Salajenii care merg in Grecia – amenintati de malarie

Specialistii Ministerului Sanatatii (MS) atentioneaza persoanele care aleg sa calatoreasca in sudul Greciei, in peninsula Peloponez, cu privire la faptul ca in aceasta zona au fost inregistrate cazuri de malarie. Autoritatile sanitare grecesti au raportat, din luna iunie si pana in prezent, sase persoane depistate cu malarie, astfel ca MS recomada romanilor care intentioneaza sa isi petreaca vacanta sau sa calatoreasca in aceasta zona sa fie mai atente in ceea ce priveste masurile de protectie impotriva tantarilor. Utilizarea produselor repelante care se aplica pe piele impotriva acestor insecte (creme, geluri, spray-uri) devine un imperativ, o grija sporita trebuind acordata copiilor. „Deoarece cazurile de malarie inregistrate sunt limitate ca numar, nu se recomanda profilaxia medicamentoasa antimalarica”, au declarat reprezentantii MS.

In paralel cu recomandarile MS, Centrul Elenic de Control al Bolilor a intensificat activitatile de supraveghere a malariei, iar autoritatile judetene au luat masuri suplimentare de control a populatiei de tantari.

Deocamdata, in Romania a fost inregistrat un singur caz de malarie, la o persoana care s-a aflat pentru o perioada de doua luni in zona afectata din Grecia. Potrivit medicilor curanti, bolnavul este in stare buna, in afara oricarui pericol vital.

Plajele grecesti – preferate de salajeni

Pentru multi salajeni, Grecia este una din destinatiile preferate de vacanta, datorita plajelor curate si a raportului favorabil calitate – pret. „In acest an, am vandut mai multe bilete pentru litoralul grecesc decat in anul trecut. Avem persoane care au ales sa plece la finalul lunii august si in septembrie deoarece atunci tarifele scad si mai mult. Cum in septembrie, in Grecia temperaturile sunt cat se poate de estivale, salajenii s-au obisnuit sa nu considere aceasta luna ca fiind una de toamna, asa ca vom avea turisti pentru Grecia si in perioada urmatoare”, a declarat reprezentantul unei agentii de turism din Zalau.

 

Avand in vedere recomandarile MS, salajenii care se vor indrepta catre plajele grecesti in perioada urmatoare vor trebui sa puna in bagaje si produse repelante impotriva tantarilor, aceasta insecta fiind vinovata de transmiterea malariei.

Milioane de persoane infectate anual

Boala este larg raspandita in regiunile tropicale și subtropicale si, anual, sunt infectate intre 300 – 500 de milioane de persoane. Totodata, in fiecare an, sunt inregistrate 1 – 3 milioane de decese, majoritatea in randul copiilor din Africa sub-sahariana.

De altfel, malaria este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase și este o adevarata problema de sanatate publica, fiind cauzata de paraziți din genul Plasmodium. Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax, dar și alte specii inrudite ale acestui parazit pot infecta oamenii. Grupul de specii din genul Plasmodium care produc boli la om au fost denumite „paraziți ai malariei”, fiind transmiși de femela țanțarului anofel. Paraziții se inmulțesc in globulele roșii din sange, cauzand simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripa și, in cazuri severe, coma și moartea. Infectarea poate fi prevenita eliminand posibilitațile de a fi ințepat de țanțari, prin utilizarea plaselor pentru țanțari, a substanțelor repelante sau prin eliminarea balților și a locurilor de dezvoltare a țanțarilor.

Nu exista vaccin eficient

Din pacate, nu exista niciun vaccin eficient pentru malarie. Pentru a reduce riscul infectarii pot fi folosite in mod continuu anumite medicamente, dar acestea sunt prea scumpe pentru cei mai mulți dintre oamenii care traiesc in zonele de risc. Malaria este tratata cu medicamente antimalarice cum ar fi Hidroxiclorochina, dar in ultimul timp rezistența la aceste medicamente este tot mai raspandita.

Recomandari

Alte Articole