Tot mai multi salajeni pun mana pe arme!

Numarul salajenilor detinatori de arme a crescut in 2011 cu aproximativ 20 la suta fata de anul precedent, cand se inregistrau in jur de 900 de posesori. Deloc surprinzator, cea mai mare parte a celor pasionati de arme sunt barbatii, doar 12 femei din intreg judetul avand, in prezent, dreptul sa foloseasca arme. Numarul posesorilor de arme a crescut „la foc automat” inca de acum doi ani, cand legislatia privind regimul armelor si munitiilor s-a modificat, permitand obtinerea, mult mai usor, a permisului de port arma.

Potrivit informatiilor furnizate de Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, in prezent, aproape 1.200 de salajeni detin permise de port arma letale si neletale. In luna februarie a anului in curs s-a inregistrat, la nivelul judetului, un numar de 1.198 de persoane care detin permise de port arma. Dintre acestea, 783 detin arme de vanatoare, 284 detin arme cu aer comprimat, iar 154 de salajeni detin pistoale cu gaze.

Din totalul salajenilor cu permis de port arma, majoritatea sunt barbati, aceasta inclinatie spre arme nefiind intalnita aproape deloc in randul femeilor. Conform aceleiasi surse mentionate, detin permise de port arma 1.186 de barbati, in timp ce doar 12 femei au solicitat si primit dreptul sa foloseasca arme letale sau neletale.

 

Cresteri la foc automat

In anul 2004, legislatia privind regimul armelor si munitiei s-a schimbat, iar sistemul de procurare a armelor neletale a devenit mult mai permisiv. De atunci, numarul doritorilor de permis portarma a crescut constant. La sfarsitul anului 2004, in intreg judetul se inregistrau 615 detinatori de arme legale, posesorii de arma neletala nefiind obligati sa le declare. Ulterior modificarii legislatiei, au intrat in evidenta politistilor si detinatorii de arme neletale, acum fiind inregistrati 1.198 de posesori. „In cursul anului trecut au fost eliberate 214 autorizatii pentru procurarea de arme: 137 pentru arme letale si 77 pentru neletale, crescand numarul posesorilor de arme cu aproape 20 la suta fata de anul 2010”, se arata in informatiile furnizate de catre politistii de la Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase a IPJ Salaj.

 

Mai multi vanatori, mai multe arme

Numarul detinatorilor de arme, atat letale cat si neletale, este in crestere si ca urmare a dobandirii calitatii de vanator. In general, aceste arme pentru vanatoare sunt cele mai cautate din categoria armelor letale, numarul practicantilor acestui sport fiind, de asemenea, in crestere.

Legea 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, permite persoanelor care indeplinesc conditiile de autorizare sau notificare, sa-si procure arme neletale de tir sportiv, respectiv cu aer comprimat, si de autoaparare, anume cu gaz sau bile de cauciuc, in scopul practicarii tirului sau de aparare personala. Astfel, nu mai putin de 65 de salajeni au primit, de la inceputul anului 2011 si pana in prezent, dreptul de a detine si folosi arme de vanatoare, respectiv de la 718 persoane detinatoare de astfel de arme cat se inregistrau la finele anului 2010, la 783 de posesori cati sunt in prezent.

 

Acte pentru obtinerea permiselor de port arme neletale

 

Cei care doresc sa obtina autorizarea procurarii armelor neletale trebuie sa depuna la politie un dosar care sa contina urmatoarele documente: cerere-tip; actul de identitate al solicitantului, in original si copie; un certificat medical eliberat de o unitate sanitara specializata cu cel mult sase luni inaintea depunerii cererii, din care sa rezulte ca solicitantul nu sufera de una dintre afectiunile stabilite de Ministerul Sanatatii, care fac imposibila autorizarea pentru a detine sau, dupa caz, a purta si a folosi arme si munitii, si ca este apt sa detina astfel de arme si munitii; certificat de cazier judiciar; aviz psihologic din care sa rezulte ca solicitantul este apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii, eliberat cu cel mult 12 luni inaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat in conditiile legii; doua fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 centimetri; dovada achitarii taxei de autorizare la Trezorerie, respectiv 100 de lei.

Termenul de eliberare a autorizatiei de procurare este 30 de zile lucratoare, iar valabilitatea autorizatiei este de 90 de zile, termen ce poate fi prelungit o singura data pentru aceeasi perioada.

 

Detinatorii de arme, controlati periodic

Modificarile legislative aparute la mijlocul anului trecut se refera la valabilitatea permisului de arma. Acesta se elibereaza pentru o perioada de cinci ani, instituindu-se obligatia titularului de a se prezenta pentru prelungire inainte de expirarea termenului. Nedepunerea armelor la un armurier autorizat in termen de zece zile de la expirarea valabilitatii permisului constituie infractiune si se pedepseste conform legii. O alta modificare in vigoare de anul trecut se refera la pistoalele cu gaze care sunt introduse in categoria armelor neletale supuse autorizarii – care necesita permis de portarma. Detinatorii la acea data au avut obligatia de a se prezenta, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a modificarilor legislative, la structurile de arme in vederea verificarii si indeplinirii procedurilor specifice de autorizare. Pentru toate categoriile de arme neletale supuse autorizarii, respectiv arme de autoaparare cu bila de cauciuc, arme cu aer comprimat si arme cu gaze, s-au stabilit conditii mai restrictive privind procurarea si detinerea acestora, in considerarea persoanei solicitantului. Cu caracter de noutate, in textul Legii nr. 117/2011, publicata in Monitorul Oficial 446 din 27 iunie 2011, si care modifica Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, sunt definite dispozitivele de paintball si replicile de arme tip airsoft, precizandu-se ca aceste arme folosesc proiectile nemetalice.

Recomandari

Alte Articole