Salajul a "marcat "Ziua Mondiala a Sanatatii

Autoritatile salajene din Sanatate vor marca in 7 aprilie Ziua Mondiala a Sanatatii, celebrata la nivel global incepand cu 1950, in acest an sloganul ales fiind „O stare buna de sanatate adauga viata anilor – varstnici sanatosi, activi si fericiti!”. Potrivit unui comunicat de presa remis ieri de Directia de Sanatate Publica Salaj, de-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populationale a indicat accelerarea imbatranirii populatiei, ridicand astfel semnale de alarma privind consecintele acestui proces. Speranta de viata este in crestere, ratele de fertilitate sunt in scadere, iar generatiile nascute in perioadele de maxima fertilitate sunt pe cale de a iesi din activitate, urmand sa mareasca, in viitorul apropiat, numarul pensionarilor. Existenta acestor factori a condus la dezbateri privind modul in care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face fata impactului pe care modificarea structurii pe grupe de varsta a populatiilor il va avea asupra finantelor publice, a numarului de salariati, cresterii economice si a altor “zone” ale politicului. „Se estimeaza ca populatia din Regiunea europeana OMS va creste de la 894 milioane in 2010 pana la 910 milioane in 2020, dar pana in 2050 va reveni la nivelul actual. Numarul persoanelor cu varsta >/= 85 ani este prevazut sa creasca de la 14 milioane in 2010 la 19 milioane in 2020 si la 40 milioane pana in 2050. La nivel judetean, populatia in varsta de peste 80 de ani este 7.552, ceea ce reprezinta 3,14 la suta din totalul populatiei. Populatia peste 85 de ani este de 2.493 (1,03 procente) din totalul populatiei. In ceea ce priveste sexul la populatia de peste 80 de ani, 3.268 sunt femei (64,6 procente), 1.791 sunt barbati (35,4 procente.). De asemenea, 880 de pesoane in varsta de peste 80 de ani locuiesc in mediul urban (17,4 procente), in timp ce in mediul rural locuiesc 4.179 persoane (82,6 procente)”, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Potrivit sursei citate, scopul campaniei din 2012 este implicarea autoritatilor responsabile, precum si a membrilor societatii, varstnici, dar si tineri pentru a ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate odata cu imbatranirea si a actiona in scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste varstnicii ca fiind resurse valoroase si sustine participarea lor deplina in societate. Obiectivele principale al campaniei sunt constientizarea opiniei publice si grupurilor tinta privind problematica imbatranirii sanatoase, actiuni judetene specifice pentru o imbatranire sanatoasa si activa si crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autoritatilor responsabile si membrilor societatii in actiunile judetene.

Conceptul “Imbatraneste si ramai activ”

„Imbatraneste si ramai activ” este un proces constant in scopul optimizarii posibilitatilor de a ramane in buna sanatate, de participare si securitate in scopul sporirii calitatii vietii de-a lungul batranetii. Conceptul se aplica la toate persoanele varstnice, individual si colectivitatilor. O batranete activa permite persoanelor varstnice sa isi mentina un potential bun psihic, social si mental de-a lungul vietii lor si sa se implice in societate conform nevoilor, dorintelor si capacitatilor lor, intr-un cadru de protectie, securitate si ingrijiri adaptate la nevoile lor. Expresia “imbatraneste si ramai activ” a fost adoptata de la Organizatia Mondiala a Sanatatii la finele anilor ’90 si, initial, a vrut sa transmita un mesaj complet si anume ca ”imbatraneste in buna sanatate” include, in afara de ingrijiri si sanatate, factori suplimentari care influenteaza modul in care imbatraneste individul si populatia.

Recomandari

Alte Articole