Sipos Jozsef – pustiul miracol de sub Magura

Nu practică niciun sport de performanţă, dar a reuşit în cei 11 ani, câţi a împlinit în luna septembrie a anului trecut, ceea ce alţii nu reuşesc probabil într-o viaţă.

 

La prima vedere pare un copil ca oricare altul, dar în momentul în care îşi dezvăluie trecutul, îţi dai seama că este înzestrat cu multe calităţi, cum rar ai ocazia să întâlneşti în ziua de azi.

 

Parasailing – primul sport extrem pe care l-a încercat

 

Sipos Jozsef jr., elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială cu Predare în Limba Maghiară “Bathory Istvan” din Şimleu Silvaniei, a fost pasionat de sporturile extreme de la vârstă la care alţi copii de abia stau singuri în picioare. La început, a fost atras de sporturile cu motor, pasiunea pentru condus având-o de la vârsta de numai trei ani. “Avea între trei şi patru ani când a condus prima dată o maşină. Aveam un Audi 80 şi mergea cu maşina pe câmp, împreună cu tatăl meu, pentru a putea conduce. Nici nu ajungea la pedale, dar stătea în braţele bunicului său şi reuşea să schimbe singur vitezele. A început să-i placă tot mai mult să conducă şi, odată cu trecerea timpului, i-am cumpărat motocicletă pentru copii, scooter pentru adulţi şi un ATV”, povesteşte tatăl copilului, Sipos Jozsef.

 

Copilul a practicat sporturi extreme pe trei continente: Europa, Africa şi Asia. La vârsta de şapte ani, aflat în concediu, în Tunisia, împreună cu părinţii, a fost tentat de ideea de a zbura, văzându-i pe cei care practicau parasailing în staţiunea Sousse. “Pe lângă faptul că are multe calităţi este şi foarte curajos. În staţiunea Sousse a făcut parasailin terasat, care se practică în condiţii mult mai grele decât cel acvatic. Decolezi de pe sol şi tot pe sol aterizezi, fiind tras de o maşină, nu de o barcă cu motor. Este foarte riscant, fiindcă la parasailingul terasat, dacă e să cazi cu paraşuta, cazi pe sol, nu în apă ca şi la cel acvativ”, ne-a dezvăluit tatăl copilului. A fost prima şi ultima dată în care a practicat parasailing terasat. “Am fost, pe urmă, de mai mule ori în concedii în Antalya, iar acolo a practicat doar parasailing acvatic”.

 

La vârsta de opt ani a făcut scufundări cu echipament complet de scuba diving, în apropierea coastei asiatice a Mării Mediterane, iar doi ani mai târziu a înotat în Marea Moartă, fiind în vacanţă cu părinţii în cel mai jos punct din lume, pe uscat, în staţiunea Kalia Beach, minus 418 metri sub nivelul mări. “Nu ai voie să faci scufundări decât de la vârsta de şapte ani, pentru că este foarte periculos. Cu cât cobori în mare, cu atât presiunea este mai mare. Ni s-au dat să completăm nişte chestionare, care au conţinut în jur de 30 de întrebări, printre care au fost şi întrebări despre starea sănătăţii şi despre condiţia fizică, iar la final, fiecare semnează pe propia răspundere că este apt pentru a face scufundări. Mulţi adulţi nu rezistau şi revenau la suprafaţa apei. Unii, chiar m-au întrebat că vreau să omor copilul? Pentru Joszi a fost şi mai dificil, fiindcă avea echipament pentru adulţi, care este foarte greu”, a mai afirmat Sipos senior. Acesta a dorit să plece anul trecut în Egipt împreună cu familia, dar a renunţat în cele din urmă, din cauza atentantatelor. “Sper însă să putem să facem în acest an scufundări în Egipt, în Golful Rechinilor din Sharm El Sheik. Aici ai ocazia să înoţi alături de rechini şi morene. Tot în acest an, ne propunem să ajungem la Mormântul lui Isus, în Ierusalim, în Cartagina (n.r. una dintre cele mai importante colonii romane) şi la Palatul din Kansas”.

 

La nouă ani a pilotat singur un avion de patru persoane

 

Pasiunea lui Sipos jr. pentru sporturile extreme nu se opreşte aici, acesta fiind atras şi de avioane, reuşind la vârsta de numai nouă ani să piloteze singur un avion de patru persoane. “Eram în concediu, în Ungaria, şi am închiriat un avion de patru locuri, tip Morena, care era cu manşă dublă. Am zburat la o înălţime de 700 de metri, iar la un moment dat, sub supravegherea instructorului, a pilotat singur avionul. Nici nu vedea bine în faţă. Mai mult s-a înţeles prin semne cu instructorul”, a afirmat Sipos Jozsef, care ne-a dezvăluit că i-a cumpărat fiului său şi un simulator de zbor.

