Ziua Recunoștinței la Ileanda (Galerie FOTO)

Duminică, 6 octombrie 2013,  în Biserica Penticostală din localitatea Ileanda a  fost sărbătorită  Ziua Recunoștinței. La evenimentul sărbătorit în fiecare toamnă, au fost prezenţi  pentru a aduce mulţumire peste 150 de credincioşi, pastorul lăcaşului dar şi invitaţi din alte localităţi. Deşi pare o copie a tradiţiilor americane, sărbătoarea nu are nimic în comun cu obiceiul din vest. Originile ei sunt biblice iar rădăcina se găseşte în Sfânta Scriptură.
Evenimentul a fost organizat cu participarea membrilor bisericii și conducătorului acesteia, Dan Paul. După cum mărturisește domnia sa, această sărbătoare nu are neapărat legătură cu cea americană, ci are origini biblice, rădăcina se regăsește în scriptură, unde se face referire la ieșirea de sub robie din Egipt a poporului evreu. Astfel, făcând trimitere la Faptele Apostolilor, capitolul 2, versetul 42, Dan Paul citează:,,Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătură frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni.”

De aceea, în urmă cu 5 ani s-au hotărât să pună în aplicare cuvântul din scriptură și în acest sens. Dorința de-a exista această sărbătoare a fost mult anterioară, dar din lipsa spațiului corespunzător n-a putut fi materializată. Semnificația Zilei Recunoștinței este aceea ca toți creștinii să aducă mulțumire Divinității pentru roadele culese, pentru bogăția oferită prin munca pământului. Dan Paul continuă motivând existența sărbătorii astfel:,,Ceea ce facem noi e exact ceea ce au făcut apostolii, de fapt o legătură frățească, atât în împărțirea recoltelor, cât și în rugăciune.”
În afară de gazde, la sărbătoare au mai participat un grup de cântăreți din Sângeorz-Băi și pastoral Daniel Micle cu fiul său, Dan Micle de la Dej. Programul religios a început cu o cântare de glorificare a Divinității, a continuat cu mesaje transmise din biblie de către cei doi invitați de la biserica din Dej. Ideile regăsite în predicile pastorilor s-au referit la păcat și conștientizarea acestuia, făcându-se trimitere la psalmul 51, versetul 3, în care se vorbește despre recunoașterea și mărturisirea păcatului, despre rolul rugăciunii pe care pastorul Dan Micle o redă printr-o frumoasă metaforă astfel:,,Rugăciunea este cea care ne leagă de cer.”

S-a mai vorbit despre muțumirea adresată Divinității nu numai pentru roade bogate, ci și pentru cele mai mărunte. Se explică, în această idee a sărbătorii, termenul de recunoștință-,,obligație morală de a mulțumi celui care ți-a făcut binele.”

Pornind de aici se subliniază ideea ca oamenii să fie recunoscători lui Dumnezeu pentru binele dăruit prin roadele muncii, prin recolte. Sărbătoarea se încheie cu așa-numitul cerc de rugăciune ce constă în faptul că, timp de un an, fiecare se roagă pentru altcineva și dezvăluie în cadrul acestei sărbători persoana pentru care s-a rugat. Este vorba despre acea legătură frățească invocată în Faptele Apostolilor. După încheirea parcursului religios, toți membrii bisericii au gustat din bucatele pregătite de fiecare, în semn de continuare a acestei legături frățești, hrănindu-și astfel, atât trupul, cât și spiritul.

Mirela ONIGA

Recomandari

Alte Articole