluse in programul de investitii pentru anul viitor, doua lucrari cu finantare europeana. Cele doua proiecte, care se vor derula din fonduri structurale, in valoare de 1,5 milioane de lei, vizeaza: trecerea la 20 kV a unui distribuitor de Releu de televiziune si buclare de retele de 20 kV in Zalau, precum si cresterea sigurantei in alimentare si injectie de putere in cartierul Bradet din Zalau.

In acest an, volumul investitiilor realizate de Electrica SA in Salaj, s-a cifrat la valoarea de 5,25 de milioane de lei. Din acest fond s-au executat modernizari de instalatii in Simleu (reconstructie de racord de 20 kV si punct de transformare aerian pentru care s-au cheltuit 373.000 de lei), in Zalau (modernizare linie electrica aeriana de 0,4 kV pe str. Andrei Muresanu in valoare de 62.000 de lei), in Cehu Silvaniei (pe str. Ghorghe Doja, in valoare de 478.000 de lei), la Ileanda (690.000 de lei), la Cehu la Moara (modernizarea postului de transformare de la Moara, in valoare de 130.000 de lei), in Horoatu Crasnei (de 364.000 de lei) si in Ortelec (149.000 de lei). In 2011, in Salaj s-a mai investit pentru construirea de posturi noi de transformare si retele de joasa tensiune in scopul imbunatatirii parametrilor energiei electrice in: Zalau (pe str. Vanatorilor), Napradea, Lompirt, Maeriste, Simleu Silvaniei (str. Corlate), Capalna, Galgau Almasului, Glod, Jibou (str. Odorheiului), Bocsa, Stana, Halmasd, blocuri de locuinte in Zalau si in Sarmasag. Asa cum a afirmat Vasile Filip, investitiile de anul viitor nu vor conduce la majorarea pretului energiei electrice.

“Salajenii nu au de ce sa se ingrijoreze, pentru ca toate lucrarile care se fac la nivel de judet prin programul de investitii sunt pentru mentenanta si intretinerea instalatiilor si ele nu au legatura cu tariful de energie pentru consumatori. Acest tarif este stabilit din mai multe componente si este reglamentat de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei)”, a spus Vasile Filip.

Bugetul de venituri si cheltuieli alocat in acest an pentru lucrarile de intretinere a inclus: activitatea de mentenanta (cu un fond de 6,796 milioane de lei), proiectare (80.000 de lei) si auto (2,108 milioane de lei). Cele mai semnificative lucrari de reparatii derulate in acest an au vizat reparatii de linii electrice aeriene de 0,4 kV in Ileanda, Zimbor, Archid si Cehu Silvaniei, precum si linii electrice subterane de 20 kV la PT Cresa-PT Liceul Energetic, Moara Porumb, baza de receptie, PT Mobila 3, linii aeriene de 20 kV la Nusfalau-Tusa, Cosei, Almas. Pentru anul viitor, fondul total pentru lucrari de mentenanta prevazut este de 7,484 milioane de lei, din care se vor repara: 20 de puncte de transformare aeriene, 18,64 kilometri de linii electrice aeriene de medie tensiune, 0,6 kilometri de linii electrice subterane de medie tensiune, 23,6 kilometri de linii electrice aeriene de joasa tensiune, 0,84 kilometri de linii electrice subterane de joasa tensiune si 62 de firide principale de distributie si contorizare pe palier (de la nivelul blocurilor). In gestiunea si exploatarea Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Zalau sunt: 6 statii de 110/20kV, 152 de kilometri de linii electrice aeriene de 110kV, 611 puncte de transformare aeriene de medie sau joasa tensiune, 130 de puncte de transformare zidite (de medie sau joasa tensiune), 58 de puncte de transformare in anvelope de beton, 20 de puncte de transformare de metal, 1.437 de kilometri de linii electrice aeriene de medie tensiune, 158 de kilometri de linii electrice subterane de medie tensiune, 4.411 kilometri de linii electrice de joasa tensiune si 310 kilometri linii electrice subterane de joasa tensiune. Din numarul total (113) de sesizari facute de consumatorii salajeni privitor la calitatea energiei electrice, 37 au reclamat nivelul scazut de tensiune (36 au fost solutionate, una fiind inclusa in programul de investitii din 2012). In 2011 s-au executat lucrari de imbunatatire a nivelului de tensiune in linii electrice aeriene de 0,4 kV in Banisor. Aleus, Babeni, Alunis, Horoatu Cehului, Galgau pe Somes, Sanmihaiu Almasului, Bocsa, Creaca, Cehei, Garcei, Salatig, Fildu de Jos.

In acest an, asa cum a precizat Vasile Filip, numarul total de deranjamente din Salaj a fost de 3.058, din care 3.028 la abonatii casnici, iar diferenta la consumatorii mari si mici. Durata medie totala de intrerupere a unui consumator in urma deranjamentelor a fost de doua ore si 27 de minute, respectiv, in mediul urban de o ora si 53 de minute, iar in mediul rural de doua ore si 3 minute. Pe de alta parte, referindu-se la iluminatul public din Zalau, Vasile Filip a subliniat ca acest aspect nu reprezinta atributul firmei pe care o conduce.

“Sucursala noastra gestioneaza doar reteaua de baza, nu si corpurile de iluminat, pentru care municipalitatea are un contract de intretinere. Cu toate ca in anii anteriori administratia locala a Zalaului s-a aratat interesata de programe pentru dezvoltarea sistemului de iluminat public, acestea nu s-au concretizat”, a spus directorul Electrica SA.

Recomandari

Alte Articole