Gratarele la iarba verde sunt strict interzise in Salaj! Nicio administratie publica locala din judet nu a amenajat, pana la aceasta data, locatii pentru iesiri la iarba verde, dupa cum prevede Legea Picnicului, adoptata in luna martie. Astfel, salajenii care se incumeta sa iasa la picnic pe pasunile din judet risca amenzi de pana la 3.000 de lei. Cei in masura sa dea sanctiuni spun ca vor decide la fata locului daca ii vor „arde la buzunare” pe cei care aprind focul pentru gratare.
Legea Picnicului aduce reguli stricte referitoare la iesirile in natura, chiar inainte de 1 mai, data la care incepe, in mod traditional, sezonul iesirilor la iarba verde. Noile prevederi adoptate luna trecuta prin Legea 54/2012, privind desfasurarea activitatilor de picnic, interzic iesirea la picnic in alte locuri decat cele special amenajate si delimitate de catre administratiile publice locale. Aceste noi reguli ii tin, insa, pe salajeni departe de gratarele la iarba verde pe pasunile si in padurile din judet, pentru simplul fapt ca, pana la aceasta data, nicio primarie din judet nu a amenajat astfel de locatii pentru picnic.
Potrivit prevederilor legislative in vigoare, pentru a amenaja si pune la dispozitie spatiile pentru picnic, primariile sunt nevoite sa obtina toate avizele necesare de la Agentia pentru Protectia Mediului Salaj. Insa, dupa cum ne-a declarat ieri directorul Agentiei, Aurica Grec, pana la aceasta data nu a fost depusa nicio solicitare in vederea obtinerii avizelor necesare amenajarii unor spatii pentru iesiri la iarba verde.
Noua lege prevede ca picnicul nu se mai poate desfasura decat in locuri special amenajate si delimitate. Cei care, printre altele, nu pastreaza curatenia in aceste spatii, care isi parcheaza masinile, care nu pastreaza linistea sau isi spala obiectele personale in cursurile de apa din apropiere sunt pasibili de sanctiuni contraventionale cuprinse intre 200 si 5.000 de lei. Cele mai mari amenzi, de pana 5.000 de lei, pot fi aplicate celor care aprind focul in alte locuri decat cele special amenajate pentru picnic. In fine, cei care desfasoara activitati de picnic in afara zonelor amenajate pentru astfel de activitati pot fi amendati cu 1.000 pana la 3.000 de lei. Constatarea contraventiilor se face de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, de catre ofiterii si agentii de politie, agentii din cadrul Jandarmeriei, precum si de catre agentii Politiei Locale.
Cu ochii pe gratar
In ciuda faptului ca legea prevede sanctiuni drastice pentru cei care indraznesc sa aprinda focul pentru gratare la iarba verde, autoritatile competente sa le constate habar nu au cum anume vor face acest lucru. Majoritatea sustin ca vor decide la fata locului daca se aplica, dupa caz, amenzi celor care ies la picnic.
Comisarul Irina Sucitu, de la Garda de Mediu Salaj, ne-a declarat ca se vor desfasura, in perioada urmatoare, actiuni de control in teritoriu pentru verificarea celor care ies la iarba verde. „In conformitate cu noile prevederi legale, vom derula actiuni de control in functie de consultarile cu administratiile publice locale. In mod cert, cei care nu respecta legea vor fi sanctionati, insa vom vedea la fata locului cuantumul amenzilor”, a precizat Irina Sucitu. De asemenea, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Salaj au precizat doar ca isi vor respecta atributiile stabilite prin lege.
Pe de alta parte, jandarmii sunt singurii care au anuntat, deja, ca nu vor aplica sanctiuni potrivit noii legislatii, pentru faptul ca in judet nu au fost amenajate spatii pentru desfasurarea activitatilor de picnic. „Din moment ce nu avem locatii stabilite pentru activitati de picnic, nu putem da sanctiuni pe aceasta linie. Vom actiona insa pentru ca persoanele care ies la picnic sa mentina linistea si ordinea publica, sa nu provoace scandal, precum si sa respecte normele legale privind spatiile verzi”, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, Micle Isaia.
Purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif, a afirmat ca nu vor actiona pentru verificarea cetatenilor daca respecta noile prevederi la iesirile la iarba verde, pentru faptul ca aria lor de competenta este stabilita doar pentru suprafata intravilana.
Fara locatii pentru picnic
Pentru ca legea sa se respecte ar trebui, insa, ca autoritatile locale sa creeze conditii. Adica sa amenajeze locuri pentru picnic dotate cu pubele pentru deseuri, toalete ecologice, gratare pentru prepararea fripturilor etc. Reprezentantii primariilor orasenesti din judet sustin ca au in vedere respectarea legislatiei si propunerea unor locuri in acest sens, insa ca nu au fondurile necesare pentru amenajarea lor.
