Se lucrează la reabilitarea DJ 108F, între localităţile Şimleu Silvaniei şi Moiad

Se lucrează la reabilitarea DJ 108F, între localităţile Şimleu Silvaniei şi Moiad

Consiliul Judeţean Sălaj are în derulare în această periodă un proiect de reabilitare a drumului judeţean (DJ) 108F, între localităţile Şimleu Silvaniei şi Moiad, în lungime de circa 12 kilometri, ce urmează a se finaliza în cursul lunii septembrie.

Valoarea proiectului de reabilitare este 8,5 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din bugetul propriu al judeţului. Proiectul presupune reabilitarea căii de rulare cu covor asfaltic (finalizată în prezent), construirea a 10.000 metri liniari de şanţ betonat, cinci podeţe noi şi 15 podeţe reparate, realizarea a 91 de accese la proprietăţi.

“Reabilitarea DJ 108F, între localităţile Şimleu Silvaniei şi Moiad – intersecţia cu drumul naţional DN 1F (E81) înseamnă nu doar o arteră de tranzit modernizată, ci şi o mai bună oportunitate pentru dezvoltarea investiţiilor în zonă. Locuitorii din satele aparţinătoare comunelor Sărmăşag şi Măierişte, precum şi cei din Uileacul Şimleului vor fi principalii beneficiari. Ştiu că zona este atractivă pentru investitori şi, de ce nu, pentru cei interesaţi să viziteze biserica monument istoric din Uileacul Şimleului sau alte locuri pitoreşti din regiune”, apreciază preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu MARC.

Construită cel mai probabil la mijlocul secolului XIII, actuala biserică reformată din Uileacu Șimleului este unică în România și printre puținele din Europa datorită coridorului intermural, dintre peretele interior și cel exterior, păstrat parțial. În interiorul bisericii, mai exact în colțul sud-vestic al acesteia, se află o intrare boltită, care face accesul spre așa-zisa tribună a laturii nordice, printr-un coridor foarte îngust (65-85 centimetri lățime). Coridorul intermural al laturii nordice s-a păstrat pe întreaga lungime a navei, la fel ca și cel sudic, ce poate fi accesat numai prin turnul bisericii.

Recomandari

Alte Articole