Salajenii care vor sa-si inmatriculeze masinile vor trebui sa achite, in continuare, intreaga valoare a taxei de poluare care se aplica si anul trecut. Legea care introduce noile taxe la inmatricularea autovehi-culelor nu a fost pusa in aplicare, deoarece modificarile nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial. Potrivit sefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, nu se cunoaste, nici pana la aceasta data, cand anume va fi publicata legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. „La aceasta data se efectueaza inmatriculari conform taxei in vigoare anul trecut. Doar dupa aparitia legii in Monitorul Oficial vor fi puse in aplicare noile taxe pentru inmatricularea autovehiculelor”, a declarat Remus Stanciu.
Proiectul prevede reducerea taxei pentru emisii poluante cu pana la 25 la suta. Taxa va fi calculata, in noua forma, in functie de tipul monitorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienti propusi de Executiv, si permite taxarea corecta si reala a poluatorilor bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia.
Pe de alta parte, proprietarii autovehiculelor vor trebui sa achite o taxa de poluare pentru masinile inscrise in circulatie inainte de 1 ianuarie 2007. Aceasta va fi achitata la primul transfer al dreptului de proprietate al autovehiculului rulat. Noua taxa de poluare se anunta usturatoare pentru autoturismele fabricate inainte de 2007. In plus, autoritatile pregatesc sanctiuni pentru cei care nu inregistreaza vanzarea sau cumpararea unei masini. Cei care isi vand masina vor fi obligati sa notifice autoritatile statului in termen de 15 zile. Cumparatorii au la dispozitie 20 de zile. In caz contrar, amenda poate ajunge la 800 de lei. Aceasta noua taxa „va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa”.
Pentru masinile mai vechi, noile taxe sunt foarte mari si in multe cazuri depasesc de cateva ori pretul masinii. Spre exemplu, pentru o Dacie fabricata cu mai mult de 15 ani in urma, taxa de poluare ar putea sari de 3.000 de euro.
Legea care stabileste noua taxa de inmatriculare a trecut de ambele camere ale Parlamentului in urma cu doua luni. Modificarile legislative vor intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Noua taxa de poluare anuntata la vanzarea masinilor inmatriculate inainte de anul 2007 a creat isterie in randul salajenilor. Aproximativ 700 de persoane au luat cu asalt, in ultimele saptamani, ghiseele Serviciului de Inmatriculari Salaj in vederea transcrierii autovehiculelor si pentru a scapa, astfel, de plata noii taxe. Doar ca toata stradania lor ar putea fi in zadar.
Conform celor declarate de Remus Stanciu, legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule explica prima transcriere a dreptului de proprietate drept „primul transfer al dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, realizat dupa intrarea in vigoare a prezentei legi”. Ca urmare, orice operatiune efectuata in vederea transcrierii masinilor anterior intrarii in vigoare a legii ar putea fi in zadar.
Cu toate acestea, numarul solicitarilor in vederea transcrierii masinilor a crescut semnificativ in ultima perioada. „Inainte de aparitia legii care prevede obligativitatea achitarii taxei de poluare la prima transcrierere a masinilor inmatriculate inainte de anul 2007 se efectuau, in medie zilnic, circa 20 de astfel de operatiuni. In ultimele saptamani, numarul solicitarilor a crescut la circa 70 pentru realizarea trascrierilor”, ne-a declarat Remus Stanciu.
Majoritatea transcrierilor au fost realizate intre membrii familiilor ori de la proprietar persoana juridica (firma) pe numele administratorului. Pentru schimbarea proprietarilor masinilor, trebuie achitate mai multe taxe care se ridica la suma totala de 400 de lei.
Documentele necesare pentru transcrierea unui autovehicul inmatriculat sunt: o cerere tip, cartea de identitate a vehiculului, fisa de inmatriculare cu viza agentiei fiscale, actul de proprietate, certificatul de autenticitate de la Registrul Auto Roman, inspectia tehnica periodica, polita de asigurare obligatorie, taxa de inmatriculare auto de la Consiliul Local, contravaloarea certificatului de inmatriculare la CEC, certificatul de inmatriculare vechi, placile cu numerele de inmatriculare si actul de identitate al proprietarului sau certificatul de inregistrare al firmei, dupa caz.