1,5 milioane de lei pentru modernizarea bibliotecilor salajene

Toate cele 61 de biblioteci publice salajene au fost modernizate, dotate cu echipamente IT si acces la internet, iar bibliotecarii au beneficiat de cursuri de formare in cadrul proiectului “Biblionet – lumea in biblioteca mea”, implementat de Biblioteca Judeteana (BJ) Salaj, in parteneriat cu International Research & Exchanges Board (IREX) si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR). Investitiile se ridica la valoarea de 1,5 milioane de lei, prin fondurile alocate de Fundatia Bill & Melinda Gates.

Festivitatea de incheiere a programului derulat in ultimii patru ani a avut loc, ieri, 23 aprilie, in cadrul manifestarilor dedicate Zilei Bibliotecarilor din Romania. La evenimentul organizat in sala “Porolissum” a Consiliului Judetean Salaj au participat alaturi de organizatori, respectiv directorul Bibilotecii Judetene Salaj – Florica Pop; presedintele Consiliului Judetean Salaj – Tiberiu Marc; prefectul judetului Salaj – Vegh Alexandru, si invitatii de onoare: Doina Popa – presedintele Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania; Paul-Andre Baran – directorul Programului Biblionet Romania; Alexandra Bucur – specialist selectie si implementare in proiect; Ana Maria Bobirta – de la Fundatia Civitas pentru Societatea Civila Cluj-Napoca, precum si bibliotecarii din toate bibliotecile publice ale judetului, manageri de biblioteci judetene si colaboratori din judet si din tara.

Proiectul “Biblionet – lumea in biblioteca mea” a vizat in premiera Salajul, fiind primul judet la nivel national in care toate bibliotecile publice au fost modernizate. “Programul n-a fost despre calculatoare. Toti spuneau: Si ce primim? Calculatoare, scanere, imprimante. Nu! Programul acesta acesta ne-a revolutionat pe toti, biblioteci si bibliotecari. Programul <> a schimbat mentalitatea romanilor despre biblioteca. Gandirea americana am incercat sa o preluam si noi. Am incercat sa venim in biblioteca nu doar un loc cu carti. Am incercat sa vedem in biblioteca locul in care fiecare membru al comunitatii sa vina si sa fie ajutat”, a precizat luni, la festivitatea de final a programului, Florica Pop, directorul Bibilotecii Judetene Salaj.

Potrivit datelor prezentate in cadrul evenimentului, valoarea totala a proiectului implementat la nivel de judet a fost de circa 1,5 milioane de lei, fiind modernizate si dotate cu echipamente IT, in ultimii cinci ani, 61 de bilblioteci publice, dintre care 54 de biblioteci comunale, trei orasenesti si patru filiale ale Bibliotecii Judetene. Programul a avut ca scop dotarea bibliotecilor publice din Romania cu calculatoare (si cu echipament suplimentar: imprimanta, scanner, videoproiector, casti web cu microfon, router wireless) si cursuri de instruire pentru bibliotecari. Parteneri in proiect sunt Fundatia Irex Bucuresti, Biblioteca Romania, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, Asociatia Prietenii Bibliotecii Zalau, Fundatia Civitas Cluj-Napoca si Fundatia Eos Timisoara.

Tot in cadrul activitatii mentionate anterior, sub denumirea de “BiblioSalaj – Povestea unui succes!”, cu subtitlul “De la Alamsu la… Zimbor!”, au fost prezentate realizarile bibliotecarilor salajeni si ale autoritatilor locale si judetene prin implicarea in acest proiect. De asemenea, au fost acordate diplome si aprecieri pentru bibliotecari. Spre incantarea celor prezenti, grupul de tinere de la Caminul Cultural din Chiesd a sustinut un moment artistic de dansuri populare. Manifestarile au continuat cu o vizita la Filiala Acasa a Bibliotecii Judetene, respectiv la Centrul pentru Ingrijire si Recuperare, ulterior, invitatii fiind prezenti la inaugurarea Bibliotecii Publice din Treznea, unde a fost prezentata si o nunta traditionala salajeana.

Recomandari

Alte Articole