Zalău: Vezi câștigătorii celei de-a șasea ediții a Festivalului județean de teatru pentru elevi

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj au organizat în perioada 25-27 noiembrie 2016, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a VI-a ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi. La ediția din acest an au concurat 37 de trupe de elevi din școlile, liceele și colegiile sălăjene, peste 450 de elevi și profesori îndrumători.

Festivalul a început vineri, 25 noiembrie 2016, de la ora 10, în sala „Dialoguri europene” de la CCAJS, cu secțiunea de teatru popular. Juriul secțiunii a fost format din Ildiana Jurcă, inspector școlar și meșterii și rapsozii populari Ileana Grațiana Pop și Florica Criste.

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 9,30, în sala menționată, a avut loc concursul dedicat trupelor din clasele V – VIII. Juriul acestei secțiuni a fost compus din regizorul Victor Olăhuț, profesorul Bodea Gheorghe și inspectorul școlar Alina Cozac. După terminarea concursului, în pauza de jurizare, elevii și profesorii prezenți la festival au vizionat piesa de teatru „Experimentul” (piesă jucată în acest an în județ în cadrul proiectului „Cultură în șură”, finanțat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cu sprijinul TenarisSilcotub), după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani. Comedia este regizată de Victor Olăhuț și îi are are în distribuție pe Iulian Gliță, actor de teatru și film, profesor de artă, actor cu o vastă experiență în art-terapie și psihodramă, Marin Grigore, actor liber profesionist, colaborator constant al teatrelor bucureștene, invitat la festivalul de film de la Cannes în calitate de actor în filmul „Sieranevada” de Cristi Puiu și actrița Florentina Năstase, nominalizată în acest an la Gala premiilor UNITER pentru cel mai bun rol secundar.

Duminică, 27 noiembrie, de la ora 9,30, tot în sala „Dialoguri europene”, s-a desfășurat secțiunea festivalului dedicată elevilor din clasele IX – XII. Juriul secțiunii a fost format din actorul Alin Panc, inspectorul școlar Marcel Lucaciu și Szoke Alexandru.
Alin Panc s-a născut la Hunedoara la 14 iunie 1973, dar a absolvit Liceul Teoretic din Zalău. Deși în copilărie visa să devină polițist și arheolog înainte de a termina liceul știa, se hotărâse că vrea să devină actor. A terminat UNATC la clasa profesorului Alexandru Repan, în 1996. Alin Panc a adunat 40 de roluri în filme internaționale. A avut extraordinara șansă să lucreze cu regizori celebri precum Franco Zeffirelli sau Francis Ford Copola și cu actori mari: Nicholas Cage, Demi Moore, Monica Belucci, Rachel Weisz.

Câștigătorii

Teatru popular

Premiul I – trupa „Barcăul” de la Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg;
Premiul II – trupa „Spiridușii Valcăului” de la Școala Gimnazială nr. 1 Valcău de Jos;
Premiul III – trupa „Muguri someșeni” de la Școala Gimnazială Fodora;
Mențiuni – trupa „Topic” de la Școala Gimnazială nr. 1 Cristolț și trupa „Junii Preotesei” de la Școala Gimnazială Preoteasa.

clasele V – VIII

secția română

Premiul I – trupa „Seminaria jr.” de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău;
Premiul II – trupa „Lumea Ludens” de la Liceul Tehnologic „Cserey – Goga” Crasna;
Premiul III – trupa „Arlechino” de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău;
Mențiuni – trupa „Măști” de la Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău și trupa „Universul paralel” de la Clubul Copiilor Cehu Silvaniei.
Premiu pentru originalitatea interpretării: trupa „Zbor juvenil”, Școala Gimnazială Bobota; premiu pentru calitatea discursului actoricesc: trupa „Fix – Pix”, Școala Gimnazială Horoatu Crasnei; premiu pentru originalitatea costumelor: trupa „Amicii teatrului”, Școala Gimnazială Lozna; premiu pentru mișcare scenică, trupa „Topic”, Școala Gimnazială Cristolț.

secția maghiară

Premiul I – trupa „Amarilla” de la Liceul Tehnologic „Cserey – Goga” Crasna;
Premiul II – trupa „Csirkefogok” de la Școala Gimnazială „Bathory István” Șimleu Silvaniei;
Premiul III – trupa „Perezneky Tarsulat” de la Școala Gimnazială nr. 1 Pericei;
Mențiuni – trupa „Napsugarak” de la Școala Gimnazială nr. 1 Pericei și trupa „Szikra” de la Școala Gimnazială „Gyulaffy László” Cehu Silvaniei.

Clasele IX – XII

Premiul I – trupa „Actori ai timpului” de la Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda;
Premiul II – trupa „Seminaria” de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău;
Premiul III – trupa „Berekenye” de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei;
Mențiuni – trupa de teatru de la Liceul Tehnologic Gâlgău și trupa „Din păca-te” de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Premii de interpretare masculin – Bogdan Ștefan (Gâlgău) și Pop David (API); premiu de interpretare feminină – Loboncz Hilda (Liceul Pedagogic Zalău).

Recomandari

Alte Articole