Șezătoare cu Pădureanca – Ziua Universală a Iei la Zalău Reviewed by CD on . În 24 iunie, Fundația Agapis Sălaj îmbracă de sărbătoare a patra ediție a proiectului itinerant „Șezători în Țara Silvaniei” și propune un eveniment urban speci În 24 iunie, Fundația Agapis Sălaj îmbracă de sărbătoare a patra ediție a proiectului itinerant „Șezători în Țara Silvaniei” și propune un eveniment urban speci Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Șezătoare cu Pădureanca – Ziua Universală a Iei la Zalău

Șezătoare cu Pădureanca – Ziua Universală a Iei la Zalău

Șezătoare cu Pădureanca – Ziua Universală a Iei la Zalău

În 24 iunie, Fundația Agapis Sălaj îmbracă de sărbătoare a patra ediție a proiectului itinerant „Șezători în Țara Silvaniei” și propune un eveniment urban special, în cadrul căruia vom celebra cu toții ia/cămeșa/spăcelul tradițional, într-un mod inedit. O șezătoare atipică, cu o expoziție de fotografie și cămăși, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția unuia dintre cele mai iubite filme românești: ”Pădureanca”. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producții, cunoscuta actriță Manuela Hărăbor.

Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal Zalău, începând cu ora 21.00. Intrarea se face pe bază de invitații care se găsesc la sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Zalău din Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4-6, începând cu data de 19 iunie 2017, între orele 09:00 – 17:00.

Programul evenimentului:

Poveștile Iei – expoziție de fotografie, cămăși și povești, realizată în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Moment muzical susținut de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Porolissum al Casei Municipale de Cultură Zalău.

Pledoarie pentru ie – etnograf Corina Bejinariu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Proiecție film „Pădureanca” în prezența și cu intervenții ale actriței principale Manuela Hărăbor, realizată în parteneriat cu Municipiul Zalău – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău.

Ținuta vestimentară obligatorie a invitaților: ie/chimeșă/spăcel de culoare albă.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Municipiul Zalău – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Centrul de Cultura și Artă al Județului Sălaj și Casa Municipală de Cultură Zalău. Cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ADI Sălaj Plus, Colțul Românesc, Direcția Județeană de Cultură Sălaj, Hoinar prin Sălaj, Muzeul de Pânze și Povești, Mândra Chic.

Pădureanca este unul dintre cele mai iubite filme românești care a împlinit 30 de ani de la lansare. Filmul a fost realizat în anul 1986, poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu și este inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici. O poveste de dragoste neîmplinită care scoate în evidenţă mentalităţi şi atitudini specifice universului rural din Transilvania sfârşitului de secol XIX, care mai face parte încă din Imperiul Austro-Ungar. Din distribuție fac parte: Manuela Hărăbor, Victor Rebenciuc și Adrian Pintea.

Ziua Universală a Iei este un eveniment internațional de celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Această zi este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe rețeaua de socializare Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Inițiată în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești patru ani, Ziua Iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente, în 55 de țări, 130 localități, peste 200 de evenimente și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și culturii tradiționale românești după 27 de ani de la căderea comunismului.

Fundatia Agapis este una dintre cele mai vechi organizații nonguvernamentale din Sălaj care desfășoară cu succes nenumărate proiecte de educație și dezvoltare locală.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus