Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernul lagărelor de exterminare naziste”, la Zalău Reviewed by CD on . Joi, 30 ianuarie 2019, a avut loc Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernal lagărelor de exterminare naziste”, organizată de Comunitatea Ev Joi, 30 ianuarie 2019, a avut loc Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernal lagărelor de exterminare naziste”, organizată de Comunitatea Ev Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernul lagărelor de exterminare naziste”, la Zalău

Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernul lagărelor de exterminare naziste”, la Zalău

Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernul lagărelor de exterminare naziste”, la Zalău

Joi, 30 ianuarie 2019, a avut loc Conferința internațională „Ultimele voci…Mărturii din infernal lagărelor de exterminare naziste”, organizată de Comunitatea Evreilor din Zalău, împreună cu FCER, Primăria municipiului Zalău, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Colegiul Tehnic „Al. Papiu Ilarian”, conferință la care au participat viceprimarii municipiului Zalău, Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas.
În alocuțiunea sa, viceprimarul municipiului, Teodor Bălăjel, afirma:
„Ne găsim azi în ziua de 30 ianuarie când, în calendarul creștin ortodox, sărbătorim cei trei mari ierarhi și dascăli – Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur care ne-au transmis, prin învățăturile lor, să prețuim buna conviețuire între oameni și iubirea de semeni, învățătură pe care am primit-o, de asemenea, de la dascălii și de la părinții noștri.
Știm cu toții că cel mai mare dar al omului, primit de la Dumnezeu, este darul vieții și acest dar nu-l poate lua nimeni decât bunul Dumnezeu. Știm, de asemenea, că cel mai mare dușman al omului s-a dovedit, în istorie, că este semenul său. Trebuie să ne păzim, oarecum, de dușmanul nostru. Asta o învățăm și am învățat-o din totdeauna. Eu cred că trebuie să avem o bună pază a minții noastre. Fac această afirmație deoarece minți bolnave din istoria omenirii au îmbolnăvit alte minți și, împreună, au îndoliat, au însângerat și chiar au exterminat comunități. Însă infernul pe care l-a suportat poporul evreu nu l-a suportat nici un alt popor în istorie.
Avem cumulate învățăturile universal valabile, referitoare la cunoaștere și conviețuire între semeni și națiuni, avem valorile universal recunoscute ale civilizației, cunoaștem cum și când s-a întâmplat acest infern și suntem gata să spunem că am învățat lecția istoriei și nouă nu ni se poate întâmpla.
Cu toate acestea, istoria recentă, prin ceea ce s-a petrecut în vecinătatea graniței de sud – vest a României, ne contrazice. Ceea ce s-a petrecut în acest spațiu geografic seamănă mult cu Holocaustul suferit de poporul evreu, deoarece aici s-a murit pentru că erai albanez, pentru că erai sârb sau muntenegrean sau croat.
Suntem aici să îi ascultăm pe ultimii supraviețuitorii ai lagărelor de exterminare, ultimele voci care au trăit infernul de la Auschwitz, Birkenau sau Transnistria, voci care trebuie să fie un ecou pentru noi, iar acest ecou trebuie să îl facem să fie auzit iar și iar de semenii noștri pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple!”

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus