Va trece autostrada prin Zalau?

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Alexandru Nazare, vrea sprijinul Comisiei Europene (CE) pentru realizarea unei autostrazi Bors – Zalau – Campia Turzii – Targu Mures – Iasi – Ungheni. Oficialul roman a avut ieri, la Bruxelles, o intalnire cu vicepresedintele CE, comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, caruia i-a solicitat sustinere financiara pentru realizarea arterei de circulatie sus amintita, aceasta urmand sa faca parte din reteaua centrala a politicii TEN-T a CE.

In cadrul intalnirii, ministrul roman a reiterat pozitia Romaniei fata de propunerile Comisiei Europene privind reperele renegocierii politicii TEN-T, in baza careia vor fi calibrate si finantarile europene nerambursabile pentru exercitiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene. „Am subliniat din nou importanta deosebita pe care o acordam introducerii sectiunii rutiere Bors- Zalau -Campia Turzii-Targu Mures- Iasi- Ungheni in reteaua centrala. Argumentele sunt extrem de clare: aceasta ruta scurteaza conexiunea Est-Vest cu 300 de kilometri, conecteaza Budapesta cu Moldova si Sudul Ucrainei, va fi prima autostrada care sa deserveasca Nordul Romaniei, va conecta jumatate din Romania la Piata Unica si nu in ultimul rand va acoperi nevoile traficului proiectat”, a declarat Alexandru Nazare.

In ceea ce priveste proiectul de regulament privind Mecanismul Conectarea Europei, ministrul Transporturilor a spus ca “daca acest instrument va fi validat in cadrul Consiliului TTE, Comisia a acceptat propunerea Romaniei de a finanta din aceste fonduri constructia Canalului Dunare-Bucuresti, dar si alte proiecte pe care le vom inainta in perioada imediat urmatoare.

Nazare a precizat ca exista un angajament ferm al Comisiei de a oferi Romaniei asistenta tehnica in vederea pregatirii unei liste de proiecte eligibile pentru a creste capacitatea de absorbtie a fondurilor in perspectiva financiara 2014-2020, atat prin discutii la Bucuresti, cat si prin detasarea unor experti romani la Bruxelles.

Recomandari

Alte Articole