Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită în Sălaj

”Ziua Maghiarilor de Pretudindeni” este marcată și anul acesta în Sălaj, separat , însă, de cele trei partide politice ale etnicilor maghiari.
Astfel, duminică, 13 martie, simpatizanții din județ ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania au depus coroane de flori la obeliscul amplasat în incinta Bisericii Reformate și la statuia baronului Wesselényi Miklós, în timp ce simpatizanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România marchează evenimentul în cursul zilei de astăzi

”Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor cu populație maghiară din Transilvania și implicit și din Sălaj. Cu această ocazie sunt comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, marcarea evenimentului este sărbătorit în județul nostru separat de UDMR și PPMT, în timp ce membrii celui de-al treilea partid maghiar din Sălaj, Partidul Civic Maghiar, nu au dorit să participe la manifestările organizate de niciuna din cele două organizații politice. Motivul îl reprezintă faptul că s-au simțit invitați doar din complezență, după cum susţine Papp Lajos – președintele PCM filiala Sălaj.

Primii care au marcat în Sălaj, în 2016, ”Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” au fost simpatizanții Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.
Astfel, în dimineaţa zilei de duminică, 13 martie, imediat după slujba religioasă, oficiată de preotul Lukacs Levente, simpatizanții PPMT Sălaj s-au adunat în grădina Bisericii Reformate, unde au depus o coroană de flori, după care s-au retras la statuia baronului Wesselényi Miklós. Aici, Kui Zsolt, directorul de partid al PPMT Sălaj a citit mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, după care, s-a depus o coroană de flori.

Simpatizanții și membrii UDMR Sălaj vor sărbători Ziua de Maghiarilor astăzi,15 martie. Marcarea evenimentelor va fi deschisă de vernisarea unei expoziții la Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, urmată, de la ora 18:00, de un spectacol organizat în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău. În jurul orelor 20:00 – 20:30 va avea loc obișnuita retragere cu torțe și depunere de coroane și jerbe de flori la statuia baronului Wesselényi Miklós.

Recomandari

Alte Articole