 

Când vine vorba de sporturile extreme, mama lui Jozsef, Maria, este extrem de emoţionată. “Sporturile extreme nu-i plac deloc mamei sale. Are emoţii foarte mari de fiecare dată când face parasailing, când merge cu avionul sau când facem scufundări. La început nu a fost delos de acord cu aceste sporturi, dar pe urmă am mai liniştit-o. Acum vrem să o convingem să vină cu noi măcar la scufundări, poate îi vor trece de tot emoţiile”, a mai precizat Sipos.

 

Fotbalul nu l-a atras

 

De la vârsta de şapte ani, Sipos jr. a început să practice şi fotbalul, dar nu s-a arătat pasionat de “sportul rege”. A evoluat la juniorii clubului Sportul Şimleu, pe postul de portar, dar a renunţat după un an. Aceasta, chiar dacă tatăl său şi unchiul său, Szanto Andras, au practicat fotbalul ca sport de performanţă. Unchiul său a început fotbalul la 14 ani, evoluând la Minerul Sămăşag din 1984 până în 2005, când s-a desfiinţat echipa. Originar din Şimleu Silvaniei, tatăl lui Jozsef a început să practice fotbalul la juniorii echipei Mobila. A ajuns în scurt timp la juniorii de la CSS Zalău, iar de acolo, la Armătura Zalău, primul său antrenor fiind Constantin Ionescu, care a fost şi primul antrenor a lui Silviu Lung. Sipos senior evoua pe postul de portar, fiind coleg la Armătura cu Alexe, Pereş şi Tăranu. “Ţăranu era al treilea portar, iar eu eram la juniori, dar făceam antrenamente cu echipa mare. La CSS Zalău am ajuns cu ajutorul domnului Tiberiu Demian, care m-a văzut într-un meci pe care l-a arbitrat la Şimleu. Domnul Ionescu m-a chemat apoi la Armătura în repetate rânduri, iar la un moment dat am acceptat. Mereu îmi spunea că Silviu Lung nu avea nici jumătate din talentul meu, dar problema mea era că munceam foarte puţin la antrenamente”, rememorează Sipos Jozsef senior.

 

Nici muzica nu este un domeniu străin pentru fiul lui Sipos, Jozsef jr. ştiind să cânte atât la pian, cât şi la tobe. “La ore de pian merge în fiecare zi de miercuri, iar la tobe se perfecţionează cu ajutorul diferitelor programe de internet. La tobe, mi-am dat seama că ştie să cânte într-un concediu, în Olanda. Eram acasă la o familie de prieteni, iar la un moment dat, iar copilul lor l-a chemat pe fiul meu să-i arate cum cântă la tobă. A încercat şi al meu, iar când am auzit cum cântă i-am promis că la întoarcerea în ţară îi cumpăr şi lui o tobă, pe care i-am şi achiziţionat-o”, a mai precizat tatăl lui Jozsef.

 

Profesorul său de sport de la Şcoala Gimnazială cu Predare în Limba Maghiară “Bathory Istvan”, Cristian Barna, l-a învăţat să schieze încă de la vârsta de patru ani, iar de doi ani, tot sub îndrumarea acestuia, Jozsef practică tenisul de câmp.

 

Părinţii săi nu sunt de acord să practice sport de performanţă

 

 Chiar dacă Sipos jr. a făcut “cunoştinţă” până acum cu atâtea sporturi, părinţii săi nu agreeaza deloc ideea ca fiul lor să facă sport de performanţă. “Şimleul este un oraş mic, iar pentru a face performanţă, indiferent în ce sport, Jozsi trebuie să sede familie şi să-şi sacrifice copilăria. Mai bine să se bucure de copilărie. Noi l-am susţinut tot timpul şi-l vom susţine în continuare. Niciodată nu se ştie ce poate ajunge în viitor”, a declarat la final tatăl copilului, care este managerul unei firme româno-americane.

 

Vrea să escaladeze Muntele Kilimanjaro

 

Zborul cu paraşuta, pilotatul unui avion sau scufundările sunt sporturi extreme care par să nu mai prezinte o atracţie atât de mare pentru puştiul de 11 ani din Şimleu Silvaniei, chiar dacă va continua să le practice şi în vacanţele următoare. Visul lui Sipos Jozsef este acum de a escalada în viitorul apropiat, împreună cu tatăl său, Muntele Kilimanjaro.

 

Recomandari

Alte Articole