Cele mai cautate zone pentru picnic in apropierea municipiului sunt: Bradetul, Muntele Meses si pasunea de la Aghires. „Deocamdata, nu s-a amenajat niciun spatiu pentru picnic, dar vom incerca sa gasim solutii in functie de posibilitatile financiare. Pentru faptul ca legea a aparut de curand, nu avem cuprinse in buget fondurile necesare pentru amenajarea acestor locatii, care necesita obtinerea unor avize, amplasarea unor pubele de gunoi si a unor toalete ecologice etc., respectiv intocmirea unor proiecte in acest sens. Cu toate acestea, vom desfasura activitati de control, daca se respecta normele privind mentinerea curateniei si de ordine publica la picnic”, ne-a declarat primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu.
Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, sustine ca amenajarea acestor locatii pentru picnic nu reprezinta o prioritate. „Avand in vedere ca orasul Simleu, ca si alte multe comunitati, au probleme majore legate de infrastructura, de amenajarea spatiilor verzi, de intretinerea spitalelor si gradinitelor, nu am amenajat astfel de spatii, nefiind considerata o prioritate de ordin zero. Am amenajat malul Crasnei, insa nu in acest sens”, ne-a spus edilul Simleului. A mentionat, insa, ca ar fi o posibilitate pentru amenajarea locatiilor de picnic pe o pasune de la marginea orasului, spre padure.
La Cehu Silvaniei, primarul Andrei Varga spune ca ar fi nevoie de semnarea unui contract cu reprezentantii unui composesorat pentru zona in care cehanii obisnuiesc sa iasa la picnic, nefiind amenajata, la aceasta data, o astfel de locatie in oras sau in apropierea urbei.
Zona Parcului Industrial din Jibou este tinta edilului orasului, Aurel Balanean, pentru amenajarea unei locatii pentru picnic. „Pana la aceasta data, nu avem stabilita o astfel de locatie pentru cetateni, insa vom incerca sa asiguram zona cu containere si sa desfasuram activitati de verificare a celor care ies la picnic”, ne-a comunicat Aurel Balanean.
Doar in „parcari speciale”
Legea Picnicului a intrat in vigoare in data de 30 martie 2012. Actul normativ reglementeaza activitatile de picnic, desfasurate pe domeniul public ori privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, avand ca scop prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.
Potrivit noii legi, persoanele fizice care desfasoara activitatea de picnic sunt obligate sa nu distruga, modifice ori sa degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, constructiile, imprejmuirile sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor amenajate, nerespectarea acestei prevederi atragand dupa sine sanctiuni intre 100 lei si 500 de lei.
Cei aflati la iarba verde sunt obligati sa parcheze autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop, sa foloseasca pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice doar locurile special amenajate, sa nu foloseasca produse de igiena personala la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cursurile de apa, sa nu spele obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic sau a zonei indicate pentru activitatile de picnic, nerespectarea acestor prevederi atragand amenzi de la 100 lei la 200 de lei.
Persoanele aflate la picnic trebuie sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa il supravegheze in permanenta, nerespectarea acestei prevederi ducand la sanctiuni de la 2.000 lei la 5.000 de lei, sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective, nerespectarea ducand la amenzi de la 100 lei la 200 de lei, precum si sa lase locul in care au desfasurat activitatea de picnic curat si nealterat, nerespectarea prevederii ducand la sanctiuni de la 300 lei la 3.000 lei.
La picnic, doar in curtea casei!
Aceeasi lege specifica faptul ca cetatenii trebuie sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, nerespectarea prevederii ducand la sanctiuni de la 200 lei la 2.000 de lei, sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, in conformitate cu regulile privind colectarea selectiva, sanctiunile pentru nerespectare fiind de la 100 lei la 500 lei.
Este interzisa hranirea animalelor salbatice, indepartarea sau distrugerea, ori ranirea animalelor, plantelor sau a oricaror alte elemente ale cadrului natural, postarea de semne sau mesaje, nepastrarea linistii si deranjarea comunitatilor locale, a vietii salbatice sau a altor vizitatori, fapte sanctionate cu amenzi intre 200 si 400 de lei.
Cetatenii mai sunt obligati sa nu arunce tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate, sa respecte ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare, nerespectarea acestor prevederi ducand la amenzi de la 300 lei la 3.000 de lei. De asemenea, desfasurarea activitatii de picnic in afara zonelor special amenajate pentru astfel de activitati se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 3.000 de lei.
Daca autoritatile competente sa aplice sanctiuni vor pune in aplicare aceasta lege, salajenii vor trebui sa renunte la petrecerea timpului liber la iarba verde pentru a nu se alege cu o sumedenie de sanctiuni. Pana la amenajarea unor astfel de locatii pe domeniul statului, picnicul va ramane doar o amintire placuta pentru cei care nu-si permit sa scoata gratarele la aer, exceptie facand cei cu o curte generoasa in gospodarie sau cu case de vacanta private.