În târgurile de pe Valea Someșului, nu se mai fac controale Reviewed by CD on . Inspectorii de la Direcția Regională Antifraudă Oradea, la care este și Sălajul arondat, au luat cu asalt târgurile cu animale înainte de Paște și după această Inspectorii de la Direcția Regională Antifraudă Oradea, la care este și Sălajul arondat, au luat cu asalt târgurile cu animale înainte de Paște și după această Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»În târgurile de pe Valea Someșului, nu se mai fac controale

În târgurile de pe Valea Someșului, nu se mai fac controale

Inspectorii de la Direcția Regională Antifraudă Oradea, la care este și Sălajul arondat, au luat cu asalt târgurile cu animale înainte de Paște și după această perioadă pascală, e liniște. Fostele controale ”făcute” în Sălaj, nu s-au lăsat cu contravenții.
Așa se face că, o familie din Chizeni – Sălaj, care și-a încercat norocul cu vânzarea de purcei – ”la prima ieșire de acest gen”, că a și fost în vizorul inspectorilor de cum a intrat în târg. Lucreția Coroian (foto), din Chizeni a povestit și a recunoscut pentru Transilvania-tv.ro, că a fost prinsă cu mâța-n sac, de cum a intrat în târgul tradițional din Zalha și că a fost prinsă cu ”ocaua mică”, pacostea – nu a pus purceilor ”crotalli. Când am fost în târgu di la Zalha, o fost di la Garda Financiară și n-am avut ce-o trebuit la ei, certificatu ala ș-api o mers din târg. No, prima dată când am mărs și noi cu purcei de vândut, ne-o și prins, atunci n-am avut crotalli, amu avem; cum am mers de la târg, o vinit veterinaru și le-o pus. De data aceia ne-o iertat, c-o fost înainte de Paști. Nici batăr n-am apucat să vindem nimnică în zua aia, că așe cum v-am spus, cum am intrat în târg, o și vinit la noi, domnii di la Garda Financiară mno”.
N-a știut că e nevoie de crotalli
Găzdoaia se scuză și spune că n-a știut că este nevoie de crotalli pentru că n-a mai avut până acum și că în situația de față îi are întâmplător. ”N-am știut că ne trebe că n-am țânut și n-am avut până amu, amu întâmplător avem scroafă. Amu am tri șoldani acasă, scroafă și aieștia” declarat femeia. Lucreția Coroian din Chizeni își negociază prețul, altfel, știe că nu vine marfa: ”Două jumătate bucata și cam șase perechea, așe am vinit cu gându de-acasă; dacă nu, ne slobozâm la târg, mai videm cum dau și ațlî”. Femeia își amintește totuși că a mai avut și pe vremea răposatului porci dar acum ginerele ”a făcut-o” cu porci: ”Pă vremea colectivului am avut iară așe, da ase n-am avut tare de mult. Cu aieștia jinerele m-o făcut, el și-o cumpărat și o zâs că nu și-o castrat mascuru, i s-o jerât și o adu-o la mine, șapi cu atăta am avut amu”.
”Nu se fac controale” recunoaște oficialul DSVSA
Vasile Chindriș, șef Serviciu de Igienă Veterinară și Epidemiologie din cadrul DSVSA Sălaj, contactat telefonic, a comentat și a recunoscut pentru Transilvania-tv.ro, că nu prea se fac controale în târgurile din localități dar și că oamenii sunt vinovați pentru lipsa lor de implicare „Între localități nu se prea fac controale, că acolo se vând purceii de la unul la altul, merge medicul veterinar la fiecare gospodărie, se știe cine are purcei și cine nu, ș-atunci le pune el crotalli. Dar eroarea este și din partea oamenilor care nu anunță întotdeauna doctorul că i-a fătat scroafa, și merg cu ei la târg”.

Andreea POCOL

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus