Spitalul Judetean si-a modernizat Urgenta

Lucrarile de modernizare a Unitatii de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau au fost incheiate, conducerea celui mai mare spital din Salaj inaugurand ieri noul spatiu care include atat zona de triaj, cat si doua sali de asteptare (una pentru adulti, iar alta pentru pediatrie, n.r.) cu grupuri sanitare aferente.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna, a declarat, ieri, la receptia sus amintita, ca operationalizarea etapei a doua a UPU a insemnat o investitie de 400.000 de lei, din care 300.000 de lei au fost fonduri alocate de catre Consiliul Judetean (CJ) Salaj, iar diferenta reprezinta aportul spitalului. „Ne bucuram ca am putut moderniza UPU, este o sectie deosebit de importanta, mai ales ca 59 la suta din pacientii externati au fost spitalizati prin Urgenta. Prin aceste investitii, s-a ajuns la un triaj mai bun al pacientilor, triajul fiind vital pentru bunul mers al lucrurilor in UPU. De asemenea, au fost create si mobilate doua sali de asteptare pentru apartinatorii pacientilor, grupuri sanitare, a fost creat un nou acces in Urgenta (pentru auto, dar si pietonal, n.r.), toate spatiile sunt incalzite si iluminate asa cum trebuie”, a declarat Laurentiu Barna.

Presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca in cateva zile vor fi incheiate si lucrarile de modernizare a spalatoriei spitalului, apoi va fi finalizata modernizarea sectiilor Anestezie si Terapie Intensiva si Oncologie. „In urmatoarele luni, va fi finalizat si corpul A”, a precizat Marc, adaugand ca Spitalul Judetean va fi bine pregatit pentru a primi pacienti din punct de vedere al infrastructurii si al dotarilor, dar ca acestora trebuie sa li se adauge si mai multi medici si asistenti medicali. De altfel, deficitul de personal este una din problemele cu care se confrunta majoritatea unitatilor spitalicesti din Romania, nu doar Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. In cazul acestuia, problema personalului insuficient se simte inclusiv la Urgenta, sectie care a fost in atentia autoritatilor ieri. Astfel, desi normativul prevede un numar de 16 medici, UPU functioneaza doar cu opt, din care in prezent doar unul – dr. Silviu Ladariu – are specializare in medicina de urgenta, iar alti trei medici sunt in curs de specializare in acest domeniu.

In cadrul aceluiasi amplu proiect de modernizare a Spitalului Judetean, la finele anului trecut, au demarat si lucrarile de modernizare a corpurilor A si B si ale corpului de legatura dintre acestea – zona lifturilor. Lucrarile trebuie realizate in termen de 16 luni, iar in vederea executarii lor a fost necesara eliberarea completa a corpului A si partial a corpului de legatura, ca o prima etapa de executie ce va dura aproximativ sase luni.

Dat fiind volumul mare al activitatilor de modernizare care se vor realiza in paralel cu acordarea serviciilor medicale specifice activitatii spitalului – sectiile acestuia neputand fi inchise sau mutate provizoriu in alte cladiri – conducerea Spitalului Judetean a asigurat ca face toate demersurile ca disconfortul creat pacientilor si angajatilor in timpul lucrarilor sa fie cat mai scazut. De asemenea, s-a facut apel catre populatie si pacienti sa inteleaga necesitatea si specificul acestei activitati si a fost cerut apartinatorilor pacientilor sa reduca pe cat posibil vizitele in cadrul spitalului.

Pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii medicale in paralel cu activitatile de constructii (acces pacienti, aprovizionare cu materiale sanitare, acces cu materiale de constructii), cu sprijinul Consiliului Judetean, al Primariei Zalau si al Inspectoratului Judetean de Politie, s-au luat masuri pentru fluidizarea traficului auto in zona spitalului. Aceste masuri constau in realizarea sensului unic din fata Ambulatoriului de specialitate (Policlinica), astfel incat persoanele care intra cu autoturismul pe drumul din fata policlinicii, au iesirea cu sens unic pe aleea nou creata, iar cei care intra in zona Unitatii de Primire a Urgentelor au sens unic de iesire prin fata cladirii unde functioneaza Salvosan Ciobanca.

Recomandari

Alte Articole