Zile de sărbătoare la Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” din Zalău

Zile de sărbătoare la Liceul Ortodox "Sfântul Nicolae" din Zalău

În aceste zile, la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău se desfășoară mai multe manifestări cultural-artistice și duhovnicești, cu prilejul zilelor școlii, activități care au loc anual în jurul datei de 6 decembrie, ziua de prăznuire a patronului spiritual al școlii – Sfântul Ierarh Nicolae.

Vineri dimineață, începând cu orele 11, la Casa Municipală de Cultură din Zalău a avut loc prima ediție a Festivalului-concurs de teatru religios pentru elevi „Sfântul Nicolae”. Din juriu au făcut parte Domnul profesor Marcel Lucaciu, poet și inspector de specialitate la Limba și Literatura Română, Domnul Viorel Tăutan, poet, eseist și actor și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, directorul Liceului Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău.

Pentru început au urcat pe scenă elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, aceștia prezentând o scenetă inspirată din tradițiile populare specifice serii de Crăciun.

În continuare, elevii de la Liceul Reformat Wesseleniy din Zalău au prezentat un miniconcert de colinde.

Au urcat apoi pe scenă membrii trupei „Seminaria” formată din elevi ai Liceului Ortodox din Zalău. Aceștia au prezentat o adaptare a unei nuvele scrisă de Vasile Voiculescu, intitulată “Profetul și demoniacul”.

Următoarea reprezentație muzicală a fost susținută de către corala „Predania” a Liceului Ortodox din Zalău.

Ultima trupă de teatru care a urcat pe scenă a fost cea a elevilor Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare, care au prezentat piesa Irozii.

La finalul activităților a fost lansată Monografia Liceului Ortodox “20 de ani de învățământ teologic în Sălaj”, moment care a fost prezentat de către Preacucernicul Părinte Petru Brisc, profesor la Liceul Ortodox Sfântul Nicolae din Zalău.

Cu aceasta ocazie au fost oferite plachete aniversare Domnului Primar al Municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, Doamnei Inspector General Școlar Maria Pop, Doamnei Inspector Școlar General Adjunct Mioara Gudea, Doamnei Inspector Școlar General Adjunct Irina Kovacs, Doamnei Claudia Boha, inspector de specialitate la disciplina Religie, Preacucernicului Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, precum și foștilor și actualilor profesori ai Liceului Ortodox.

Manifestările au continuat aseară, când în capela Liceului Ortodox a fost săvârșită slujba privegherii, iar duminica va fi săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Petroniu.

Duminică, profesorii și elevii Liceului Ortodox vor fi prezenți la Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Nicolae din Zalău, unde Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și Maramureșului și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

La ceas de seară, Corul Predania al Liceului Ortodox va susține un concert de colinde la biserica Pogorârea Sfântului Duh din Zalău.

Recomandari

Alte Articole